یک کارشناس مسائل اوراسیا و قفقاز گفت: شالوده اصلی طرح ارائه شده صلح قرهباغ توسط روسها مبتنی بر طرح پیشنهادی ایران است.
محمد ساجدی، کارشناس مسائل اوراسیا و قفقاز در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص توافق ارمنستان با روسیه و جمهوری آذربایجان به منظور اتمام جنگ قرهباغ با پادرمیانی روسها گفت: همان طور که شواهد مشخص است پشت سر آذربایجان و ترکها هستند از طیف مقابل حامی ارمنستان نیز روسیه است. در این بین ایران نیز به واسطه هم مرزی با این دو کشور همواره سعی کرده است منافع خود را تضمین کند و البته سیاستهایی فی مابینی اتخاذ کند.
وی با اشاره به اینکه موقعیت جغرافیایی منطقه قره باغ در دل آذربایجان است، اما مردم این منطقه از ارامنه هستند، گفت: با این حساب شاکله کار از لحاظ مسائل بین المللی و جغرافیایی طبیعتا به نفع آذربایجان است.
ساجدی تصریح کرد: اساساً ارمنستان برای هویت خود در این منطقه میجنگد و روسیه نیز به دلیل منافع ملی از این کشور حمایت میکند.
این کارشناس مسائل قفقاز با اشاره به طرح جدید روسیه در خصوص آتش بس میان دو کشور و اتمام جنگ قره باغ گفت: روسها بعد از حوادث اخیر در این منطقه و موضع گیری ایران طرحی بینابینی ارائه دادند که براساس آن منافع آذربایجان و ارمنستان هر دو حفظ شود.
وی تصریح کرد: البته ارمنستان اساساً تمایلی به جنگ ندارد، چون نه توان آن را دارد و نه اجماع بین المللی برای این کار وجود دارد.
ساجدی با اشاره به اینکه روسیه براساس موقعیت و منافع خود پا به این عرصه گذاشت و تصمیم به حل این اختلاف گرفت، گفت: با این حساب طرح روسیه تا هفته آینده به طور کامل و با انتشار جزئیات رونمایی خواهد شد و به نظر میرسد این طرح با توجه به مسائل داخلی ارمنستان، تصور برتری آذربایجان و پادرمیانی روسها بتواند تا ۹۰ درصد جلوی درگیریها در این منطقه را بگیرد.
این کارشناس مسائل قفقاز افزود: البته در طرح ارائه شده توسط روسها شالوده اصلی کار مبتنی بر طرح پیشنهادی ایران است.
وی شاهد این مدعا را دیدارهای رئیس جمهور و وزیر خارجه آذربایجان با سفیر ایران دانست و گفت: به مجرد ارائه طرح روسیه رئیس جمهور و وزیر خارجه آذربایجان دیدارهایی را با سفیر کشورمان در باکو داشتند و اظهار داشتند این مفاد همان مفادی است که ایران پیشنهاد داده بود.
ساجدی خاطرنشان کرد: بر این اساس اگر آذربایجان تاکنون در قبال طرح پیشنهادی روسیه که از حامیان ارمنستان محسوب میشود سکوت کرده به معنی آن است که منافع آذربایجان نیز در این طرح در حال حفظ شدن است.