به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مرتضی عزالدین در حاشیه بازدید خبرنگاران از تصفیه خانه فیروز بهرام در جنوب غربی تهران با اشاره به اینکه مطالعات طرح فاضلاب تهران از سال 1327 شروع شده بود اما عملیات اجرایی آن از سال 74 آغاز شد،گفت: وجود مشکلات عمده در آبرسانی شرب باعث شد تا طرح فاضلاب تهران با تاخیر مواجه شود.
وی افزود:طرح فاضلاب تهران از سال 74 برای 10 میلیون و 500 هزار نفر آغاز شد و بارها مورد بازنگری قرار گرفت که در سال 90 در این بازنگری مشخص شد که طرح فاضلاب برای 11 میلیون و 400 هزار نفر باید تکمیل شود.
* میزان پیشرفت بخشهای مختلف فاضلاب تهران
مدیرعامل شرکت فاضلاب تهران با بیان اینکه در سال 92 در بازنگری مشخص شد که باید تعداد تصفیهخانهها بیشتر شود و به 7 تصفیه خانه برسد تا بتوان پساب را در نقاط مختلف مورد استفاده قرار داد، اظهار داشت: در حال حاضر حدود 74 درصد پروژه فاضلاب تهران لولهگذاری شده که در بحث خطوط اصلی و تونل 91 درصد، و در بحث تصفیهخانهها 40 درصد پیشرفت داشته است.
عزالدین ادامه داد: در بحث احداث تصفیه خانه در طرح فاضلاب از شبکه عقب هستیم، اضافه کرد: در بخش انشعابات نیز 57 درصد نصب انشعاب صورت گرفته است که در مجموع این آمارها نشان میدهد 64 درصد طرح فاضلاب پیشرفت فیزیکی داشته که نسبت به متوسط کشوری از وضعیت مناسبی برخوردار است.
به گفته وی از 9 هزار کیلومتر شبکه فاضلاب 6 هزار و 600 کیلومتر لولهگذاری شده و 2 هزار و 300 کیلومتر شبکه فرعی هنوز باقی مانده است.
مدیرعامل شرکت فاضلاب تهران با تاکید بر اینکه اعمال تحریمها باعث شده تا در بحث واردات تجهیزات به مشکل بخوریم، گفت: تحریمها به گونهای بر روی ساخت تصفیه خانهها تاثیر گذاشته که حتی برای پرداخت 50 هزار دلار به مشاور آلمانی در تصفیه خانه فیروز بهرام با مشکل مواجه هستیم.
* روش های تامین مالی تصفیهخانههای فاضلاب تهران
عزالدین با بیان اینکه دو تصفیه خانه در حال ساخت داریم، گفت: تصفیه خانه فیروز بهرام 37 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و قرار است در کنار برج میلاد نیز یک تصفیه خانه به روش BOT احداث شود.
وی با بیان اینکه تصفیه خانه فیروز بهرام با تامین منابع مالی از طرف بانک توسعه اسلامی که حدود 1800 میلیارد است احداث میشود، گفت: شرکت فاضلاب به دنبال این است تا تصفیه خانههای 7 و8 در تهران که در مرحله مناقصه قرار دارد و پیمانکار آن انتخاب شده است یک تصفیه خانه دیگر در کنار شهرک آفتاب با اعتبارات بانک توسعه اسلامی به ارزش 200 میلیارد تومان احداث کند.
به گفته مدیرعامل شرکت فاضلاب تهران در شمال غرب تهران نیز بر اساس ماده 56 قانون الحاق 2 دولت مقرر شده دولت کار احداث این تصفیه خانه را به سرمایهگذاران داده و بعد از 3 سال اصل و سود این سرمایهگذاران را بر اساس نرخ متعارف بانک مرکزی به سرمایهگذار باز گرداند.
عزالدین همچنین از احداث تصفیهخانه شوش با ظرفیت 300 هزار نفر خبر داد و گفت: تصفیه خانه شوش قرار شده با تامین منابع مالی از محل منابع داخلی شرکت فاضلاب تهران احداث شود.
وی با بیان اینکه تصفیهخانههای تهران 30 درصد عقب ماندگی نسبت به پیشرفت فیزیکی شبکه فاضلاب دارند، گفت: در برخی مناطق تهران مثل منطقه 22 و 21 که تراکم کمتری وجود دارد، تنها 8 درصد اجرای شبکه فاضلاب داشتیم. این در حالی است که برخی مناطق تهران مثل جنوب تهران بالای 90 درصد پیشرفت فیزیکی به جای شبکه فاضلاب وجود دارد.
مدیرعامل شرکت فاضلاب تهران ادامه داد:دولت به دنبال این است که با بانک زیرساخت آسیایی نیز علیرغم تمام مشکلات و تحریمها تصفیه خانههایی مثل شهرک آفتاب، شمال غرب و شوش را احداث کند.
* درخواست از صندوق توسعه ملی برای اعطای وام به تصفیهخانههای تهران
عزالدین در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس که پرسید آیا ایران بازپرداخت وام بانک جهانی برای پروژه فاضلاب تهران که 145 میلیون دلار بود را تسویه کرد یا خیر گفت: میزان وامی که برای پروژه فاضلاب تهران از بانک جهانی دریافت شده بود 145 میلیون دلار بود که بازپرداخت آن به اتمام رسیده و تسویه شده است.
وی افزود: به تازگی با نمایندگان مجلس در حال رایزنی هستیم تا روشهای جدیدی برای پیشرفت و توسعه شبکه فاضلاب تهران پیدا کنیم به همین منظور از درخواست ما از صندوق توسعه ملی برای اعطای تسهیلات به طرح فاضلاب تهران بوده است.
مدیرعامل شرکت فاضلاب تهران با تاکید بر اینکه حتی با بانک جهانی برای دریافت وام برای پروژه فاضلاب تهران مجددا وارد مذاکره شدهایم، گفت: هر منبعی که بتواند پروژه عظیم طرح فاضلاب تهران را به سرانجام برساند به دنبال آن خواهیم رفت چرا که این پروژه یک پروژه عظیم زیست محیطی است.
* تحویل ۱۵ میلیون متر مکعب پساب به کشاورزان جنوب تهران
عزالدین با بیان اینکه پروژه فاضلاب تهران یک کار زیست محیط ایدهآل و خوب در تهران است، گفت:در حال حاضر در جنوب تهران 15 میلیون متر مکعب پساب به کشاورزان جنوب تحویل داده و از سد ماملو برای تامین آب شرب برداشت میکنیم.
وی تاکید کرد: اگر نمایندگان مجلس ما را کمک کنند میتوانیم از صندوق توسعه ملی به بهترین نحو استفاده و منابع مالی لازم برای پروژه فاضلاب که حدود 8 هزار و 800 میلیارد تومان برای تکمیل شبکه فاضلاب نیاز است را تامین کنیم هر چند معتقدیم صندوق توسعه ملی اگر هزار میلیارد نیز برای ما تامین اعتبار کند میتواند مؤثر و مفید باشد.
به گفته مدیرعامل شرکت فاضلاب تهران میزان فروش انشعاب فاضلاب به مردم نیز به 3 هزار میلیارد تومان هم نمیرسد پس باید مابقی منابع مورد نیاز را به کمک بانک توسعه اسلامی، صندوق توسعه ملی و سایر منابع تامین کنیم.
* در صورت تامین مالی پروژه فاضلاب تهران سه ساله به اتمام میرسد
عزالدین با تاکید بر اینکه اگر همین امروز 8 هزار و 800 میلیارد تومان مورد نیاز را تامین کنند سه سال دیگر شبکه فاضلاب به اتمام میرسد.یعنی طرح فاضلاب تهران در بخش شبکه تا سال 1400 به اتمام میرسد.
وی در پاسخ به سؤال فارس که پرسید در سال چه میزان پساب در تهران تولید میشود، گفت: در حال حاضر 250 میلیون متر مکعب پساب تولید میشود که باید این عدد را به 460 میلیون متر مکعب تا سه سال آینده برسانیم.
مدیرعامل شرکت فاضلاب تهران در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس که پرسید آیا حق انشعاب فاضلاب افزایش خواهد یافت یا خیر، گفت: حق انشعاب فعلا ثابت است.
عزالدین افزود: در سال جاری 127 هزار انشعاب فاضلاب به فروش رفته است که 260 میلیارد تومان برای شرکت درآمد ایجاد کرده است.
وی گفت:در بودجه سال آینده پیشبینی شده 45هزار اشتراک جدید به شبکه فاضلاب اضافه شود و حجم منابع عمرانی برای پروژه فاضلاب تهران بسیار کم است و در حدود 7 و نیم میلیارد تومان درج شده است.