سی امین برنامه «چرخ»، شنبه؛ ششم بهمن ماه روی آنتن شبکه چهارم سیما رفت و در قسمتهای مختلف به سوالاتی پیرامون فناوری بلاکچین و شگفتیِ میکروارگانیسمها پاسخ داد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سی امین برنامه «چرخ»، شنبه؛ ششم بهمن ماه روی آنتن شبکه چهارم سیما رفت و در قسمتهای مختلف به سوالاتی پیرامون فناوری بلاکچین و شگفتیِ میکروارگانیسمها پاسخ داد. این برنامه، زندگی حبیب باقری؛ استاد دانشکده شیمی دانشگاه صنعتی شریف را مرور کرد و در بخش «اخبار هفته»، در ایستگاه رخدادهای مهم هفته مکث کرد.
مجله سی ام را محمدحسین جهان پناه؛ خبرنگار حوزه علم با مرور اخبار مهم هفتهای که گذشت، ورق زد. او در این برنامه از رزمایش قطع اینترنت، واکنشها و حقایق مربوط به این خبر پرده برداشت. از مانوری که به منظور افزایش تاب آوری شبکه بانکی کشور تدارک دیده و به نحو نادرستی منعکس شده بود. سخنرانی «آنه ماری لاگرانژ» درباره چگونگی پیدایش سیارات در دانشگاه تهران، ساخت نخستین پهپاد رادارگریز روسی، آزاد شدنِ گازِ دی اکسیدکربن توسط درختان در صورت افزایش گرمایش زمین، کشف قدیمیترین تکه سنگ زمینی روی کره ماه، استفاده از دوچرخههای خودران و اثبات یکی از تئوریهای «استیون هاوکینگ» جزو بقیه اخبار این بخش بود.
براساس این گزارش، «اتاق دانشمند» ششم بهمن، بُرشی از زندگی دکتر حبیب باقری؛ استاد دانشکده شیمی دانشگاه صنعتی شریف را به نمایش گذاشت. دکتر باقری در این بخش گفت: اگر دوباره از نو شروع کنم باز در همین رشته تحصیل میکنم، چون نشاط تدریس، تحقیق و ارتباط با دانشجویان در تمام سطوح، حس غیرقابل وصفی در من ایجاد میکند. اتاق دانشمندِ این هفته همان اتاق کاری بود که دکتر باقری گاهی شبهای جوانی اش را هم در حال پژوهش در آن گذرانده بود پر از لوحهای تقدیر قاب گرفته بر دیوار، عکسها و هدایایی که تاریخ زندگی او را پیش رویش میگذارند.
سوال برانگیزترین قسمت برنامه سی ام «چرخ» را گفتههای مهندس مصطفی نقی پور؛ مدیر آزمایشگاه نوآوری بلاکچین رقم زد. مهندس نقی پور در این بخش از برنامه گفت: بلاکچین در سال ۱۹۹۱ توسط دو تن، برای نگهداشت اسناد با استفاده از سیستم رمزنگاری پیشنهاد شد؛ به طوری که نتوان در اسناد، تغییری ایجاد کرد. اکنون، بلاکچین فناوری زیرساختی برای نگهداری «دیتا» ست که با پیروی از یک پروتکل غیرمتمرکز فعالیت میکند. به گفته نقی پور، بلاکچین دارای دو تابع رمزنگاری شده «امضای الکترونیک» و «تابع هش» است. این فناوری، نحوه جدید نگهداری از دادهها را ایجاد کرده و صنایع زیادی را تحت تاثیر قرار داده است. پدیدهای که از آن به «وب آینده» تعبیر میشود. نقی پور افزود استفاده از فناوری بلاکچین به شفافیت در دادهها منجر میشود، چون این دادهها توسط تمام افراد عضو بلاکچین رصد میشود. علاوه بر این، از امنیت بسیار بالایی هم برخوردار است به همین خاطر تغییر در دادهها عملا غیرممکن است و این مزیت، امکان خرابکاری و هک شدن را از بین میبرد. او با تاکید بر اینکه کوچکت رین تغییری در «هش»، تغییر بزرگتری در «هش» ِ. بعدی ایجاد میکند گفت: فرض کنید دفتر حساب چندنفرهای موجود باشد تا در زمان اختلاف، همه افرادی که به این دفتر دسترسی دارند بتوانند بر اختلافِ پیش آمده، نظارت کنند. فناوری بلاکچین چنین امکانی در اختیار اعضا قرار میدهد. نه تنها هیچیک از اعضا نمیتوانند آنچه ثبت شده را انکار کنند بلکه تغییر «دیتا» عملا غیرممکن است. به این ترتیب، فناوری بلاکچین قادر به تمرکززدایی است. او گفت: در حال حاضر صنایع و فعالیتهایی همچون حمل و نقل، بانکداری، توزیع انرژی و حوزه سلامت با بهره گیری از فناوری بلاکچین، امنیت، کارایی و تمرکززدایی از فعالیتهای مربوطه را افزایش داده اند. نقی پور از پیشرفت چشمگیر فناوری بلاکچین تا سال ۲۰۳۰ در جهان خبر داد و تایید کرد که ایران در این زمینه بسیار کُندتر از کشورهای دیگر دنیا حرکت کرده است؛ بنابراین گزارش، بخش پایانی مجله سی ام «چرخ» به صحبتهای دکتر محمدعلی آموزگار؛ استاد دانشکده زیست شناسی دانشگاه تهران اختصاص یافت. محمدعلی آموزگار در تعریف میکروب گفت: هر موجود زندهای که با چشم غیرمسلح، قابل مشاهده نباشد میکروب محسوب میشود. ویروس ها، باکتری ها، آرکی ها، کپکها و ریزجلبکها همگی میکروب تلقی میشوند. به گفته دکتر آموزگار بیشتر از پنجاه درصد از توده زیستی کره زمین را میکروبها تشکیل میدهند و در صورت نابود شدن این میکروارگانیسمها کره زمین، ظرف شش ماه تا یکسال از بین خواهد رفت. چرا که موجودیت همه موجودات زنده بخاطر عناصری است که بدن آنها را تشکیل داده و میکروارگانیسمها این عناصر را به شکل قابل دسترس در اختیار سایر موجودات زنده قرار میدهند. دکتر آموزگار با اشاره به اینکه تنها یک دهم درصد از میکرو ارگانیسمها بیماری زا هستند گفت: با از بین رفتن میکروارگانیسمها چرخه حیات در کره زمین از بین خواهد رفت.
او تاکید کرد میکروارگانیسمها مرزهای حیات را برای انسان گسترش داده اند و عمری برابر با سه میلیارد و ۸۰۰ میلیون سال دارند. برنامه علمی «چرخ» به تهیه کنندگی الهه بهبودی، سردبیری محمد جباری به صورت هفتگی شنبهها ساعت ۲۱ از شبکه چهار سیما پخش میشود.