رئیس جمهور گفت: فضا را باید مناسب و آرام کنیم و از دوقطبی کردن فضای جامعه در همه موضوعات باید فاصله بگیریم.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، حسن روحانی رئیس جمهور در آیین پایانی سی و سومین جشنواره بین المللی خوارزمی که صبح امروز (دوشنبه) در سالن اجلاس سران برگزار شد با بیان اینکه برای ما افتخار است که در جامعه بشری امروز، عالمان، فرهیختگان و اندیشمندان مسیر علم و دانش را به پیش میبرند، اظهار داشت: همه ارزش انسان به این است که در نقطهای که قرار گرفته است، حرکت میکند و شرایط نو را به نسل بعد واگذار میکند.
وی افزود: آنچه گذشتگان برای ما انجام دادند، حاصل صدها یا هزاران سال در طول تاریخ بشر بوده است. آنچه امروز بعنوان علوم پایه و علوم مختلف در بخشهای مختلف شاهد آن هستیم، حاصل تلاش و کوشش قرنها و سالیان متمادی از سوی دانشمندان است.
روحانی ادامه داد: هم برای ما افتخار است که دانشمندان امروز جامعه ایران در تلاش هستند و هم برای عزیزانی که امروز برنده این جایزه شدند، افتخار برای آنهاست که توانستند در عرصه علم و دانش گامی را فراتر بگذارند.
رئیس جمهور گفت: اگر اخلاق و معنویت را داخل علم و دانش بگذاریم، همه چیز از علم و دانش سرچشمه میگیرد، این علم و دانش است که رفاه میآفریند و سبک زندگی ما را عوض میکند. اگر هنر و فناوری را هم در علم تعریف کنیم، در واقع بزرگترین امتیاز انسان آن است که میفهمد، عالم میشود و میتواند عالمی را تربیت کند.
** تعلیم و تعلم اساس پیشرفت بشر است
وی با بیان اینکه تعلم و تعلیم اساس پیشرفت بشر و حرکت انسان به سوی کمال است، گفت: اگر بخواهیم این جو را به وجود بیاوریم که جوانان مشتاق علم و تحقیق و پژوهش شوند، باید فضا را مناسب کنیم یعنی آن اکوسیستم لازم را به وجود آوریم.
روحانی عنوان کرد: آن وقت که پیغمبر اسلام (ص) مبعوث شد، علم و خواندن و نوشتن اساسا امتیاز محسوب نمیشد، اگر افتخاری بود اول به قبیله، نژاد و خون بود و بعد هم به شمشیرزنی و فتوحات جنگی بود در آن زمان و علم و دانش و مرکز تعلیمی وجود نداشت و به عکس بعضیها علم و دانش را جزو خدمات رده پایین میدانستند.
رئیس جمهور با بیان اینکه در جامعه پیامبر در مسجد یاد دادن و یاد گرفتن برتر از نماز شد، خاطرنشان کرد: ما فکر میکنیم در مسجد بالاترین کار نماز است، البته مسجد را برای نماز و سجده درست میکنند، اما روایات ما میگوید، علم و دانش و فراگرفتن و تعلیم افراد گاهی از سالها عبادت بالاتر است. در همان مسجدی که نماز میخواندند یکی از ارزشهای بزرگ این بود که در همان مسجد، یاد هم میدادند.
وی اظهار داشت: اینکه اسلام برای علم مرز نشناخت بسیار مهم است، پیغمبر میفرمایند علم را در هر کجای دنیا بود آن را بیاموزید، حتی در چین. پیغمبر فضا را عوض کرد و به همین دلیل علم و دانش در مسیر پیشرفت قرار گرفت.
روحانی با بیان اینکه امروز یکی از افتخارات ما آمار علم و دانش است، گفت: اگر مقایسه کنیم با ۴۱ سال پیش، آمار ما از نظر تعداد دانشجو و دانش آموز و امکانات آموزشی به طور مداوم در حال افزایش و سرعت یافتن است. ایران در مسیر رشد و علم و دانش حرکت قابل قبولی را پیدا کرده است و همه آمار این موضوع را تایید میکند. اخیرا آماری را در اوایل بهمن از سوی وزیر علوم ارائه شد که نشان میدهد شاخص جهانی کشور در نوآوری از آغاز دولت یازدهم از ۱۲۰ به رتبه ۶۵ در پایان سال ۹۷ رسیده است و این روند تداوم دارد به گونهای که در سال ۹۸ به رتبه ۶۱ رسیدیم. این آمار افتخار آفرینی است.
** در شرایط فشار و تحریم راه را گم نکردیم
رئیس جمهور با بیان اینکه در شرایط فشار و تحریم راه را گم نکردیم و مسیر را درست پیمودیم و این بهبود رتبه میتواند یکی از معیارهای عملکرد دولت تدبیر و امید باشد، گفت: اینکه توانستیم در این ۶ سال ۵۹ رتبه در نوآوری ارتقاء پیدا کنیم، معنایش این است که مسیر انقلاب و دانش پژوهان مسیر درستی بوده است.
وی گفت: تعداد پارکهای فناوری از ۳۶ در سال ۹۳ به ۴۳ در سال ۹۸ رسیده است که این هم قابل قبول است. تعداد واحدهای فناوری مستقر در مراکز فوق از ۳ هزار در سال ۹۲ به ۷۸۶۴ در سال ۹۷ رسیدیم و بیش از ۱۶۲۵ واحد فناوری به کسب رتبه دانش بنیان نائل شدند.
روحانی با بیان اینکه در رشد علمی جزو اولینها در دنیا هستیم، عنوان کرد: اخیرا وزیر صنعت نامهای نوشت و در آن آمده در سال ۹۷ و ۹۸ مجموعا یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو از قطعاتی که قبلا در بخش صنعت وارد میکردیم، امروز به خودکفایی رسیدیم و در داخل تولید میکنیم. وزیر سلامت ما که من نام این وزارتخانه را ساده کردم، اعلام کرده در یک سال گذشته ۵۰۰ میلیون دلار واردات دارو و تجهیزات پزشکی ما کمتر شده و همین مقدار را در داخل تولید میکنیم.
** میترسم میوه فروشیها و میوهها هم دو قطبی شوند
رئیس جمهور ادامه داد: اولین مسئله، امید جامعه به آینده و فضای مناسب در دانشگاهها است. فضای دانشگاه باید فضای علم باشد و فضای تنازع نباشد، علم را تقسیم نکنیم، علم و هنر را دوقطبی نمیتوان کرد؛ میترسم کم کم در جامعه ما ساندویچ فروشیها، بقالیها و لباس فروشیها هم دوقطبی شود. من میترسم میوه هم تبدیل به دوقطبی شود، پرتقال جناح راست، پرتقال جناح چپ! هر چیزی را در جامعه نباید دوقطبی کنیم.
وی با بیان اینکه قطب و حزب و جناح جای خود را دارد، گفت: زمانی که ما دانشجو بودیم، بعضی دانشجویان با برخی از استادها خوب نبودند، من همان زمان هم با این حرف مخالف بودم که یک استاد وقتی سر کلاس میرود، ما باید از دانش او استفاده کنیم، از اول که نمیتوانیم دماسنج بگذاریم ببینیم تقوایش بالاست یا پایین است یا اصل و نسب آن را بررسی کنیم که برای چه قوم و نژادی است. کلاس برای یاد گرفتن و آموختن است، دانشگاه کار سیاسی هم باید انجام دهد، اما اصل را نباید فراموش کنیم.
روحانی با بیان اینکه دانشجویان همواره یکی از فعالترین اقشار جامعه ما بودهاند، گفت: دانش را نباید تقسیم کنیم؛ یک زمانی من این حرف را گفتم که شیمی و فیزیک اسلامی و غیراسلامی نداریم که برخیها هم نقد کردند و گفتند داریم؛ البته شاید ما بلد نیستیم اینها را که چگونه ۲+۲ در جناح راست میشود ۴ و در جناح چپ میشود ۶ در حالی که ۲+۲ برای هر جناحی باشد همان ۴ میشود.
** باید از دو قطبی کردن فضا در همه موضوعات فاصله بگیریم
رئیس جمهور تصریح کرد: فضا را باید مناسب و آرام کنیم و از دوقطبی کردن فضای جامعه در همه موضوعات باید فاصله بگیریم. الحمدالله وضع ما خوب است و باید به آینده امیدوار باشیم. اینکه تحریم و فشار نتوانسته ما را بشکند، افتخار بزرگی برای ما است. کمتر رهبری در دنیا است که به من برسد و از ایستادگی و تاب آوری ملت ایران تقدیر و تجلیل نکند. همین رهبران اروپایی برایشان جای شگفتی است یک ملتی در برابر این همه فشار ایستادگی میکند و در عین حال پیشرفت میکند.
وی با اشاره به بازرسیهای آژانس بین المللی انرژی اتمی از مراکز هستهای کشور در یک سال گذشته، گفت: اینکه متخصصین اتمی آژانس که برای بازدید میآیند در این مدتی که تعهدات برجامی را کنار گذاشته ایم و مراکز فناوری را آزاد گذاشته ایم، اینکه در یک سال توانستیم چند نوع سانتریفوژ جدید تولید کنیم، خود اینها تعجب میکنند که ایران چطور با این سرعت دارد پیشرفت میکند.
** دموکراسی در خاورمیانه را ما پایهگذاری کردیم
روحانی با بیان اینکه بیش از جغرافیایمان به تاریخمان افتخار میکنیم، خاطرنشان کرد: دموکراسی در این منطقه خاورمیانه دموکراسی را ما در مشروطیت پایه گذاری کردیم و قبل از اینکه در این منطقه کسی پارلمان داشته باشد، ما پارلمان به وجود آوردیم و انتخابات به وجود آوردیم. ما ملت بزرگ و اندیشمندی هستیم، البته نخوت و غرور هم نداریم و علم مان را در اختیار دیگران قرار میدهیم و از علم دیگران هم بهره برداری میکنیم.
رئیس جمهور ادامه داد: در ۲-۳ ماه اخیر چند مرکز برای بازدید رفتم، در مرکزی رفتم که کامیون را میسازند و اخیرا هم با نام جدید ایرانی تکمیل کردند. تمام این کامیون از اعم از موتور، تمام قسمتها و اتاقش ایرانی است؛ البته جاهایی از شرکتهایی بهره برداری و استفاده کرده اند. این جای افتخار دارد که در شرایط تحریم توانستهایم یک خودروی سنگین را تولید کنیم.
وی افزود: در بخش توربوفن یک مرکزی را بازدید کردیم که امروز فنهای بزرگ مورد نیاز بخش نفت و گاز را به طور کامل در داخل تولید میکند؛ اتفاقا وزیر نفت ما که مقداری در این حوزه وسواس دارد با ما همراه بود که از او سوال کردم اینها با نوع خارجی تفاوت دارد که گفت: نه مانند همان است. در بخش پتروشیمی هم تا پایان این دولت ۱۸ مجتمع پتروشیمی بزرگ دیگر افتتاح خواهد شد که این کار به دست مهندسان و دانشمندان خود ما انجام میشود.
** موفقیتهای بزرگی در حوزه هوافضا داشتیم
روحانی با بیان اینکه در هوافضا قدمهای خوبی برداشتهایم، گفت: در دولت قبلی در سطحی مانند ارتفاع ۲۵۰ کیلومتر کار میکردیم در آن مشکلی نداریم؛ در این دولت رفتیم بالای ۵۰۰ کیلومتر، در این هم موفقیتهای بسیار بزرگی داشتیم که البته نکاتی دارد و باید تکمیل شود.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه یکی از راههای تشویق محققین ما همین جشنوارهها است، خاطرنشان کرد: پارکهای علم و فناوری محیط بسیار خوبی را ایجاد کرده است. کارخانه نوآوری که افتتاح شد قدم خوبی بود و در استانهای دیگر هم در حال انجام است. در آغاز دولت یازدهم فقط ۱۱ شرکت دانش بنیان وجود داشت که در این چند سال ما به ۱۶۲۵ شرکت رسیده ایم، اما این موضوع توسط دستگاههای تبلیغاتی منعکس نمیشود.
وی ادامه داد: دولت ما چند نوع محاصره دارد، یک محاصره آمریکا است، در داخل هم مداوم محاصره هستیم که یکی از آنها محاصره تبلیغاتی است.
** نباید افتخارات ملی را تقسیم کرد
روحانی با تاکید بر اینکه افتخارات کشور را نباید دو قطبی کنیم، تصریح کرد: سردار سلیمانی افتخار ماست، جناح چپ و راست نمیشناسد، البته ایشان جناحی نبود و با همه جناحها خوب بود. اساسا این چیزها جناحی نیست و معنی ندارد که ما افتخارات ملی مان را تقسیم کنیم.
رئیس جمهور ادامه داد: مردم پیشرفت کشور، رفاه، معنویت، آزادی در جامعه، استقلال به معنای واقعی و تعامل با جهان را از ما میخواهند. میگویند نه با دنیا تعامل نکنیم و خودمان دیواری دور خودمان بکشیم؛ اینقدر دیوار دورمان هست دیگر نیاز نیست شما دیوار بکشید؛ آقای پمپئو مدام در حال دیوارکشی هستند.
** شاخصها رشد اقتصادی مثبت یک را نشان میدهد
وی با بیان اینکه ما باید دنبال پل باشیم نه دیوار، گفت: باید پل درست کنیم با ملتها و دانشگاههای دیگر. امروز که ما را در فشار قرار داده اند باید با تلاش بیشتر از این مشکلات عبور کنیم و میتوانیم عبور کنیم. امسال در پایان سال شاخصها به ما نشان میدهد که رشد اقتصادی ما بدون نفت مثبت و حتی بالای یک خواهد بود، البته رقم دقیقش سال آینده مشخص میشود.
روحانی با تاکید بر اینکه ما در اقتصاد بدون نفت توانستهایم به رشد مثبت برسیم و شاخصها را در مسیر درست قرار دهیم، افزود: در دولت قبل علیرغم اینکه در سال ۹۰ ما صد میلیارد دلار درآمد نفتی داشتیم؛ اشتغال خالص ما در پایان سال ۹۱ کمتر از ۱۰ هزار نفر است.
رئیس جمهور اظهار داشت: در طول این ۶ سال ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار اشتغال خالص داریم. چون دستگاه تبلیغات ما نداریم؛ میگویند وضع مردم بد است، البته وضع مردم خوب نیست و من قبول دارم؛ اما مقایسهای بکنیم بین شش سال با دوره قبل از آن.
وی در پایان تاکید کرد: در شرایط سخت هم میتوانیم با وحدت و اتحاد به نقاط بسیار ارزشمندی برسیم تا برای مردم مان رفاه و افتخار علمی بیافرینیم.