دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: شرکتهای دانش بنیان به بن بست رسیدهاند البته معاونت علمی ریاستجمهوری در این حوزه اقدامات زیادی انجام داده اما بالادستی درک این مسائل را ندارد که بفهمد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سعید سرکار، دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در نشست خبری یازدهمین نمایشگاه فناوری نانو که در محل ستاد فناوری نانو برگزار شد، با اشاره به برنامههای این ستاد در نمایشگاه گفت: یازدهمین دوره از این نمایشگاه روز شنبه ۲۱ مهر ماه فعالیت خود را آغاز میکند.
وی ادامه داد: در این نمایشگاه از همه مجموعههای فعال در عرصه فناوری نانو از جمله بخش دانش آموزی، دانشگاه ها، پژوهشگاه ها، پارکهای علم و فناوری، انجمنها و شرکتهای فعال دعوت شده تا در عرصه تولید و تجاری سازی فعالیتهای خود را ارائه کنند.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری افزود: سند چشم انداز ما در ۱۰ سال گذشته بر روی پژوهش و مهیا کردن زیر ساختهای نانو بود تا بتوانیم شرایط را برای توسعه و تجاری سازی آماده نماییم، اما از امسال تمرکز ما بر روی صنعتی سازی و درآمدزایی و همچنین صادرات این فناوری به سایر کشورها است.
وی تصریح کرد: در حوزه محصولات نانو بازار ۸۰ میلیونی ایران کوچک است و اگر شرکتها فقط به بازار داخل توجه داشته باشند به زودی شکست خواهند خورد و لازم است که این فناوری به بازار جهانی ورود پیدا کند و نیازمند تمهیداتی است و ما به دنبال آن هستیم که این فرآیند به زودی ایجاد شود.
سرکار افزود: دهه گذشته برای فناوری نانو دهه معرفی نانو به گروههای مختلف از جمله دانشجویان و اساتید و مردم بود، اما دیگر به جایی رسیده ایم که باید پژوهش هایمان را تجاری سازی نماییم.
وی گفت: ما در یازدهمین دوره نمایشگاه فناوری نانو برای مدیران حوزههای مختلف مثل آب و محیط زیست، خودرو، ساختمان سازی و ... برنامه ویژه داریم و به دنبال این هستیم تا ظرفیتهای نانو تکنولوژی به آنها معرفی شود.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در خصوص شرکت کنندگان در این نمایشگاه گفت: علاوه بر شرکتهای دانش بنیان داخلی هیئتهایی از کشورهای کره جنوبی، مالزی، اندونزی، روسیه، اکوادور، ارمنستان و عمان حضور خواهند داشت و این هیئتها بالغ بر ۴۰ نفر هستند.
وی تصریح کرد: ما امیدواریم از امسال که کار تجاری سازی را آغاز کرده ایم بتوانیم همین روند را سال به سال رشد فزاینده دهیم و در برخی کشورهای خاص بازار محصولات نانو را گسترش دهیم.
سرکار در خصوص حضور فعالان بخش نانو در سطح بین الملل گفت: در حال حاضر ما در چین ۴ دفتر و نمایندگی داریم و توانسته ایم دانش نانو را بفروشیم و حتی پروژههایی از کشور چین بگیریم و با فناوری نانو انجام دهیم. همچنین با مالزی رابطه خوبی در این زمینه برقرار کرده ایم.
وی گفت: ما به ۴۰ کشور محصول نانو صادر میکنیم و باید به دنبال کشورهای پرجمعیت دیگری همچون هند و برزیل باشیم و این کشورها میتوانند برای ما بازار خوبی باشند.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری همچنین افزود: ما در ترکیه و اندونزی هم دفتر داریم و در عراق هم به دنبال ایجاد یک دفتر هستیم.
وی در خصوص شرکتهای نوپا گفت: امسال حدود ۴۰ گروه از شرکتهایی که نمونه اولیه کار پژوهشی را در حوزه نانو ساخته اند در این نمایشگاه حاضر میشوند تا فناوری خود را ارائه و بتوانند جذب سرمایه گذاری کنند.
سرکار همچنین افزود: در حوزه صنعتی چالشها و مشکلات صنایع باید تبدیل به طرحهایی شود که از طریق نانو قابل حل است همچنین کیفیت محصولات با استفاده از این فناوری بالا میرود و همچنین ارتقای کیفیت رقابت پذیری را در بین تولیدکنندگان بالا خواهد برد.
وی گفت: ما برنامههای بسیاری در این زمینه تبیین کرده ایم و پیوستهای تجاری ایجاد کرده ایم تا بتوانیم با کشورهای دیگر ارتباط برقرار کرده و قراردادهایی منعقد کنیم.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در خصوص انتقال دانش نانو به سایر کشورها گفت: کشور عمان علاقه بسیاری برای جذب فناوری نانو دارد و حدود دو هفته پیش برای بیش از دو هزار نفر دانش آموز عمانی دوره نانو برگزار کردیم. همچنین کشور عمان در حال راه اندازی یک «شهر نانو» با حمایت مسئولین این کشور است و تمایل دارد که این شهر را پژوهشگران و فعالان صنعت نانو از ایران راهاندازی کنند.
وی همچنین افزود: به دنبال این هستیم تا با حضور اساتید ایرانی دورههای تحصیلات تکمیلی را در کشورهای دیگر ایجاد کنیم و در این زمینه رایزنیهایی صورت گرفته است.
سرکار گفت: در ایران ما بیشتر از اینکه صنعت داشته باشیم کارخانه داریم کارخانه یک موجود مرده و ایستا است و رشد در آن وجود ندارد، اما صنعت پویا بوده و نیاز به تغییر و تحول دارد.
وی در همین خصوص افزود: صنعت با پویایی که در بطن خود دارد به دو صورت میتواند پیش به جلو رود یکی اینکه دستگاه و تجهیزات را خودمان بسازیم و ارتقا داده و دوم اینکه فناوری را طراحی و ارتقا دهیم.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تصریح کرد: یکی از مشکلات ما در کشور این است که صنعت کشش فناوری ندارد بعضی از فناوریها را توسعه داده ایم که در کشورهای دیگر مشتری دارند، اما در ایران کسی به آن اعتنا نمیکند.
وی در خصوص حضور صنایع کوچک در بحث نانو گفت: بسیاری از صاحبان صنایع همکاری خوبی با نانو دارند و حتی در برخی موارد با وجود تحریمها و عدم واردات مواد اولیه به دنبال تولید همان محصول با استفاده از فناوری نانو در داخل کشور هستند.
سرکار افزود: عرصه اقتصاد کشور دولتی است و متاسفانه رقابت در آن وجود ندارد. اقتصاد دولتی یکی از معضلات ما است. بخش خصوصی اگر توان ارتقا داشته باشد ستاد فناوری نانو با آنها همکاری خواهد کرد.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با انتقاد از عملکرد شرکتهای خودروساز در کشور گفت : هیچ کجای دنیا از مردم برای محصول تولید نشده پول دریافت نمیکنند تا دو سال بعد آن محصول را با هر قیمتی که میخواهند به آنها عرضه کنند، همین رفتارها در جامعه باعث میشود تا کارخانههای بزرگ میلی به استفاده از تکنولوژی نداشته باشند اما بخش خصوصی اگر یک فناوری را ببینند که رقابتپذیری آنها را ارتقاء و قیمتها را کاهش میدهد، به سمت آن میروند.
سرکار تصریح کرد: در ایران بخشهای خصولتی به هیچ نهادی پاسخگو نیستند، چون دارای هویت دوگانه هستند و ما امروز اعلام میکنیم که اگر این وضعیت تغییر نکند، شرکتهایی که در چند سال اخیر با برنامهریزی تشکیل شدهاند، نابود شدهاند.
وی با بیان اینکه کسی به فکر فعالیت شرکتهای دانشبنیان نیست، تاکید کرد: نابودی شرکتهای دانشبنیان به معنای بیکاری متخصصان است.
سرکار با اظهار تاسف از صحبتهای رئیس جدید بانک مرکزی گفت: رئیس جدید بانک مرکزی در گفتوگوی تلویزیونی گفت که تولیدکننده را رها و به مصرفکنندگان توجه کنیم. چنین رویکردی نابودی شرکتهای تولیدکننده و دانش بنیان را در پی خواهد داشت؛ با چنین رویکردی ما نیاز به دشمن نداریم و با دست خودمان شرکتها را نابود میکنیم البته امیدوار هستیم که با تصویب FATF بخشی از چالشهای شرکتهای تولیدکننده دانشبنیان رفع شود چرا که تجربه نشان داده در هر جایی که شرکتهای دانشبنیان توانستهاند محصولات "هایتک" تولید کنند، سایر کشورها تحریمها را برداشته و یا دامپینگ را آغاز کردهاند.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اشاره به چالشهای دسترسی به منابع ارزی برای اخذ استانداردها گفت: شرکتهای دانش بنیان به بن بست رسیدهاند البته معاونت علمی ریاستجمهوری در این حوزه اقدامات زیادی انجام داده اما بالادستی درک این مسائل را ندارد که بفهمد.
گفتنی است؛ یازدهمین دوره نمایشگاه فناوری نانو، ۲۱ لغایت ۲۴ مهرماه سال جاری در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار میگردد. از ۱۱۴ غرفه موجود در نمایشگاه امسال، ۲ غرفه به شرکتهای خارجی اختصاص دارد و از ۱۱۲ غرفه باقیمانده، ۷۴ غرفه مختص شرکتهای تولیدی و خدماتی است و باقی غرفهها مختص دانشگاهها، پژوهشگاهها، آزمایشگاهها و مراکز رشد کشور و نیز واحدهای مختلف ستاد نانو است.
همچنین در یکی از غرفههای ستاد نانو با عنوان نانومچ، به ۲۴ فناور برتر کشور، کانتر داده شده تا فناوری خود را به سرمایه گذاران معرفی نمایند؛ ۳۳ طرح صنعتی به همراه ۶ طرح برنده در برنامه نانوچلنج، نیز در غرفه کارگروه صنعت و بازار ستاد نانو حضور خواهند داشت.
به موازات نمایشگاه، ۶ نشست تخصصی تجاری سازی محصولات کاربردی فناوری نانو در حوزههای مختلف فناوری شامل نساجی، خودرو، آب و پساب، رنگ و رزین، پوشش، دارویی و بهداشتی نیز برگزار میگردد.