کمبود پرستار، پزشک و تجهیزات بهداشتی در گیلان و عدم رسیدگی وزارت بهداشت به این موضوع، باعث شد شرایط ناگواری از شیوع این بیماری در استان رقم بخورد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، این روزها ویروس کرونا مردم نقاط مختلف کشور را با مشکلات مواجه کرده، اما وضع در برخی استانها حاد تر است. گیلان جزو اولین استانهایی بود که با این مشکل مواجه شد و تا امروز ۴۹۴ نفر از مردم این استان به ویروس کرونا مبتلا شدند. با افزایش تعداد بیماران، بیمارستان های رازی، رسول اکرم و تامین اجتماعی در رشت و همچنین بیمارستانهای امینی لنگرود، شهید نورانی تالش، نیکوکار املش، رسالت ماسال، شهدای رضوانشهر و قدیمی لاهیجان به عنوان بیمارستانهای با قابلیت تخلیه اضطراری به بیماران کرونا اختصاص داده شده است.
اما به گفته مردم این شهرها، این بیمارستانها از حیث فیزیکی و تجهیزات درمانی حتی در شرایط عادی با مشکلات بسیار زیادی مواجه هستند و با وجود دستگاههای فرسوده و قدیمی امکان ارائه خدمات مطلوب به بیماران وجود ندارد.
در کنار تجهیزات مستهلک، کمبود مواد بهداشتی مانند ماسک و گان برای کادر درمان از مشکلاتی است که این چند روزه در فضای مجازی به آن انتقاد میشود.
هر چند که شادنوش، نماینده سابق وزیر بهداشت در استان گیلان این چند روز گذشته این موارد را تکذیب کرد و حضور کادر درمان بدون لباس حفاظتی در داخل بخشها را بههیچ عنوان مورد قبول ندانست. او گفته مجموعه وزارت بهداشت هرگز رضایت به این موضوع نداده و نخواهد داد. حفاظت از کادر درمانی مورد تأکید سازمان بهداشت جهانی بهویژه وزارت بهداشت و درمان کشورمان است و این موضوع همیشه در اولویت قرار دارد.
شنیدهها حاکی از این است که بیمارستان رازی رشت هم با کمبود پرستار و کادر درمانی مواجه است و حتی گاهی در ساعاتی پزشک متخصص در بیمارستان حضور ندارد. این منبع آگاه به اوضاع بیمارستان رازی، از درخواستهای مکرر مردم گفت و خاطرنشان کرده که با وجود اعتراضها، بیمارستان، تنها توانسته رزیدنت کشیک معرفی کند.
او می گوید: کمبود پرستار در بیمارستان فشار زیادی را به کادر درمانی میآورد، پرستاران باید دو شیفت فعالیت کنند و هر پرستار باید تقریبا از ۱۱ بیمار مراقبت کند. همچنین نیروی آزمایشگاهی هم به خاطر نبود تجهیزات لازم برای نمونه گیری از بیماران کرونایی در بیمارستان حضور ندارند.
وی خاطرنشان کرده که با وجود وخامت اوضاع بیماری کرونا در استان گیلان و اقرار مسئولان به این قضیه، متاسفانه هنوز کیت تشخیص بیماری در گیلان موجود نیست و این موضوع، تشخیص این بیماری را از آنفولانزای h۱n۱ سخت کرده است. بیمارستان رازی با توجه به شرایط بحرانیای که دارد، باید قرنطینه شود و معنی قرنطینه شدن بیمارستان، این است که فقط بیمار و کادر درمانی در آن حضور داشته باشند، اما در این بیمارستان که تمام درگیر بیماران کرونایی است، همراه بیمار به خاطر کمبود فراوان پرستار به عنوان همراه در کنار بیمار حضور دارد و این موضوعبه شیوع بیشتر ویروس کمک خواهد کرد.
این شخص که از نزدیک در جریان امور جاری در بخش بیمارستان بود، به نحوه احیای بیماران هم اشاره کرده و می گوید برخی پرستاران بخش نبود تجهیزات لازم از جمله لباس ایزوله را عاملی برای تاخیر در احیای بیمار عنوان می کنند، چرا که زمانی که بیماری احیاء میشود، خروج ترشحات از دهان صورت می گیرد و بدون لباس محافط امکان آلودی اشخاص بالای سر او وجود دارد. به گفته وی؛ کمبود امکانات باعث شده حتی از ریه افرادی که کرونا دارند عکس گرفته نشود.
با افزایش گلایه های مردم، آیت الله رسول فلاحتی، نماینده ولی فقیه در استان گیلان هم با اعلام اینکه بیمارستانهای گیلان از وضعیت مناسبی برخوردار نیستند، بیان داشت: بعضی از بیمارستانهای شهر رشت متعلق به دوران قاجار هستند.
او گفته که بیمارستانهای رشت در شأن مردم این شهر نیست و بسیاری از مردم توان رفتن به بیمارستان خصوصی ندارد و باید برای بهبود خدمات بیمارستانهای عمومی تلاش کرد. نماینده، ولی فقیه در گیلان با اشاره به اینکه مختصصان پزشکی زبده در استان گیلان حضور دارند گفت: مسئولان مسئله تجهیز بیمارستانهای موجود و ساخت بیمارستان هزار تختخوابی لاکانشهر را پیگیری کنند.
البته شادنوش، نماینده تامالاختیار سابق وزیر بهداشت در گیلان هم قبل از عزل خود، در گفتگو با رسانهها شرایط حاضر استان را شرایطی غیرعادی خواند و با تأکید بر اینکه در وضعیت فعلی حتی از شرایط بحرانی نیز عبور کردهایم، عنوان کرده که این روزها مدام صحبتهایی درباره کمبود تجهیزات حفاظت فردی در بیمارستانهای گیلانمیشنویم در حالیکه این کلیگوییها تنها اوضاع را پیچیدهتر میکند.
شادنوش کمبود در بخش تجهیزات حفاظت فردی بیمارستانها را مورد تأیید قرار داد. او با بیان اینکه وزارت بهداشت هم به این امر واقف است تصریح کرده که نیازها زیاد است از طرفی تولیدات هم انجام و به بازار تزریق میشود، اما به علت اینکه ما در یک شرایط بسیار ویژه و بحرانی هستیم، تعادل لازم بین عرضه و تقاضا به هم خورده و وجود ندارد.
آن چه شواهد نشان می دهد این است که هم اکنون بیمارستانهای رشت که بیماران کرونایی در آنها بستری شده اند، به پزشک، پرستار، ماسک، لباس مخصوص ایزوله، سرم، پنبه و الکل و تجهیزات نیاز دارند. هر چند که به گفته یکی از پرستاران، یکی از خیران مقداری لباس ایزوله برای بیمارستان رازی فراهم کرده، اما جای سوال است که چرا مسئولان استان تلاشی برای تعادل بین عرضه و تقاضا و تامیت بخشهای درمانی نمی کنند.
برای پیگیری موضوع تلاش بسیاری برای ارتباط با مسئولان دانشگاه علوم پزشکی گیلان رفتیم که متاسفانه بی پاسخ ماند. با جبار کوچکی، نماینده مردم رشت به گفتگو پرداتیم. او در خصوص اقدامات مسئولان در استان رشت برای مقابله با ویروس کرونا میگوید: در حال حاضر مردم رشت به اقلامی از جمله ماسک و مواد ضدعفونی کننده احتیاج زیادی دارند.
کوچکی میافزاید: باید بیمارستانهای زیادی برای مداوای بیماران کرونایی در شهر رشت در نظر گرفته شود؛ البته کمبود قرص و اقلام دارویی برای بیماران کرونایی در رشت و استان گیلان احساس میشود که باید این موارد تامین شود که ما هم در این زمینه پیگیریهایی را انجام میدهیم.
این نماینده مجلس ماندن در خانه را توصیه می کند و می گوید مردم در مکانهای پر جمعیت حاضر نشوند تا این مشکل به نوعی کاهش یابد.
کوچکینژاد در زمینه تمهیدات وزارت بهداشت درباره مقابله با ویروس کرونا در استان گیلان میافزاید:متاسفانه وزارت بهداشت درمان نتوانست نیازهای استان گیلان را در برابر این بیماری تامین کند.
وی میگوید: در این زمینه نه تنها برخی اقلام به دست مردم نرسیده، که حتی پرسنل درمانی هم برخی اقلامی درمانی را در اختیار نداشتند و در حال حاضر در این زمینه مجدداً به داروخانهها رجوع شده است. متأسفانه وزارت بهداشت در گام نخست مقابله با ویروس کرونا در گیلان موفقیتآمیز عمل نکرد.
در یک وضعیت جنگی به سرمیبریم
جانشین معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان هم در ویدئویی با توجه به وضعیت استان تاکید کرد: وضعیت فعلی یک بحران نیست بلکه یک جنگ است. تجربه زیادی برای مقابله با ویروس کرونا نداریم، داروی برای مقابله با این ویروس وجود ندارد، از مردم میخواهیم تا جاییی که امکان دارد در مجامع حضور پیدا نکنند از منازل خارج نشوند. نکات بهداشتی را راعایت کنید.
با وجود تمام این بی مهری ها، اما کادر درمان استان گیلان تمام تلاش خود را به کار گرفته تا با حداقل ترین امکانات و با وجود شیوع سریع بیماری به درمان بیماران کرونایی بپردازد که بهبود تعداد زیادی از گیلک زبانان، گویای این موضوع است. نصیری، متخصص بیماریهای عفونی بیمارستان شهید نورانی تالش در غرب گیلان ضمن تائید این موضوع میگوید خوشبختانه روند درمان خوب بوده و تاکنون چندین نفر از این بیمارستان ترخیص شده اند.
یکی از بیماران کرونایی بیمارستان شهید نورانی تالش هم به خبرنگار ما میگوید: زمانی که به این ویروس مبتلا شدم شرایط بدی داشتم با تلاش پرستاران و دکترها توانستم بیماری را پشت سر بگذارم؛ و حال بنده رو به بهبود است و به زودی مرخص میشوم.
یکی از پرستاران این بیمارستان هم از کمبود کادر درمانی میگوید و ادامه میدهد: متاسفانه با کمبود نیروی کادر پرستار مواجه شده ایم و پرستاران در سه جبهه یعنی محیط کار، خانواده و حوزه آموزش فعالیت میکنند. هر شیفت پرستاران حداقل ۱۴ ساعت است و به غیر از اینکه در شیفتهای شب باید بیدار بمانیم و به جای ۱۲ ساعت باید ۱۵ ساعت فعالیت کنیم.
با توجه به افزایش مبتلایان به ویروس کرونا و کمبود تخت در بیمارستانهای گیلان تصمیم بر این شد که بیمارستان صحرایی برای کمک به کمبود تجهیزات در بیمارستانهای رشت احداث شود. البته شنیده شده که شادنوش نماینده وزیر بهداشت در استان با احداث این بیمارستان مخالف کرده و با توجه به اهمیت موضوع، وزیر بهداشت وی را عزل و محمدحسین قربانی، نماینده مردم آستانه اشرفیه در خانه ملت و نائب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس را به عنوان نماینده تامالاختیار خود در استان گیلان منصوب کرد.
با این تغییر گامهای مثبتی برای رسیدگی به مردم برداشته شد. مقرر شد سپاه پاسداران ۱۰۰ تخت بیمارستانی را در بیمارستان رازی به بیماران کرونایی اضافه و همچنین قرار شد احداث بیمارستان صحرایی در لاکان توسط سپاه پاسداران و ارتش انجام شود. همچنین با توجه به کمبود کادر درمانی و پرستاری در گیلان، پرستاران استانهایی که در آنها شیوع بیماری کم است به گیلان اعزام شوند.
با توجه به شرایط خاصی که در گیلان بوجود آمده از مردم خواسته شده تا از مسافرت به گیلان و البته شهرهای دیگر بپرهیزند که متاسفانه علیرغم هشدارها برخی از مردم به سمت گیلان حرکت کردند که این موضوع باعث ایجاد مشکل برای مسئولان شد. بر همین اساس هم مسئولان گیلانی اعلام کردند از این پس تا زمان عادی شدن شرایط پذیرای مسافران نخواهند بود. با توجه به وضعیت ایجاد شده در گیلان و کشور انتظار می رود مردم هشدارهای مسئولان و نهادهای مربوطه را جدی گرفته تا انشاالله بزودی شاهد ریشه کن شدن ویروس کرونا از کشور باشیم.
آمین....