تشکل ها، کانونها و انجمنهای علمی دانشجویی خراسان شمالی که پیش از کرونا نیز فعالیت قوی نداشتند، با شیوع کرونا به کل از صفحه دانشگاه حذف شدهاند؛ گویی که کرونا آب سردی بر پیکره نیمه جان آنها ریخت.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حسین اکبری؛ تشکلهای دانشجویی خراسان شمالی در تکاپوی ایجاد مقدمات اردوی راهیان نور بودند که خبر شیوع کرونا همه کشور را فرا گرفت. مشاغل و کسب و کارها تک به تک تعطیل میشدند و روز به روز آمار کروناییهای کشور اضافه میشد.
سپس نوبت به راهیان نور رسید. این اردو که یکی از اصلیترین فعالیتهای تشکلهای دانشجویی خصوصا بسیج دانشجویی است نیز، لغو شد و به این ترتیب دانشجویان فعال استان بسیار زودتر به تعطیلات نوروزی رفتند. تعطیلاتی که پس از چندین ماه هنوز برای تشکلهای استان به پایان نرسیده و میتوان ادعا کرد فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی همچنان در رکود به سر میبرد.
البته باید استثناهایی نیز قائل شد. نباید فراموش کرد که دانشجویان جهادی از همان ابتدای شیوع کرونا سعی داشتند با فراهم کردن مواد ضد عفونی کننده سطح شهر را پاکسازی کنند؛ از سوی دیگر چندین و چند کارگاه تولید ماسک و دستکش نیز توسط گروههای جهادی دانشجویی استان بر پا شد.
دانشجویان دوباره به تکاپو افتاده بودند، اما این وضعیت آنچنان به طول نینجامید و در نهایت پس از مدتی کوتاهی کارگاههای تولید ماسک و دستکش و یا ضد عفونی کردن سطح شهر تعطیل شد.
اندک اندک وارد بازه امتحانات و تعطیلات تابستانی میشدیم و باز هم خبری از فعالیتهای تشکیلاتی نبود. اما با آغاز سال تحصیلی جدید انتظار میرفت تشکلهای استان تکانی به خود دهند و بار دیگر فعالیت خود را در بسترهای جدید و نو آغاز کنند، اما باز هم خبری نبود.
وظایفی که به دست فراموشی سپرده شده است
در این بین گهگداری خبرهایی مبنی بر توزیع بستههای معیشتی بین نیازمندان به گوش میرسید؛ هر چند این قبیل کارها لازم است، اما باید اعتراف کرد که کافی نیست.
تشکلهای دانشجویی استان مانند بسیج دانشجویی و انجمن اسلامی، کانونهای فرهنگی و هنری دانشگاه ها، انجمنهای علمی و سایر نهادهای فرهنگی در دانشگاه گویی وظیفه خود نسبت به مخاطبان اصلی که دانشجویان هستند را به فراموشی سپرده و با بهانه تعطیلی دانشگاه خود را از انجام هرگونه فعالیتی فارغ کرده اند.
این درحالی است که دانشجویان به عنوان قشر نخبه جامعه باید پیشرو استفاده از امکانات، ایجاد روشهای نو و اجرای برنامههای خلاقانه باشد. دانشجویان میبایست با به کار گیری امکانات روز بر طبق شرایط جامعه خوراک فکری به جامعه ارائه دهند، اما اکنون در کار خود نیز مانده اند؛ به طوری که هیچ برنامهای برگزار نمیشود.
بی حسی دانشجویان نسبت به کنشهای اجتماعی تشکلها و کانونهای دانشجویی استان که اکنون میتوانند از طریق فضای مجازی برنامههای خود را ضمن اجرا، توسعه نیز دهند، بی تفاوت به وظایف خود شده اند و این امر میتواند بیش از پیش دانشجویان را نسبت به کنشهای اجتماعی بی حس کند.
میلاد معصومی، دانشجوی فعال دانشگاه بجنورد در این خصوص گفت: متاسفانه با شیوع کرونا رخوتی بین تشکلهای دانشجویی دانشگاه بجنورد ایجاد شد، به نحوی که اکنون فعالیت خاصی نه در فضای مجازی و نه در فضای حقیقی مشاهده نمیشود.
معصومی به دوران پیش از کرونا نیز اشاره داشت و بیان کرد: طی چند ترم اخیر به صورت کلی میزان برنامههای فرهنگی و هنری از سوی کانونها و تشکلها کاهش یافته بود، اما کرونا آب سردی بر پیکره فعالیتهای دانشجویی ریخت.
این فعال دانشجویی در ادامه به ارائه راه کارهایی پیرامون افزایش فعالیتها پرداخت و تصریح کرد: کانونهای فرهنگی اکنون از بستر فضای مجازی میتوانند با جامعه هدف بیشتری ارتباط برقرار کنند و این امر میطلبد ابتدا موضوعات رسانهای برای فعالان تشکلی آموزش داده شود.
وی افزود: کانونهایی مانند مهدویت، قرآن و عترت، هلال احمر، موسیقی و تشکلهای بسیج دانشجویی و انجمن اسلامی میتوانند از این فرصت ایجاد شده با انتشار نشریههای تخصصی، دانشجویان را حداقل به مطالعه بیشتر ترغیب کنند، اما چنین نیست.
تشکلهای دانشجویی به موضوعات استانی ورود کنند مرتضی سعادتی، دیگر فعال دانشجویی دانشگاه آزاد بجنورد نیز نسبت به رخوت تشکلهای دانشجویی گلایه کرد و گفت: برگزاری مناظرات دانشجویی، تریبونهای آزاد، کرسیهای آزاد اندیشی، دعوت از اساتید برجسته و بحث و گفتمان در قالب فضای مجازی به راحتی امکان پذیر است، اما در سطح استان به ندرت چنین برنامههایی را مشاهده میکنیم.
سعادتی ادامه داد: تشکلهای دانشجویی وظیفه دارند در چنین شرایطی که نگاههای خاص به دولت و نظام در حال گسترش است، به میدان آمده و فضا را برای دانشجویان شفاف کنند، اما متاسفانه آنها نیز به یک بیننده تبدیل شده اند و صرفا حوادث را رصد میکنند.
این فعال دانشجویی خراسان شمالی با اشاره به لزوم ورود تشکلهای دانشجویی به موضوعات روز استان بیان کرد: خراسان شمالی مشکلات ریز و درشتی در حوزههای صنعتی، کشاورزی، گردشگری، تورم و... دارد که هر کدام میتواند برای دانشجویان یک پرونده عظیم باشد، اما اکنون به هیچ موضوعی ورود تخصصی و پیگیری نمیشود.
دانشجویان ورودی جدید در راه دانشگاه/ برنامه چیست؟ دانشجویان ورودی جدید که فعلا بنا نیست طعم حضور در کلاسهای دانشگاه مانند دوران پیش از کرونا را بچشند، گروهی دیگر هستند که اگر به آنها توجهی نشود، میتوان طی سالهای آینده فضای دانشجویی استان را بیش از اکنون، در خواب فرو برند؛ زیرا این دانشجویان مسئولان تشکلهای آینده دانشگاهها به شمار می آیندو اگر وارد کار تربیتی نشوند نخواهند توانست در آینده نقش آفرینی دانشگاهی و استانی داشته باشند.
این موضوع مورد تاکید سید علی توکلی پور، یکی از دانشجویان دانشگاه بجنورد نیز بود. این دانشجو ادامه داد: پاسخهای نهایی آزمون سراسری نیز منتشر شده و دانشجویان جدید تا مدتی دیگر به فضای دانشگاهی وارد میشوند.
وی افزود: باید فکری اساسی برای این دانشجویان داشت، در غیر این صورت قطعا آنها با فضای کار تشکیلاتی آشنا نخواهند شد و این امر میتواند مشکلاتی را به وجود بیاورد.
توکلی پور در انتها به مسائل مالی دانشگاههای استان نیز اشاره داشت و گفت: اردوی راهیان نور، اردوهای جهادی، جشن ها، مناظرات و بسیاری از برنامههای دیگر لغو شده اند و باید دانشگاهها شفاف اعلام کنند که هزینه فعالیتهای فرهنگی در چه زمینههایی مصرف شده است.
هرچند خاصیت دانشجو خو گرفتن فوری با شرایط است، اما تشکلهای دانشجویی خراسان شمالی پس از گذشت هشت ماه از شیوع کرونا هنوز نتوانسته اند با آن کنار بیایند و این موضوع باعث شده فضای کار تشکیلاتی در حوزه های گوناگون به کلی رو به تعطیلی رود. اینک باید دید دانشجویان با حضور ورودی جدیدها تکانی به خود خواهند داد؟