آمارهای سازمان سنجش آموزش کشور نشان میدهد داوطلبان از انتخاب رشته آزمون سراسری و ثبتنام در رشتههای بدون کنکور امسال استقبال زیادی نکردند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ محیا معصومی – از همان زمان که شروع به قد کشیدن کرد، همه آرزوی قبولی در دانشگاه را برایش دارند، بیشتر از سالهای عمرش از این و آن میشنود که میگویند "انشاا.. دانشگاه قبول شوی... " یا " انشاا.. دانشگاه رفتنت... " اصلا با این جمله بزرگ میشود و بزرگ شدن را به دانشگاه رفتن میداند، تک تک لحظههای زندگی و دوران مدرسه را به عشق دانشگاه رفتن میگذراند و وقتی به سنی خاص میرسد، میبیند که دانشگاه رفتن به این سادگیها هم نیست و باید تلاشش را دو برابر کند. در بیشتر مواقع برایش فرقی نمیکند که هدف و راه اصلی زندگی چیست و تنها به قبولی در بهترین رشته و دانشگاه شهر فکر میکند، چون تمام عمر با این فکر رشد یافته که دانشگاه رفتن سرنوشتسازترین مسیر آینده است و اگر در دانشگاهی پذیرش نگیرد، در مقابل دوستان و آشنایان آبرویی برایش نمیماند و اگر مدرکی نداشته باشد، زندگی آیندهاش نمیچرخد.
سالها درس میخواند و در دوران دبیرستان تفریح، خواب و خوراکش را تغییر میدهد تا وقت بیشتری برای درس خواندن داشته باشد، از ثانیه ثانیه روزهایش به سادگی نمیگذرد و همواره به پذیرفته شدن در دانشگاه میاندیشد. روز کنکور فرا میرسد، دانشآموزی که روزها و حتی ماههای زیادی را با استرس کنکور و دانشگاه به خواب رفته است، درست در زمانی قرار میگیرد که باید نتیجه تلاشهایش را روی کاغذ بیاورد و تست حل کند و حل کند و حل کند؛ هرچه تست صحیح بیشتر، شانس قبولی بالاتر!
کنکوری که شب و روز نمیگذارد
کنکور را با تمام هیاهو و هیجانات بیشمارش پشت سر میگذارد و منتظر روز اعلام نتیجه میماند؛ معمولا ماههای تابستان برای کنکوریها ماههای سخت و استرسزایی است. مردادماه رتبههای اولیه داوطلبان میآید و آنان که با دقت و جزئیات کنکور دادند بدون شک از نتیجهشان راضی و مطمئن هستند که با یک انتخاب رشته صحیح و مناسب میتوانند به ایدهآلهای خود برای پذیرش در دانشگاه برسند، اما آنان که قدری در تست زدن و کنکورشان بی دقتی کردند یا گاهی استرس برآنان غلبه کرده و آرامش و تمرکزشان را گرفته بود، حال و روز خوشی را تجربه نخواهند کرد.
تا چندسال گذشته تنها دانشگاههای پیام نور (در قالب فراگیر) و برخی واحدهای دانشگاه آزاد، رشتههایی را به پذیرشهای بدون کنکور اختصاص داده بودند تا داوطلبان براساس سوابق تحصیلیشان هم شانسی برای پذیرش در دانشگاه داشته باشند، اما در ۲ الی ۳ سال اخیر برای کاهش استرس کنکور و حفظ شرایط روحی داوطلبان و خانوادههایشان تعداد رشتههای بدون کنکور افزایش پیدا کرد و طبق مصوبات قرار شد روز به روز بر تعداد رشتههای بدون کنکور اضافه و سرانجام پرونده کنکور برای همیشه از زندگی دانشآموزان حذف شود.
فرصتی شش ماهه که انتظارها را برآورده نکرد
حذف کنکور ماجراها و دردسرهای خاص خود را دارد که خارج از بحث این گزارش است و حذف آن به سادگی که دربارش صحبت میکنیم، نیست، اما تعدد رشتههای بدون آزمون سراسری امسال نسبت به سالهای گذشته به قدری بود که به گفته مسئولان داوطلبان در درصد بالایی از رشتههای دانشگاهی میتوانستند بدون کنکور در دانشگاههای مختلف (البته جز رشتههای پرمتقاضی بخصوص در دانشگاههای برتر کشور) پذیرش داشته باشند.
سازمان سنجش آموزش کشور ۱۷ بهمن ماه ۹۷ دفترچه انتخاب رشتههای بدون آزمون سراسری را منتشر و از بیستم اسفندماه ثبتنام متقاضیان را آغاز کرد، درواقع افرادی که قصد شرکت در کنکور سراسری ۹۸ را بنا بر هر دلیلی نداشتند، میتوانستند از آن زمان تا ۲۸ شهریورماه ۹۸ یعنی در حدود ۶ ماه فرصت با توجه به دفترچه راهنمای منتشر شده، برای پذیرش مهرماه ۹۸ دانشگاه در رشته دلخواهشان ثبتنام کنند، اما در ماههای ابتدایی این فرصت، داوطلبان استقبال زیادی نداشتند و طبق آمارهای اعلامی تعداد ثبتنام کنندگان به صورت اندک جابجا میشد.
برخی دلیل این عدم استقبال را نبود رشتههای تحصیلی دانشگاههای دولتی بزرگ در بین رشتههای بدون کنکور میدانستند که درباره علت این موضوع وزارت علومیها معتقدند در حال حاضر تقاضا برای پذیرش در ۱۵ درصد رشتهها و دانشگاهها بسیار است و مابقی ظرفیت کافی برای تمام متقاضیانشان دارند، درحقیقت اینطور برداشت میشود که تعداد بسیار زیادی از دانشآموزان که هرساله برای کنکور آماده میشوند تنها برای ۱۵ درصد رشتهها و دانشگاهها رقابت میکنند و پذیرش در مابقی دانشگاهها آنچنان به رتبه کنکور وابسته نیست و تنها حضور و شرکت در کنکور کفایت میکند.
آمارهای ثبت نام رشتههای بدون کنکور در سازمان سنجش تا مردادماه امسال آنچنان چشمگیر نبود، اما به محض اعلام نتایج اولیه و به ویژه اعلام نتایج نهایی آزمون سراسری، آمارها صعودی شد البته این صعودی شدن آمارها آنقدری که انتظار میرفت نیز نبود چرا که پس از اعلام نتایج اولیه تنها ۵۴ درصد پذیرفته شدگان انتخاب رشته کردند (آمار نهایی انتخاب رشته داوطلبان مجاز کنکور ۹۸ نشان میدهد از تعداد یک میلیون و ۱۸ هزار و ۷۰۳ داوطلب حاضر در جلسه آزمون سراسری، ۸۳۲ هزار و ۲۸۹ داوطلب مجاز شدند و از این تعداد ۴۵۳ هزار و ۳۲۷ نفر معادل ۵۴.۴۷ درصد مجازین نسبت به انتخاب رشتههای تحصیلی با آزمون اقدام کردند) و تصورها بر این بود اکثر ۴۸ درصدی که انتخاب رشته نکردهاند به جمع ثبتنامیهای بدون کنکور بپیوندند و یکباره ۳۰۰ هزار داوطلب به آمار پذیرشهای بدون کنکور اضافه شود، اما این اتفاق نیفتد و علیرغم آنکه ثبتنام در این دورهها بعد از اعلام نتایج سرعت گرفت، اما تا آخرین روز فرصت اعلام شده از سوی سازمان سنجش، تنها ۲۵۶ هزار و ۸۹ نفر ثبت نام کردند.
این آمار درحالی است که ظرفیت پذیرش دانشجو در رشتههایی که پذیرش در آنها صرفا بر اساس سوابق تحصیلی و یا معدل کتبی دیپلم دانشگاهها و مراکز آموزش عالی است، ۵۹۶ هزار و ۸۸ نفر عنوان شده است؛ گویا داوطلبان از این موضوع نیز استقبال زیادی نکردند و همانطور که با کاهش آمار انتخاب رشتهکنندگان مجاز کنکور مواجه بودیم، رشتههای بدون کنکور هم داوطلبان زیادی را به خود جلب نکرد و جمعیت زیادی از کنکوریهای امسال، پشت کنکوری نام گرفتند تا سال دیگر شانس خود را برای کسب رتبهای بهتر و پذیرش در رشته و دانشگاهی برتر امتحان کنند.