دبیر قرارگاه احمدی روشن بسیج دانشجویی خراسان شمالی گفت: بسته جدید ارزی میتواند شروعی برای تغییرات اصلاحی و ساختاری در اقتصاد کشور باشد و تاثیرات مثبتی بر شرایط کشور دارد.
مهرداد محمدیان، دبیر قرارگاه احمدی روشن بسیج دانشجویی خراسان شمالی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو، گفت: با توجه به نوسانات و افزایش نرخ ارز در ماههای اخیر و تعیین نرخ ۴۲۰۰ تومان برای ارز دولتی به صورت دستوری توسط دولت، احتکارها و فسادها در بازار ارز بسیار افزایش پیدا کرد و این خود باعث تشدید افزایش قیمت شد. در ادامه بانک مرکزی از بسته جدید ارزی رونمایی کرد که اگر به شکل صحیح در بازار ارز عملیاتی شود، میتواند کارکرد مناسبی داشته باشد.
محمدیان ادامه داد: یکی از این طرحها باعث میشود قرابت بیشتری بین نرخ ارز دولتی و آزاد به وجود بیاید که از جمله ثمرات آن، تعیین قیمت در آینده است و در اثر اعمال تحریمهای طلا و نفت که از جانب ایالات متحده آمریکا بر ما وارد میشود، شاهد افزایش نرخ ارز نخواهیم بود، زیرا تحت تاثیر فشارهای روانی و تحریمها قرار نمیگیرد.
دبیر قرارگاه احمدی روشن بسیج دانشجویی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: تخصیص نرخ ارز دولتی به کالاهای اساسی نیز از دیگر سیاستها است؛ در حالی که پیش از این شرکتی میتوانست با ارز دولتی جنسی را وارد کند و پس از احتکار و افزایش قیمت، با نرخ ارز آزاد به فروش برساند و سود کلانی کسب کند، اما حالا با این روش از احتکارها جلوگیری به عمل خواهد آمد.
وی افزود: یکی دیگر از سیاستهایی که به شرط عملیاتی شدن میتواند بسیار مفید باشد، تخصیص نرخ ارز مسافرتی فقط به مسافرتهای ضروری است. یعنی دیگر به مسافرتهای تفریحی ارز دولتی تخصیص داده نمیشود. این اقدامات در صورت اجرایی شدن میتواند تاثیرات مثبتی بر شرایط پولی و ارزی کشور بگذارد. البته عدهای معتقدند که با اعمال این سیاست، قیمت کالاهای اساسی کاهش پیدا نخواهد کرد و وقتی قیمت بالا باشد مردم نمیتوانند از آن کالا استفاده ببرند، زیرا که وقتی یک ارز به همه کالاها تخصیص پیدا میکرد باعث کاهش قیمت کالاهای اساسی میشد.
محمدیان تصریح کرد: اگر دولت کالاهای اساسی وارد شده را با نرخ آزاد از وارد کننده بخرد و با نرخ یارانهای به دست مردم برساند، قیمت کالا کاهش پیدا خواهد کرد. در واقع این بسته جدید ارزی، باعث شده دولت به جای دخالت مستقیم در قیمت گذاری، نقش نظارتی را ایفا کند؛اقدامی که باید انجام بگیرد تا اقتصاد کشور پویا شود؛ لذا اگر این بسته اجرا شود بازار ارز جذابتر شده و باعث افزایش ارزش پول ملی میشود.
این دانشجوی رشته اقتصاد دانشگاه بجنورد ادامه داد: این بسته میتواند شروعی برای تغییرات اصلاحی و ساختاری در اقتصاد کشور باشد. اما سوال اینجاست چرا چنین بستهای تا کنون از سمت مسئولان ارائه نشده است؟ این به مسئلهی اقتصاد سیاسی برمی گردد. یعنی این طور نبوده که آن مسئول نمیدانسته با اجرای این سیاستها شرایط بهتر میشود. این مسئله بر میگردد به سودهای کلانی که عدهای از ارز ۴۲۰۰ تومانی کسب کردند و حالا به فکر افتادند تا بستهای بدهند تا فشارها از مردم کم شود.
وی در پایان گفت: خواستند سود خود را به دست آورند و متاسفانه به دست نیز آوردند و حال به فکر افتاده اند. با این حال امیدواریم هم اکنون نیز این سیاستهای جدید اجرا شود و شاهد تاثیرگذاری آن در اقتصاد کشور باشیم.