سید امیر سیاح؛ کارشناس مسائل اقتصادی و مدیر گروه اقتصادی شبکه یک صدا و سیما در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو با اشاره به نقش برجسته اخذ مالیات برای جبران کسری بودجه 1400 گفت: به نظر میرسد به دلیل آنکه دولت برای اخذ مالیات از اقشار پر درآمد با این قشر تعارف دارد، فرآیند اخد مالیات از این افراد به درستی انجام نمیگیرد. از طرفی دیگر به دلیل عدم شفافیت هزینههای دولت، مالیاتدهندگان با رغبت مالیت خود را پرداخت نمیکنند.
وی افزود: اگر هزینههای دولت خصوصاً حقوق و مزایای کارکنان و مدیران شفاف باشد و تمرکز هزینهها بر محرومیتزدایی، آموزش، ارتقای امنیت و افزایش سطح بهداشت باشد، طبعاً مودیان مالیاتی با میل و رغبت بیشتری برای تأمین بودجه دولت اقدام خواهند کرد.
این کارشناس اقتصادی با انتقاد از شیوهنامههای معافیت مالیاتی گفت: در کشور ما نه تنها ثروتمندان مالیات پرداخت نمیکنند، بلکه بسیاری از فعالیتهای نامولد رقیب تولید هم، از پرداخت مالیات معاف هستند. در حالی که مالیات بر ثروت و مالیات بر فعالیتهای رقیب تولید نظیر سوداگریهای نامولد میتواند تا حد قابل توجهی کسری بودجه را تأمین و التهاب بازارها را رفع کند.
سیاح با تاکید بر لزوم نظارت بیشتر مجلس بر بودجه شرکتهای دولتی اظهار داشت: در وهله اول مجلس باید دولت را ملزم به اجرای ماده29 قانون برنامه ششم توسعه کند و بر اساس این قانون وضعیت حقوق و مزایای کارمندان و مدیران مشخص شود. همچنین نمایندهها نیز باید نسبت به وضعیت حقوق و مزایای خود شفاف سازی کنند تا دولت به شفاف سازی در این حوزه ترغیب شود.