یکی از اعضای تیم نانواستارتآپ گفت: دستگاهی برای جذب آب از مه ساختیم که در داخل حمایت نشد، اما چینیها در اولین بازدید پیش قرارداد میلیون دلاری امضا کردند.
میلاد ژالهرفعتی عضو شرکت نانواستارتآپ ژیکان دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، با بیان اینکه این تیم دو دستگاه برای جذب آب بر پایه نانو ساختهاند، اظهار کرد: یکی از این دستگاهها برای جذب آب از مه است و فقط در شرایط هوای مه آلود کار میکند.
ژالهرفعتی ادامه داد: این دستگاه میتواند ۷۰ درصد آب داخل مه را بدون مصرف هیچ گونه انرژی جذب کند، ایده اولیه ساخت این دستگاه از یک موجود بومی در بیابانهای نامیب الهام گرفته شده است. بخشی از این موجود آب دوست و بخش دیگرش آبگریز است، مکانیزم طبیعی این موجود به این شکل است که به وسیله بخش آب دوست، آب را جذب میکند و به وسیله بخش آب گریز آب را منتقل میکند.
وی افزود: با همین الگوگیری سعی کردیم بر روی سطوح آلومینیومی به روش آنالایز این الگو را ایجاد کنیم، الگوی متفاوتی که با الهام گرفتن از این موجود که توانسته ۹ برابر نسبت به صفحه عادی جذب آب را بهتر کند.
این محقق دانشگاهی در خصوص دستگاه دوم نیزگفت: این دستگاه در همهی شرایط آب و هوایی میتواند آب را جذب کند، به صورت نسبی بین ۱۰ درصد تا ۱۰۰ درصد جذب آب وجود دارد. به طور مثال در کویر لوت از رطوبت 10 درصدی ۱۴ لیتر آب جذب میشود و در شهری مثل اهواز با 100 درصد رطوبت هوا تنها با مصرف فقط ۳۰۰ وات انرژی ۶۰ لیتر آب ذخیره کنیم.
وی مصرف پایین انرژی را مهمترین مزیت این دستگاه دانست و تصریح کرد: قیمت تمام شده برای مطرف کننده داخلی فقط ۱۵۰۰ دلار است در حالی که رقیب این دستگاه که یک شرکت آمریکایی به نام «زیرومس واتر» که توانسته به این روش آب را جذب کند با مصرف ۶۰۰ وات مصرف برق تنها پنج لیتر آب ذخیره میکند و در رطوبت بالای ۵۰ درصد فقط کار میکند در حالی که اکثر نقاط کشور ما که مشکل آب دارند، زیر ۵۰ درصد است.
ژالهرفعتی درخصوص کارایی این دستگاه گفت: دستگاه ساخته شده علاوه بر جذب آب از رطوبت در صنعت نیز کاربرد دارد ، اگر دقت کرده باشید در بالای کارخانهها معمولا حالتی از مه تشکیل میشود که در واقع قطرات آب هستند و میتوان آنها را به راحتی جذب کرد، همچنین در صنعت کاشیسازی کاربرد بسیاری دارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا از این محصول در کشور حمایتی شده است یا خیر؛ تاکید کرد: متاسفانه با وجود اینکه ما در ایران مشکل آب داریم اما با هر نهادی که ارتباط برقرا کرده و طرح را ارائه کردیم استقبالی از آن صورت نگرفت اما زمانی که در نمایشگاه چین این طرح یک بارارائه شد، دولت چین بدون تست دستگاه یا گرفتن نمونه یک پیشقرارداد 5میلیون دلاری برای ساخت دستگاه با توجه به الگو و ویژگیهای مورد نیازش با ما امضا کرد در حالی که ما در بیشتر نقاط ایران با مشکل کم آبی مواجهیم و نهادهایی که باید حمایت کنند متاسفانه حمایتی نکردند.
رفعتی با بیان اینکه در حال حاضر نمونهای از این دستگاه در جهان وجود ندارد که بتواند در رطوبت 10 درصد جذب آب کند، اظهار کرد: نمایشگاههای مختلف همچون نمایشگاه فناوری نانو کمک میکند تا سرمایه گذاری داخلی و خارجی برای محصولات استارتآپی جذب شود.
وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از مزایای حضور در نمایشگاهها کسب ایدههای جدید است. به طور مثال تا قبل از حضور در نمایشگاه نانو نمیدانستیم امکان استفاده از این دستگاه بر روی کشتی وجود دارد اما چند گروه بازدید کننده این دید را به ما دادند که در سفرهای طولانی دریایی با این روش میتوان آب شیرین به دست آورد و این برای ما یک قدم رو به جلو به حساب میآید.