نشست خبری «آمریکا باید از منطقه برود» به همت اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان و با حضور سفیر سابق ایران در لبنان و متقی، پژوهشگر و استاد دانشگاه تهران و شیخ الاسلام، دیپلمات ارشد وزارت خارجه در دفتر این اتحادیه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو شیخ الاسلام، دیپلمات ارشد وزارت امورخارجه امروز در نشست خبری تحلیلی «آمریکا باید از منطقه برود» که به همت اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان و با حضور دستمالچیان، سفیر سابق ایران در لبنان و متقی پژوهشگر و استاد دانشگاه تهران در دفتر این اتحادیه برگزار شد، گفت: از دیدگاه بنده ورود آمریکا به سوریه از ابتدا اشتباه بود و آمریکاییها در این زمینه اشتباه محاسباتی داشتند همچنین استمرارماندن آنها در سوریه نیز اشتباهتر است.
وی افزود: استقرار نیرو و انجام هزینه باید فایدهای داشته باشد، اما ورود آمریکا به سوریه چه فایدهای برای آنها جز ضرر داشت.
دیپلمات ارشد وزارت امورخارجه با بیان اینکه آمریکا هیچ جایگاهی در معادلات سوریه ندارد، ولی ایران، ترکیه و سوریه دارای جایگاه هستند، تصریح کرد: شاید ما قبول کنیم که آمریکا صرفا به عنوان یک ناظر عمل کند.
شیخ الاسلام با اشاره به تجهیز نیروهای محلی و کردی توسط آمریکاییها در سوریه تصریح کرد: این کار به طور جدی به ضرر آمریکاییها شد، چون ترکیه به عنوان هم پیمان آمریکا این اقدام را علیه منافع راهبردی خود دانست و جلوی آن ایستاد.
وی از تصمیم ترامپ برای خروج از سوریه به عنوان یک تصمیم عاقلانه یاد کرد و افزود: ترامپ تصمیم معقولی گرفته است البته او گفته که اگر هزینه حضور آنها در سوریه پرداخت شود میمانند، ولی این حضور آنقدر بی فایده است که حتی دشمنان سوریه و کسانی که با هزینههای آنها این کشور نابود و تخریب شد نیز حاضر نشدند این هزینه را بدهند.
دیپلمات ارشد وزارت امورخارجه خروج آمریکا از سوریه را به نفع ترامپ دانست و افزود: البته ممکن است عدهای پیدا شوند که پول ماندن نیروهای آمریکا را در سوریه بدهند، اما اگر این اتفاق بیفتد ترامپ ارتش آمریکا را به یک مزدور تبدیل میکند و این در شان ارتشی که ادعای این را دارد که ارتش اول دنیاست، نیست.
شیخ الاسلام با اشاره به اینکه تمام توطئههای آمریکا از ابتدای انقلاب تا به امروز علیه ایران شکست خورده تصریح کرد: علیرغم این همه هزینه و کشته در منطقه توسط آمریکاییها امروز شاهدیم که ترامپ مجبور است مانند دزدها چراغ خاموش به عراق بیاید و برود، اما ایران با حکمت توانست به عراق ورود پیدا کند.
وی با بیان اینکه آمریکاییها میخواستند العبادی بماند، اما نتوانستند پس باید خیلی زود هزینه و فایده کنند، افزود: شاید ترامپ میخواهد مجدد در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا انتخاب شود و الان بهترین وقت دیپلماسی مردمی و خانوادگی برای اوست تا به خانوادههای آمریکایی بگوید من فرزندان شما را از سوریه بازمی گردانم.
دیپلمات ارشد وزارت امورخارجه تصریح کرد: امروز شاهدیم که در عراق صدام بعثی شیعه و سنی در زیر یک سقف مینشینند و برای عراق تصمیم میگیرند، از طرفی لبنان به سمت دموکراسی پیش میرود و وضعیت یمن هم که مشخص است؛ به گونهای که شاهدیم گدرش دبیرکل سازمان ملل در سوئد با افتخار در کنار انصارالله میایستد و با آنها عکس میگیرد.
شیخ الاسلام با بیان اینکه ایران براساس قانون اساسی هرآنچه را که برای خود میخواهد مانند استقلال برای کشورهای دیگر نیز باید بخواهد، تصریح کرد: با این وجود ما این کار را برای سوریه کردیم، چون میخواستیم استقلال سوریه حفظ شود؛ البته ما حق دخالت در امور کشورها را نداریم؛ از این رو همین که میگوییم مردم سوریه باید خودشان برای این کشور تصمیم بگیرند این دلیل دشمنی عربستان با ما است.
وی با اشاره به اظهارات بیانات رهبر معظم انقلاب در خصوص توانایی فلسطینیها برای تشکیل حکومت این کشور در تلاویو اظهار کرد: مطمئنا فلسطین این توانایی را خواهد داشت که حکومت این کشور را در تلاویو ایجاد کند.
متقی، استاد دانشگاه تهران نیز در نشست خبری تحلیلی گفت: فکر میکنم این بحث آسیا پاسیفیک که در دو سال گذشته وارد ادبیات سیاسی ایران شده یک موضوع واقعی نیست. اگر چه درست است که آمریکا نسبت به دریای چین و ظهور این کشور به عنوان یک قدرت جهانی حساسیت دارد، اما منطقه ما همواره دغدغه آمریکاییها بود، چون مساله امنیت اسرائیل از دغدغههای بنیادین روسای جمهوری این کشور به حساب میآید؛ بنابراین ارتباط صحبتهای ترامپ در مورد آسیا پاسیفیک یک مقدار دور از ذهن است.
این استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه فرمان آمریکا برای خروج ارتش این کشور از سوریه مانند دیگر فرمانها با نوسانهایی همراه بود، افزود: در بخشی از این فرمان آمده است که باید خروج نیروهای آمریکا از سوریه باید کامل، همه جانبه و سریع انجام بگیرد، اما وقتی یکی از سناتورهای جمهوری خواه با ترامپ دیدار کرد او پس از این دیدار مدعی شد که ترامپ در سیاستهای منطقهای خودش تجدید نظر میکند. واقعیت این است که ترامپ تلاش میکند بخشی از امنیت منطقهای را به ایران، روسیه و ترکیه واگذار نماید. با این وجود آرایش نبرد در ژانویه ۲۰۱۵ با آرایش نبرد در ژانویه ۲۰۱۷ که ترامپ روی کار آمد آرایش متفاوتی است.
متقی اظهار کرد: آمریکا پذیرفته است که ایران در فضای همکاری با روسیه و ترکیه باشد و از این سیاست عملگرایانه در منطقه بهره ببرد در واقع آمریکا تلاش میکند تا جدالهای بین ایران، اسرائیل و عربستان به نوعی تغییر یابد و این سیاست اصلی آمریکا است و البته روسها و ترکها هم این احساس را دارند، اما اینکه احساس کنیم خروج آمریکا از سوریه سریع و به طور تمام خواهد بود این عملی نیست و مطمئنا زمان طولانی میبرد و از نظر تاکتیکی هم این جابه جایی دشوار است.
وی با بیان اینکه سیاست منطقهای ترامپ با تغییراتی مواجه شده اظهار کرد: خانه تکانی در ساخت عربستان نشان میدهد که الگوی تاکتیکی منطقهای آمریکا دیگر نمیتواند روی ستونهای امنیتی و نظامی عربستان که با موضوع قتل خاشقچی و ناکامی در جنگ یمن مواجه بوده استوار شود.
این استاد دانشگاه تهران گفت: کشورهایی مانند عربستان تمایل دارند که نیروهای مسلح آمریکا در منطقه باشند و این نگاه به این معنایش این است که قابلیت آنها برای رویارویی و مقابله با بحرانهای موجود بسیار محدود است.
وی با بیان اینکه وقتی وزیر امورخارجه آمریکا میگوید ما در شرایط بحران قرار ندارید این نشان میدهد که ساخت سیاسی عربستان در شرایط بحرانی قرار دارد، افزود: تمایل عمومی تمام کشورهایی مانند اردن و عربستان این است که حضور منطقهای آمریکا در منطقه موثرتر باشد، ولی ترامپ میداند که این حضور نگرانیهای امنیتی و هزینههای اقتصادی برای آمریکا به وجود میآورد.
متقی اظهار کرد: آمریکا ۱۸ سال است که در جنگ افغانستان درگیر است امروز ۱۵ هزار نیروی آمریکایی و اروپایی در افغانستان حضور دارند و این هزینه آمریکا و اروپا را افزایش میدهد.
این استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه امروز ایران میتواند بازیگران منطقهای مانند طالبان را کنترل کند، تصریح کرد: یکی از ویژگیهای قدرتهای بزرگ این است که بازیگران و حوادث را در محیط منطقهای کنترل کنند با این وجود امروز آمریکا برای کنترل بازیگران و حوادث منطقه قابلیت و توانایی لازم را ندارد، چون محیط منطقه در شبح آشوب قرار گرفته و یا بازیگران منطقهای جدیدی ظهور پیدا کرده اند که با رویکردهای این کشور همراه نیستند.
وی اظهار کرد: واقعیت ژئوپلتیک نشان میدهد که آمریکا نمیتواند به عنوان یک بازیگر مداخله گر نقش ایفا کند در واقع ساب سیستمهای امنیتی آمریکا امروز کارکرد خود را از دست داده اند و علت این مساله نیز این است که بازیگران جدیدی در منطقه حضور پیدا کرده و ژئوپلتیک و موازنه قدرت در حال تغییر است؛ بنابراین اگر سیاست آمریکا این باشد که نیروهای خود را به صورت تدریجی در منطقه کاهش دهد و از طرفی نقش بازیگران منطقهای را بپذیرد قطعا هزینههای راهبردی کمتری برای این کشور به بار میآید البته تحلیل بنده این است، چون آمریکا قدرت محور و سلطه محور است به همین دلیل نمیتواند خود را در فضای حاشیهای قرار دهد از این رو در فضای منطقهای خود را درگیر میکند.
متقی گفت: بنده این امید را ندارم که ترامپ سریع نیروهای خود را از عراق، افغانستان و سوریه خارج کند سخنرانی ترامپ در عراق نیز نشان میدهد آمریکا میخواهد نیروهای این کشور در عراق را حفظ کند و حتی ترامپ اعلام کرد که حاضر است پاداش ۱۰ درصدی نظامیان را در صورتی که نیروهای مسلح قادر به پرداخت آن نباشند، تامین کند.
وی با اشاره به اینک ترامپ میخواهد نیروهای مسلح را از سرگردانی نجات دهد، گفت: حضوراو با همراهی ملانیا نیز برای ایجاد روحیه در نیروهای نظامی این کشور در عراق بود، ولی این اقدامات نمیتواند به هدفهای روحیه بخش تبدیل شوند.
دستمالچیان، سفیر سابق ایران در لبنان نیز در این نشست تحلیلی خبری گفت: بنده نیز معتقدم که بحث آسیاپاسیفیک در ایران یک رویکرد رسانهای و تبلیغاتی است با این وجود به نظر میرسد که ترک کامل منطقه خاورمیانه توسط آمریکاییها در شرایط فعلی صورت نگیرد اگرچه آمریکاییها به چین و ماچین هم توجه دارند.
وی با بیان اینکه در سال ۲۰۰۶ که اسرائیل از حزب الله لبنان شکست خورد صهیونیستها برای اولین بار احساس کردند که از نظر امنیتی شکست پذیر هستند و این برای اسرائیلیها خیلی مهم بود، افزود: آمریکاییها به دنبال نظم جدید بودند و این حرکت را در سوریه رقم زدند.
دستمالچیان با اشاره به اینکه حضور آمریکا در سوریه با این هدف بود که با شکست مقاومت ایران را تحت تاثیر قرار دهند، ولی شکست خوردند، افزود: با توجه به تمام تلاشهایی که صورت گرفت مثلث شوم عبری عربی و آمریکایی در جنگهای نیابتی شکست خورد و قضیه معکوس شد به همین دلیل آمریکا دیگر جایی برای حضور در منطقه نداشت از این رو نمیتوانستند در ابتکارات نظامی امنیتی نیز حضور داشته باشند به همین دلیل خودشان را به زور در سوریه تحمیل کردند، چون زمین در اختیار محور مقاومت بود.
سفیر سابق ایران در لبنان با تاکید بر اینکه آمریکا هیچ وقت نمیتواند ابتکار عمل داشته باشد، چون مقدمات کار را ندارد، افزود: سیاست ترامپ این است که برای تامین امنیت کشورها آنها باید هزینه آن را بدهند و حتی او در مورد اسرائیل نیز این را گفته و این خیلی مهم است.
وی تصمیم ترامپ برای خروج ارتش این کشور از سوریه را عاقلانه دانست و افزود: آمریکا به دلیل اینکه از تحولات عقب افتاد و از طرفی به دلیل اینکه از لحاظ اقتصادی نمیتواند در منطقه هزینه کند میخواهد امور منطقه را به دست کشورهایی مانند ترکیه که میتوانند اعمال نفوذ کنند و حرف خود را بزنند، بدهند.
دستمالچیان با اشاره به اینکه عربستان از ابتدا مقومات نقش آفرینی در منطقه را نداشت، ولی گفتند میخواهند منطقه را تغییر دهند به همین دلیل در خصوص سوریه و یمن وعدههای پوچ دادند و در عراق تکفیریها را حمایت کردند، ولی شکست خوردند، اظهار کرد: عربستان از لحاظ سیاسی و امنیتی شکست خورده به همین دلیل امروز با توجه به حضور ایران، ترکیه و روسیه در منطقه رفتن آمریکا از سوریه منطقی است.
سفیر سابق ایران در لبنان با بیان اینکه به نظر بنده جمهوری اسلامی ایران روز به روز نقش بیشتری در جهان عرب پیدا میکند گفت: جهان عرب بعد از آن اشتباه استراتژیکی که عربستان انجام داد و به دنبال این کشور رفتند الان در حال بازگشت هستند.
وی اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران سیاست حکیمانهای به کار گرفته و الان آماده است اگر عربستان دست از غرور خود بردارد امنیت منطقه را با مشارکت دیگر کشورها بسازد.
دستمالچیان با تاکید بر اینکه عربستان مجبور به تسلیم شدن در برابر واقعیت است، افزود: امروز که محور مقاومت از صور تا باب المندب تشکیل شده است و از طرفی با توجه به حرکت هوشمندانه و خردمندانهای که ایران در تفاهم و مذاکره با اروپا دارد امیدواریم ایران، روسیه و اروپا در آینده دست در دست هم برای امنیت منطقه تلاش کنند.
سفیر سابق ایران در لبنان اظهار کرد: یک سر اصل امنیت منطقه ایران است بنابراین ایران حاضر است که در این رابطه با همه کشورها همکاری کند.