به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، گندم بهدلیل اهمیت آن در سفره غذایی خانوار، مهمترین کالای اساسی است که از دیرباز در زمینهای زراعی کشور کشت شده است و حدود ۳۸ درصد از پروتئین و بیش از ۴۳ درصد از کالری مصرفی خانوارها را به طور روزانه تأمین میکند. به همین منظور دسترسی مردم به این ماده غذایی که معمولا به شکل نان مورد مصرف قرار میگیرد، برای سیاستگذاران از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. با این حال تولیدکنندگان این کالای استراتژیک به انحای مختلف مورد بیمهری مسؤولان قرار گرفتهاند. در سال جاری نیز با تعیین نرخ ۱۷۰۰ تومان برای خرید تضمینی گندم بسیاری از کشاورزان از تحویل محصول تولیدی خود به دولت ممانعت ورزیده و آن را با قیمت بیشتری به دلالان فروختند. به همین دلیل در سال جاری کشورمان با کاهش سه میلیون تنی ذخایر گندم مورد نیاز خود روبهرو خواهد شد. اگر قیمت خرید تضمینی گندم برای سال آینده هم پایینتر از نرخ مورد انتظار کشاورزان باشد و وقایع امسال تکرار شود، آنگاه راهی بهجز واردات آن هم با قیمت بسیار بالاتری نسبت به نرخ خرید تضمینی برای مسؤولان امر باقی نمیماند. این در حالی است که ایران با منطقی کردن نرخ خرید تضمینی میتوانست بهراحتی نیاز خود را مرتفع سازد. بهاین ترتیب علاوه بر سال جاری در سال آینده نیز باید شاهد کاهش تولید این کالای استراتژیک در کشور باشیم، چون به احتمال فراوان دولت هم مطالبات گندمکاران را دیر پرداخت خواهد کرد و هم به مثابه عادت همیشگی خود نرخ خرید تضمینی گندم را کمتر از میزان تورم تعیین میکند.
براساس اعلام نظام صنفی کشاورزی، نرخ صحیح خرید تضمینی گندم براساس نرخ تورم باید برای سال آینده ۲۸۰۵ تومان در هر کیلوگرم باشد. این در حالی است که طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی باید نرخ خرید تضمینی ۲۲۹۰ تومان باشد، با وجود این بنیاد توانمندسازی کشاورزان نیز حداقل نرخ اعلامی را
۲۵۰۰ تومان میداند.
سال نرخ خرید تضمینی گندم (تومان)
۱۳۹۴، ۱۱۵۵،
۱۳۹۵، ۱۲۷۵،
۱۳۹۶، ۱۳۰۰،
۱۳۹۷، ۱۳۰۰،
۱۳۹۸، ۱۷۰۰
سیلابهای فصلی در اواخر سال ۹۷ و فروردین ۹۸ خسارات سهمگینی به مزارع گندم استانهای خوزستان، فارس، گلستان و لرستان در تولید این محصول حیاتی وارد کرد. بهطوری که به گفته ایمانی، نایبرئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران مزارع گندم در استانهای سیلزده بین ۲۰ تا ۱۰۰ درصد دچار خسارت شدند و به همین دلیل حدود یک میلیون تن گندم از بین رفت.
با وجود اینکه دولت باید همزمان با افزایش تولید گندم در کشور و افزایش ذخایر استراتژیک خود به ساخت سیلوهای بیشتری مبادرت ورزد، ولی متاسفانه در این زمینه چند سیلو در برخی استانها که عمدتاً گندم کمی هم تولید میکنند ساخته شده است. به همین دلیل برخی از کشاورزان در استانهای غربی کشور بعد از مراجعه به سیلوها متوجه شدند ظرفیت این سیلوها پر است به این منظور گندم خود را به دلالان فروختند.