تجربه دو دهه کشت و تجاریسازی محصولات تراریخته در جهان، مخاطرهآمیز بودن این محصولات را خصوصاً در عرصه محیط زیست اثبات کرده است؛ اما آنچه در کشورمان کمتر به آن توجه شده، پایمال کردن "حقوق عامه" از طریق وارد کردن محصولات تراریخته بر سر سفره مردم است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، عضو هیئت رئیسه انجمن ارگانیک ایران نشست اخیر آیتالله رئیسی با فعالان محیط زیست با موضوع احقاق حقوق عامه در محیط زیست را مثبت ارزیابی و اظهار کرد: در این نشست مسائل و دغدغههای مختلفی در حوزه محیط زیست مطرح شد؛ یکی از مهمترین نکات این بود که محیط زیست یک موضوع محوری و اصلی است و مواردی مانند توسعه، تولید و ساخت و ساز سد، مسائل فرعی هستند.
آزاد عمرانی در گفتگو با تسنیم با اشاره به تاکید حاضران در نشست مذکور بر لزوم برخورد قاطع با مفاسد زیست محیطی افزود: در خصوص محصولات تراریخته نکاتی مطرح شد و دکتر شاعری، عضو کمیسیون کشاورزی و برخی فعالان محیط زیست به صورت اجمالی در خصوص مخاطرات ناشی از دستکاری ژنتیکی هشدار دادند؛ آیتالله رئیسی هم تاکید داشتند که دستکاری در طبیعت پیامدهای جبرانناپذیری به همراه دارد.
عضو اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران افزود: از آنجا که به دلیل محدودیت زمانی، امکان پرداختن به ابعاد موضوع محصولات تراریخته فراهم نشد، سه محور اصلی در این رابطه را طی یادداشتی در پایان نشست تقدیم آیتالله رئیسی کردم و ایشان هم وعده بررسی دادند؛ محور اول، لزوم توجه به مخاطرات تولید، واردات و مصرف محصولات تراریخته است که متاسفانه در برابر سود کوتاهمدت و ناپایدار تراریخته نادیده گرفته میشود.
وی با بیان اینکه برخی خسارتهای زیست محیطی از جمله کشت و تولید محصولات تراریخته، پیامدهای زیانبار نامشهود به همراه دارند، متذکر شد: برخی خسارتهای محیط زیستی مانند نابودی تالابها و ورود فاضلاب شهری و صنعتی به رودخانهها کاملا مشهود هستند، اما نامشهود بودن پیامدهای زیانبار واردات، تولید و تجاریسازی تراریختهها سبب شده موضوع آنطور که باید مورد توجه قرار نگیرد و متاسفانه آثار مخربی گیاهان تراریخته با آلودگی ژنی که بر محیط زیست به جا میگذارند، نادیده گرفته شود.
عمرانی افزود: حسابرسیهای زیست محیطی در خصوص محصولات تراریخته مطابق استانداردهای بینالمللی باید در ایران هم تمام و کمال اجرا شود و دولتمردان و قوه قضاییه پس از بررسی جوانب امر، نتیجهگیری کنند که آیا سود مقطعی حاصل از تولید و واردات محصولات تراریخته و وارد کردن آن به سفره مردم ارزش به خطر انداختن سلامت عمومی و وارد کردن صدمات جبرانناپذیر به محیط زیست را دارد یا خیر؟
عضو هیئت رئیسه انجمن ارگانیک ایران با بیان اینکه پیش از ورود هر فنآوری جدید در سطح جامعه، باید تهدیدها و مخاطرات آن مورد ارزیابی قرار گیرد، یادآور شد: تجربه دو دهه کشت و تجاریسازی محصولات تراریخته در جهان، مخاطرهآمیز بودن این فنآوری را خصوصا در عرصه محیط زیست اثبات کرده است؛ بسیاری از کشورهای پیشرفته از جمله اغلب کشورهای اروپایی حاضر نشدند که محیطزیستشان را با فواید کوتاهمدت و ناپایدار حاصل از محصولات تراریخته معامله کنند؛ در حال حاضر ۹۰ درصد محصولات تراریخته جهان تنها در ۵ کشور تولید میشود.
وی یادآور شد: این نشان میدهد که باید در خصوص واردات، تولید و مصرف این محصولات و مخاطرات آن، آگاهیرسانی عمومی صورت گیرد که این جزو "حقوق عامه" به حساب میآید؛ محور دومی که در حوزه تراریخت باید مورد توجه قرار گیرد این است که مردم باید از ماهیت و مخاطرات محصولات تراریخته (اعم از تاثیرات آن بر سلامت و همچنین پیامدهای برگشت ناپذیر آن بر محیط زیست) آگاه شوند.
عمرانی درباره سومین محور مرتبط با موضوع محصولات تراریخته که در یادداشت خود با رئیس قوه قضاییه در میان گذاشته گفت: رسیدگی به تخلفات در حوزه تراریختهها از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ اینکه بدون ارزیابیهای محیط زیستی محصولی را واردات یا تولید کرده و بدون رعایت دستورالعملهای ایمنی زیستی به طبیعت وارد کنیم و در مواردی بدون برچسبگذاری سر سفره مردم بیاوریم تخلف است و باید مورد پیگیری قرار گیرد.