رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه گفت: هم اکنون حدود ۴۰۰ نماز جمعه در شهرهای دارای وضع سفید و زرد با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار میشود.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو به نقل از صدا و سیما، حجت الاسلام والمسلمین محمد جواد حاج علی اکبری رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری دوشنبه شب شبکه دو سیما گفت: از زمانی که ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرد شهرهای با وضع سفید و زرد میتوانند نماز جمعه را برپا کنند حدود ۷۰۰ نماز جمعه در کشور بازگشایی شد. ولی بتدریج با رسیدن وضع قرمز و هشدار به برخی از شهرها، این روند با سیر کاهشی در این هفته حدود به ۴۰۰ شهر رسیده است.
رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه گفت: در کل کشور حدود ۹۰۰ نماز جمعه برگزار میشود.
وی افزود: شورای سیاستگذاری ائمه جمعه جزو اولین مجموعه هایی بوده که با ستاد ملی کرونا بصورت هماهنگ عمل کرده و نمازهای جمعه را برای حفظ سلامت مردم و قطع زنجیره شیوع تعطیل کردیم.
حاج علی اکبری تصریح کرد: بعد از تعطیلی نماز جمعه برای پشتیبانی از نهاد سلامت، فعالیت جدیدی با عنوان همکاری و هماهنگی با ستاد ملی کرونا در بخش شرعی و حضور در میدان آغاز شد.
وی افزود: تمامی مصلی های نماز جمعه کشور که بسیاری از آنها مساجد هستند به پایگاه یاری رسان به مجموعه سلامت تبدیل شدند. رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه ادامه داد: این پایگاه های یاری رسان یکی از خدمات آنها تولید ماسک و رسیدگی به افراد آسیب دیده از کرونا بوده است و این روند تا نیمه شعبان بعنوان رزمایش همدلی اعلام شد و قرارگاه های شهرستانی، شهری و استانی توسط ائمه محترم جمعه و نماینده مقام معظم رهبری در استان ها شکل گرفت و پیرامون این قرارگاه ها مجموعه های نهادی و مردمی با محوریت مساجد سازماندهی پیدا کردند.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه گفت: مردم مشاهده کردند اگر نماز جمعه را ندارند نهاد جمعه هست و همه روزهای هفته در صحنه حاضر هستند و ائمه جمعه عملکرد بسیار خوبی داشتند و این حرکت نشان دهنده ظرفیت نماز جمعه، ستادهای نماز جمعه و نهاد نماز جمعه برای همبستگی ملی و مسئولیت اجتماعی بود.
حاج علی اکبری درباره رعایت شیوه نامه های بهداشتی در شهرهایی که نماز جمعه در آنجا برگزار می شود نیز گفت: ما بصورت هفتگی برای برپایی نماز جمعه با وزیر بهداشت و درمان هماهنگی هایی داشتیم و این 5 ماه هیچگاه از طرف شورای سیاست گذاری ائمه جمعه و ستاد نماز جمعه فشاری برای بازگشایی نماز جمعه وجود نداشت.
وی افزود: از زمانی که با مصوبه ستاد ملی کرونا مقرر شد شهرهای با وضع سفید و زرد نماز جمعه را برپا کنند همکاری ها در شکل گیری پروتکل ها صورت گرفت و کمیته ای تشکیل و پروتکل های مرتبط با مصلی ها و مساجد در آنجا شکل گرفت و اولین اتفاق شب های قدر بود که رزمایش شروع مجدد آیین های مذهبی با این کیفیت بود که مساجد و مصلی های امتحان خوبی را داشتند.
رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه گفت: نماز جمعه براساس نظر ستاد ملی کرونا، رتبه نخست در رعایت پروتکل های بهداشتی بین همه مجموعه ها در کشور داشتند.
وی ادامه داد: جوان سازی فضای نمازهای جمعه یکی از اصلی ترین راهبردهای ماست و کیفیت جمعیت شرکت کننده بر اساس حضور جوانان شکل می گیرد.
حاج علی اکبری همچنین درباره انتقادات نسبت به جذب جوانان در نهاد نماز جمعه گفت: در دستور کار ائمه جمعه و نهاد نماز جمعه برای حضور بیشتر جوانان در نمازهای جمعه مورد تاکید بیشتری قرار گرفته است و در انتخاب ائمه جمعه های جدید این مسئله مورد توجه خاص قرار گرفته که شخصیت ائمه جمعه ها جاذبه مناسب را برای حضور جوانان داشته باشد.
رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه افزود: درحال حاضر در ستادهای نماز جمعه واحدهای دانشجویی و دانش آموزی شکل گرفته و گزارش های ما نشان دهنده یک مسیر افزایش حضور جوانان در نماز جمعه و احساس امید در آنها می باشد.
وی ادامه داد: در جذب آحاد مردم بافت فرهنگی و اجتماعی شهرها، موقعیت مصلی ها و شخصیت امام جمعه و کیفیت ستادها موثر بوده است.
حاج علی اکبری درباره میانگین سنی ائمه جمعه نیز گفت: در حال حاضر ورودی ائمه جمعه برای امامت حدود 30 سال است و مطلوب ما برای امام جمعه ای که به کمال شخصیت رسیده باشد حدود 40 سال است.
وی افزود در دو هفته گذشته که جلسات شورا بصورت فشرده تشکیل و انتخاب ها جدیدی داشتیم منتخبین ما متولدین بین سال های 50 تا 60 هستند. و میانگین سنی ائمه جمعه حدود 40 سال است.
امام جمعه موقت تهران درباره مشکلات نماز جمعه در کلانشهرها افزود: نسبت جمعیت شهرها و نماز جمعه خوب نیست و کارهای جدی تر در این زمینه باید انجام شود و همچنین گفتمان حاکم برجامعه، مناسبات فرهنگی، روشهای زندگی جدید در این شرایط موثر است و بافت جامعه ما نسبت به استقبال به امور دینی فوق العاده است.
وی ادامه داد: نقش رسانه در معرفی فضیلت ها و ظرفیت های معنوی بسیار موثر است.
رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه گفت: از نظر ظرفیت ها و آثار معنوی، کارکردهای اجتماعی و اجتماعات مومنین در هفته یک حج در دسترس ماست و تاکنون نتوانستیم به مردم بخوبی معرفی کنیم و نماز جمعه باید کیفیت، نشاط اجتماعی و سیاسی، جاذبه های اخلاقی و معرفتی به گونه ای باشد که هم جذب کند و کسانی که جذب شده اند را پایدار نگهدارد.
حاج علی اکبری درباره تعیین خطبه ها در نمازهای جمعه گفت: یکی از امتیازات نماز جمعه این است که ائمه جمعه از یک آزادگی در انتخابات موضوع خطبه ها برخوردارند و قواعد اساسی در موضع گیری ها متعلق به نظام اسلامی و امام مسلمین است و با توجه به این خصوصیات چارچوب ها و قواعد کلی در اختیار ائمه جمعه قرار گرفته و با در نظر گرفتن مصلحت های کلی جامعه، مردم و نظام این ملاحظات باید رعایت شود.
وی افزود: مجموعه ای از پیشنهادات از طرف شورای سیاست گذاری ائمه جمعه بصورت هفتگی در اختیار ائمه جمعه قرار می دهیم ولی به معنای الزام نبوده و فقط بعنوان یک بسته پیشنهادی از سیاست های داخلی و خارجی، وقایع و حتی مطالب معارفی در دسترس آنان قرار می گیرد که به تولید خطبه ها کمک می کند ولی مطالب و موضوعات عمدتاً ظرفیت علمی جاذبه های بیانی و ویژگی های شخصیتی خطیب است.
رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه ادامه داد: با توجه به برگزاری حدود 900 نماز جمعه در شرایط عادی در کشور ممکن است شاهد اظهار نظرهای خاص از طرف برخی ائمه جمعه خواهیم بود که در صورتی که از قواعد خارجی شوند به آنها تذکر داده می شود.
حاج علی اکبری درباره فاصله گذاری در نماز جمعه گفت: این فاصله گذاری در بعضی از مراکز استان ها و تهران وجود داشت که با هماهنگی های لازم تا حد زیادی کاهش پیداکرده و ائمه جمعه های جدید از درب های عمومی تردد کرده و ارتباطات اجتماعی بسیار خوبی برقرار می کند.
وی افزود: بیشتر شهرهایی که نماز جمعه داریم روش زندگی خود ائمه جمعه و دفاتر آنها و مجموعه های مرتبط با آنها بسیار مردمی و معمولی است و اگر مطلع شویم ائمه جمعه ای از قواعد زندگی روحانیتی خارج شود برخورد جدی خواهد شد.
رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه درباره انتقادات پیرامون سخنرانی های پیش از خطبه نیز گفت: پیش خطبه ها در اختیار ائمه جمعه و ستادهای نماز جمعه می باشد و پیشنهاد ما برای ارتباط مردم با مسئولان منطقه ای و محلی در نماز جمعه بوده است و در بسیاری از شهرها از این ظرفیت ها استفاده می شود .
وی با اشاره به اینکه میز خدمت بسیار فرصت خوبی ست هم افزود: از مسئولین محترم توقع داریم ضمن شرکت در نماز جمعه، برای پاسخگویی مسائل و نیازمندیهای مردم بعد از نماز جمعه حضور داشته باشند.
حاج علی اکبری گفت: احیاء، عمران و آبادانی مساجد از جمله اولویت های کار نهاد نماز جمعه است.
وی افزود: در رزمایش همدلی که انجام شد یک جمعیت بزرگی از مساجد کشور در سامانه همیاری بصورت متحد عمل کردند و حدود 20 هزار مسجد فعال بصورت محوری عملیات امدادرسانی به خانواده های آسیب دیده از کرونا را انجام دادند.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه گفت: در هفته آینده در شهرهای سفید و زرد بجای نماز جمعه، نماز عید قربان را برگزار خواهیم کرد و مردم با نصب نرم افزار «آدینه» می توانند هم از نماز جمعه های کشور با خبر شوند و هم می توانند نظرات خود را برای ما ارسال کنند.