رئیس پارلمان عراق گفت که گروههای سیاسی کشور راهی جز دادن رأی اعتماد به کابینه «مصطفی الکاظمی» ندارند و جلسه رأی اعتماد نیز طی ۴۸ ساعت آینده برگزار خواهد شد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان عراق گفت که کابینه «مصطفی الکاظمی» باید تشکیل شود، زیرا عراق دیگر نمیتواند بیش از این تعطیلی و فعالیت دولتی با اختیارات محدود را تحمل کند.
وی با حضور در برنامه «اقصر الطرق» در شبکه «الشرقیه» گفت: روند قانون اساسی ما را ملزم به انتخاب نخستوزیر طی یک ماه کرده است و فشارهای کنونی بر کشور موجب شده که حتما یک دولت با اختیارات کامل تشکیل شود و گروههای سیاسی نیز بر این امر باید واقف باشند.
الحلبوسی ادامه داد: دولت باید دولت احزاب باشد نه افراد. تا هر حزبی مسئولیت ناکامی [احتمالی]وزیر وابسته به خود را برعهده گیرد. ما از دولتی توانمند که گروههای سیاسی آن را تشکیل داده باشند، حمایت میکنیم. شرایط کشور، اکنون غیرطبیعی است و حتی حضور نمایندگان در جلسه رای اعتماد مثل همیشه نیست. سالها و دورههای پیش، گروههای سیاسی شیعی، نامزد خود را معرفی میکردند و پس از توافق نهایی میان خود، در پشت آن میایستادند و از او حمایت میکردند؛ امری که در روند انتخاب «عادل عبدالمهدی» شاهد آن بودند. اما اکنون این روال تغییر کرده است.
الحلبوسی درباره دلیل حمایتش از نخست وزیری الکاظمی گفت که معتقد است، الکاظمی از درون همین روند انتخاب شده و زاییده همین میدان است و در میانه رنجی که کشور در حال تحمل آن است، قرار دارد، در حالی که محمد توفیق علاوی که وی با آن مخالفت بوده، یک گزینه توافقی بود که از خارج آمده بود و مرد میدان نبود.
وی علاوی را سیاستمداری فوق العاده، اما مدعی استقلال عمل دانست و گفت نتوانسته به او اعتماد کند.
رئیس پارلمان عراق در ادامه تایید کرد که از نخستوزیری «عدنان الزرفی» نیز حمایت کرده، زیرا عملکرد اجرایی و پارلمانی او را فوقالعاده میدانست. اما سنیها و کردها نمیتوانند توافق شیعیان را در هم بشکنند و مسئولیت تعیین نامزد نخست وزیری از آن آنهاست، زیرا شکستن این معادله در آینده مشارکت سیاسی به ضرر کردها و سنیها تمام خواهد شد.
وی افزود: ابزارهای الکاظمی برای موفقیت بیشتر است و روابط بینالمللی خوبی دارد و میتواند به ما در بحران اقتصادی کشور، کمک کند. تیم مذاکرهکنندهای که محمد علاوی را روی کار آورد، مبهم بود و ما به انتخابهای او اعتماد نداشتیم، اما الکاظمی، واقعگرا است.
الحلبوسی درباره حضور ائتلاف بینالمللی در عراق نیز گفت: عراق طی سالهای گذشته از تروریسم رنج برد و ما به کمک زور بازوی قهرمانان خود موفق شدیم بر داعش پیروز شویم، اما نتوانستیم به حضور آنها کاملا پایان دهیم. عراق به امکانات ائتلاف بینالمللی برای پایان دادن به ایده بازگشت تروریسم به کشور نیاز دارد.
وی افزود: عراق نمیتواند هزینهها و پیامدهای تعقیب عناصر داعش را به تنهایی بپردازد و ما به ویژه در سایه بحران اقتصادی کشور، به همکاری جامعه بینالملل در این زمینه نیاز داریم. کویت برای کمک مالی به عراق و به تاخیر انداختن بدهی بغداد به این کشور اعلام آمادگی کرده است، اما این امر مشروط به تشکیل دولت است. هیچ توافق بینالمللی حاصل نخواهد شد مگر اینکه دولتی جدید با اختیاراتی تام تشکیل شود.
الحلبوسی گفت: نمیتوانیم بیدلیل در مقابل الکاظمی اپوزیسیون تشکیل دهیم و همه نمایندهها آزادند که به دولت او رای اعتماد دهند. احزاب سیاسی گزینهای جز انتخاب دولت کاظمی ندارند و جلسه رأی اعتماد به کابینه او، طی ۴۸ ساعت آینده یعنی سه شنبه یا چهارشنبه برگزار خواهد شد.
وی درباره برگزاری انتخابات زودهنگام نیز گفت: انتخابات زودهنگام طی یک سال پس از تشکیل دولت الکاظمی برگزار خواهد شد و من صد در صد با این انتخابات موافقم. قانون انتخابات آماده شده و فقط برخی پاسخهای اداری از سوی وزارت برنامهریزی درباره شمار جمعیت هر شهرستانی باقی مانده است.
رئیس پارلمان عراق درباره انحصار اسلحه در دست دولت گفت: عدم انحصار سلاح در دست دولت، موجب نابودی آن میشود و گروههای سیاسی شیعی تاثیرگذارترین گروه هستند و باید نظام سیاسی را حفظ کنند و سلاح خود را کنار بگذارند و از دولت حمایت کنند.