سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور اعلام کرد: پرهیز از مصرف وعدههای غذایی سنگین و مصرف آن در حجم کم و تعداد دفعات بیشتر به کاهش حالت تهوع بارداری کمک میکند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، به نقل از روابط عمومی انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، جلال الدین میرزای رزاز با بیان این مطلب گفت: یکی از شایعترین شکایات زنان باردار، حالت تهوع صبحگاهی" بیماری صبحگاهی یا ویار" در دوران بارداری است. حالت تهوع و استفراغ در بیشتر موارد در حد خفیف و متوسط است که عارضه خاصی ایجاد نمیکند و تا زمانی که مادر غذا را تحمل میکند و مقادیر زیاد مایعات بنوشد تهدیدی برای سلامتی جنین نیست و تنها میتواند با کاهش وزن مادر به میزان کم، همراه باشد و منجر به از دست رفتن آرامش مادر باردار و خانواده اش شود.
وی افزود: در صورت تشدید این حالت، با اثرات منفی بر وزنگیری مادر، منجر به کاهش رشد جنین و خطر تولد زودرس میشود.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور به توصیههای موثر به منظور رفع حالت تهوع و جلوگیری از آن در دوران بارداری اشاره کرد و بیان داشت: در دوران بارداری از وعده و یا مصرف وعدههای غذایی سنگین، پرهیز و وعدههای غذایی را در حجم کم و تعداد دفعات بیشتر مصرف شود.
دکتر رزاز در ادامه گفت: از مصرف غذاهای سرخ شده در روغن، غذاهای چرب و پر ادویه، تند و غذاهای نفاخ تا حد امکان در دوران بارداری پرهیز و در هنگام مصرف وعدههای غذایی سعی شود غذاها پس از خنک شدن مصرف شوند تا بوی آنها باعث تشدید حالت تهوع نشود.
وی تصریح کرد: مادران باردار در هنگام تهیه غذا هواکش آشپزخانه را روشن و یا پنجرهها را باز کنند تا از شدت بوی غذا در منزل که سبب تشدید حالت تهوع میشود، جلوگیری شود. البته در صورت امکان از افراد دیگر جهت پخت و پز کمک بگیرند.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور با بیان اینکه جداسازی مصرف غذاهای مایع از جامد به تحمل بهتر غذاها در دوران بارداری کمک میکند، اظهار داشت:
در این دوران در رژیم غذایی خود از میوهها و سبزیهایی که دارای عطر و طعم ملایم مصرف شود.
دکتر رزاز به جلوگیری از ایجاد تهوع صبحگاهی در دوران بارداری اشاره کرد و گفت: جهت جلوگیری از ایجاد تهوع صبحگاهی، قبل از بلندشدن از رختخواب، کمی بیسکویت یا نان خشک در حالت خوابیده مصرف شد سعی شود تا حد امکان از مصرف مایعات همراه با غذاها پرهیز و در فواصل وعدههای غذایی، مایعات را به میزان کافی ۱ تا ۲ ساعت قبل و یا بعد از غذا دریافت کنیم. یک روش خوب این است که یک نوشیدنی طی روز، جرعه جرعه نوشیده شود.
وی افزود: در صورتی که مصرف قرص آهن در دوران بارداری موجب ایجاد حالت تهوع میشود، بهتر است قبل از خواب، قرص آهن را مصرف شود.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور بوییدن پوست لیموترش را مانع از استشمام بوهای آزاردهنده در دوران بارداری دانست و بیان داشت: جویدن آدامس با مکیدن لبنیات با طعم مناسب میتواند در بهبود حالت تهوع موثر باشد و البته مصرف مکمل ویتامین B۶ نیز در موارد خفیف در صورت تجویز متخصص، موجب بهبود حالت تهوع میشود.
دکتر رزاز در ادامه به سایر نکات جلوگیری از و کاهش حالت تهوع در دوران بارداری اشاره کرد و گفت: مادران باردار از کشیدن سیگار خودداری کنند و تا حد امکان در مکانهای بسیار گرم رفت و آمد نکنند، چون که باعث بروز حالت تهوع میشود.
وی تصریح کرد: مادران باردار باید به میزان کافی استراحت و استرسهای خود را کنترل کنند و به حالت تهوع فکر نکنند.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور عنوان کرد: مادران باردار بلافاصله پس از غذا خوردن دراز نکشند چرا که این کار باعث تشدید حالت تهوع در دوران بارداری میشود و توجه داشته باشند که مصرف هر گونه دارو و مکمل در زمان حاملگی حتما باید با نظر پزشک صورت گیرد بنابراین از مصرف خودسرانه داروهای شیمیایی و گیاهی خودداری شود.
توصیههای تغذیهای برای کنترل یبوست در بارداری:
دکتر رزاز در ادامه علت یبوست در دوران بارداری را در ارتباط با کاهش حرکات روده کوچک، بزرگ و یا هر دو در اثر فشار وارده به دلیل بزرگ شدن رحم یا اثرات هورمونی (افزایش پروژسترون) دانست و گفت: مادران باردار همراه با وعدههای غذایی صبحانه، ناهار و شام به میزان کافی از گروه سبزیها و طی روز به میزان کافی از گروه میوهها مصرف کنند.
وی بیان داشت: مادران باردار میتوانند مصرف میوههای خشک خیسانده شده در آب همانند انجیر خشک و برگههای زردآلو را مصرف کنند چرا که میتواند در رفع یبوست در این دوران کمک کند.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور به مصرف نانها و بیسکویتهای سبوس دار در رژیم غذایی مادران باردار اشاره کرد و گفت: در این دوران نوشیدن آب طی روز افزایش یابد. به طوری که باید روزانه حداقل شش لیوان و ترجیحا هشت لیوان مایعات مصرف کنند فراموش نشود که بهترین نوشیدنی، آب است.
رزاز به مصرف روغن زیتون و پرهیز از خوردن غذا با حجم زیاد در دوران بارداری تاکید کرد.