چهارمین جشنواره و نمایشگاه ملی گیاهان دارویی، فرآوردههای طبیعی و طب ایرانی (سنتی) به همت ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی، ۲۱ تا ۲۴ آبان ماه ۹۷ در مصلی بزرگ امام خمینی (ره) تهران برگزار میشود.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی معاونت علمی، ارائه آموزشهای ملی برای ترویج مصرف محصولات ارگانیک در کشور ضروری است انسانهای نخستین جانوران را شکار میکردند و میوهها و گیاهان گوناگون را میخوردند. آنها با آزمون و خطا دریافتند که برخی گیاهانی که میخورند، به بهبودی آنها کمک میکنند.
همچنین، ممکن است با نگاه کردن به رفتار برخی جانوران با گیاهان دارویی آشنا شده باشند. برای مثال، بسیاری از جانوران گوشتخوار، گاهی به خوردن گیاهان خاص روی میآورند. دانشمندان پی بردهاند که خوردن گیاهان به درمان برخی بیماریها در این جانوران کمک میکند.
یکی از کهنترین صنایع موجود در دنیا فرآوردههای طبیعی و طب ایرانی (سنتی)، گیاهان دارویی است که در کشور ما فراز و نشیبهای زیادی را تجربه کرده است، دورهای در اوج نیاز و توجه جامعه سوار بود و چند دههای به فراموشی سپرده شد؛ اما با تلاش صنعتگران گیاهان دارویی و داروهای گیاهی دوباره شاهد شکوفایی این صنعت ارزشمند و گرانبها هستیم؛ یکی از این تلاشها اثرگذار، برگزاری جشنواره گیاهان دارویی است که توسط ستاد گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار میشود.
گمرکچی مدیر عامل بک شرکت فعال در حوزه گیاهان دارویی در خصوص جایگاه فناوری در گیاهان دارویی دنیا، میگوید: «اصولا نگرش اغلب کشورهای دنیا به مقوله گیاهان علی الخصوص گیاهان داروئی بدلیل اثر پذیری خوب آن در زندگی و رفع بیماریها و همچنین داشتن عوارض بد کم آن بسیار مثبت بوده و این روند رو به افزایش است.»
وی با اشاره به جایگاه ایران در این عرضه تصریح میکند: «کشور ایران با توجه به جایگاه اقلیمی خود هر سه نوع آب و هوا (کوهستانی، کویر، جلگهای) را دارد و همچنین از نظر تنوع گیاهان داروئی جزء کشورهای دارای تنوع زیستی گیاهان داروئی بوده و جای خوشبختی این که برخی از گونههای گیاهان داروئی منحصر به کشور عزیزمان ایران بوده که میتوان از آن برای مقوله صادرات استفاده کرده و برای توسعه آن مطالعات میدانی انجام داد.»
گمرکچی در پاسخ به این سوال که چه کنیم تا با این ظرفیت بالایی که در ایران در عرصه گیاهان دارویی داریم از خام فروشی دور شویم، میگوید: «ما در زمینه کاشت، داشت و برداشت گیاهان داروئی متولی خوبی، چون وزارت جهاد کشاورزی داریم که خوشبختانه در این زمینه فعالیتهای خوبی در جهت آموزش و ترویج کشت گیاهان داروئی انجام داده، ولی برای مراحل بعد از آن هیچ متولی مشخصی در جهت تبدیل گیاهان داروئی به فرآوردههای با ارزش افزوده بالا نداریم.
چراکه اصولا وزارت صنعت معدن و تجارت خود را درگیر بسته بندی صحیح و به روز این محصولات به صورت علمی و تخصصی نمیکند و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی نیز همکاری جدی در جهت تبدیل این گیاهان به فرآورده بهداشتی و داروئی ندارد؛ لذا شما برای تولید محصولات صرفا گیاهی و طبیعی باید با سدهای متعدد موجود در این وزارت خانه و معاونت غذا و دارو مواجه شده و در بسیاری از موارد فرد محقق یا تولید کننده از ادامه مسیر منصرف میشود.»
مدیر عامل شرکت کیمیا پژوهش ماهان رابطه صنعت گیاهان دارویی با دانشگاه و جامعه سنتی خوب میداند و عنوان میکند: «باز هم در زمینه هائی که به وزارت جهاد کشاورزی مربوط میشود خوب عمل شده یعنی کشت گیاهان داروئی توسط کشاورزان و فارغ التحصیلان در این حوزه بازخورد خوبی داشته است. در زمینه بخش صنعتی نیز فقط در حد دمنوش و یا عرقیات گیاهی بوده و تولید محصولات هایتک در این زمینه بسیار کمرنگ است.»
وی استفاده از بخش خصوصی در این صنعت را کم میداند و میگوید: «با کنار گذاشتن فعالین طب سنتی توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اولا رویکرد طب سنتی بسیار کمرنگ شده و ثانیا محصولات این حوزه نیز توسعه جدی نداشته است.»
گمرکچی در خصوص راههای گسترش بازاریابی و تجاری سازی گیاهان دارویی، اظهار میکند: «اصولا لازمه هر تولیدی بازار مصرف آن است، در زمینه بازار مصرف گیاهان داروئی و نزدیک شدن مصرف کنندگان به این بازار نیاز به ترویج و شناساندن محصولات دارد.»
به گفته وی، «سوق دادن مردم به استفاده از محصولات ارگانیک و طبیعی نیاز به تبلیغات و آموزشهای ملی داشته که این کار در حد بخش خصوصی نیست و باید مسئولین بالا دست دولتی اقدام جدی انجام دهند. چراکه خود شما بهتر میدانید توجه به این بخش نیاز به نیروی کار بسیار زیاد و کارآمد بوده که خود میتواند در رفع مقوله اشتغال کمک قابل توجهی کند.»
وی جشنواره گیاهان داروئی را یک فستیوال خوب در این زمینه میداند که توجه به آن میتواند حرکت خوبی را در جامعه و صنعت گیاهان دارویی بوجود آورد و امید دارد که با همکاری دولت و بخش خصوصی بتوانیم حرکت جدی و قابل توجهی در این بخش شاهد باشیم.
چهارمین جشنواره و نمایشگاه ملی گیاهان دارویی، فرآوردههای طبیعی و طب ایرانی (سنتی) به همت ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی، ۲۱ تا ۲۴ آبان ماه ۹۷ در مصلی بزرگ امام خمینی (ره) تهران برگزار میشود.