به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، این روزها با افزایش میزان تولیدات و واردات واکسن خبرهای خوبی از واکسیناسیون اقشار مختلف مردم در کشور به گوش میرسد تا شاید سایه نحس بیماری کرونا بتواند با تزریقات واکسن کمتر شود و امورات مختلف کشور بتواند به حالت قبل خود بازگردد.
یکی از اقشار مختلف مردم که همواره نگران و یا شاید لحظه شماری برای تزریق واکسن می کنند، دانشجویان سطوح مختلف تحصیلی هستند که گفته میشود اگر واکسیناسیون انجام شود آموزشها از سال تحصیلی آینده یعنی مهر ماه به صورت حضوری خواهد بود. البته برای انجام واکسیناسیون دانشجویان تاکنون درخواستهای زیادی از سوی مسئولان وزارت علوم و دانشگاهها به وزارت بهداشت ارسال شده که مهمترین این درخواست نامه خاکی صدیق، معاون آموزشی وزارت علوم بود که وی شرط حضوری شدن آموزش دانشگاهها را انجام واکسیناسیون عنوان کرد.
وی با اشاره به اینکه حضوری شدن آموزشها منوط به حفظ سلامتی افراد است، ادامه داد: اگر واکسیناسیون انجام شود و شهرها در شرایط زرد و آبی قرار گیرند امیدواریم کلاسها به صورت حضوری برگزار شود.
معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری همچنین از ارسال نامهای به وزارت بهداشت در این خصوص خبر داد و اظهار داشت: اولویت برای واکسیناسیون مطالبه دانشجویان است و آموزش حضوری نباید بیش از این به تعویق بیفتد.
گفتنی است، تاکنون روسای دانشگاههای تهران؛ فنی و حرفهای و فرهنگیان درخواستهایی برای واکسیناسیون دانشجویان و اعضای هئیت علمی ارائه کرده اند.
پس ازدرخواست معاون آموزشی وزارت علوم معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت از واکسیناسیون تمامی دانشجویان دو حوزه وزارت بهداشت و علوم تا اواخر شهریورماه خبر دادند و گفت: آموزش مجازی به دانشجویان ضربه وارد کرده و ما باید هر چه زودتر به وضعیت عادی آموزش که همان حضور دانشجویان در دانشگاهها است، برگردیم.
لاری ادامه داد: برنامه وزارت بهداشت این است که در مهرماه آموزش حضوری در دانشگاهها داشته باشیم؛ چرا که آموزش مجازی علی رغم موفقیت در برخی موارد، به دانشجویان ضربه وارد کرده است؛ بنابراین ما باید هر چه زودتر به وضعیت عادی آموزش که همان حضور دانشجویان در دانشگاههاست، برگردیم.
وی در ادامه تصریح کرد: برنامه ریزی وزارت بهداشت این است که قبل از پایان شهریور ماه دانشگاهیان اعم از اساتید و دانشجویان واکسیناسیون شوند تا بدون مشکل در دانشگاهها حضور داشته باشند.
سخنگوی وزارت بهداشت در خصوص واکسیناسیون دانشجویان علوم پزشکی تا پایان خرداد ماه نیز خاطرنشان کرد: در حال حاضر حدود ۸۰ درصد دانشجویان علوم پزشکی که بر بالین بیمار حاضر میشوند، واکسینه شده اند؛ مگر اینکه خود این دانشجویان مایل به تزریق واکسن نبوده باشند.
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت تاکید کرد: آمار دانشجویان علوم پزشکی که واکسن تزریق کردند در دانشگاههای مختلف متفاوت است. ممکن است در برخی دانشگاهها ۱۰۰ درصد، در برخی ۸۰ و حتی در برخی مراکز نیز ۶۰ درصد از آنها واکسن زده باشند؛ اما به طور کلی سیاست وزارت بهداشت اولویت واکسیناسیون همه دانشجویان حاضر در خط مقدم بیماری کروناست.
لاری با بیان اینکه گزارشی از مرگ و میر ناشی از کرونا در بین دانشجویان علوم پزشکی نداشتیم، گفت: اگر چه بسیاری از دانشجویان ما به کرونا مبتلا شدند، اما فقط یک مورد از دانشجویان رشته پزشکی که بیماری سرطان داشت بر اثر کرونا فوت شد و یکی از دانشجویان دستیار ما نیز بر اثر کرونا یکی از چشمان خود را از دست داد.
وی با بیان اینکه ۳۰ درصد دانشجویان علوم پزشکی در دوران شیوع کرونا در خوابگاهها اسکان داده شدند، اظهار کرد: بخشهای ایزولهای در این مراکز درست کردیم که دانشجویان مبتلا به کرونا در این مراکز قرنطینه میشدند و حتی مواردی داشتیم که بستری شدند.
یکی از مشکلاتی که دانشگاهها برای حضوری شدن دانشجویان با آن مواجه خواهند بود، خوابگاههای دانشجویی است که بخش زیادی از دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاههای بزرگ به ویژه مراکز استانها غیر بومی هستند که باید برای حضور در دانشگاه درخوابگاهها اسکان پیدا کنند.
وضعیت خوابگاههای دانشجویی به گونهای طراحی نشده که بتوانند دانشجویان را در چنین شرایطی با رعایت فاصله گذاری اجتماعی اسکان دهند. معمولا به دلیل تقاضای بیش از ظرفیت خوابگاهها از سوی دانشجویان اسکان در خوابگاهها نیز بیشتر از ظرفیت استاندارد بوده و فضایی که باید به دو یا سه دانشجو اختصاص دهند به بیش از ۵ نفر اختصاص میدهند؛ بنابراین با کمبود ظرفیتی در حوزه خوابگاههای دانشجویی وجود دارد آیا دانشگاهها قادر به حل این مشکل و یا اسکان دانشجویان با رعایت فاصله گذاری اجتماعی خواهند شد؟
لطیفی، معاون دانشجویی دانشگاه علامه در این خصوص میگوید: اگر واکسیناسیون دانشجویان انجام شود و آموزشها از سال تحصیلی آینده حضور باشد مجبور به بازگشائی خوابگاهها و اسکان دانشجویان هستیم.
وی یادآور شد: از اواخر تیرماه که روند بازسازی و نوسازی خوابگاهها آغاز میشود، باید دانشگاهها تعمیرات خوابگاهها را با نیازهای جدید انجام دهند و فضای خوابگاه را برای اسکان دانشجویان فراهم کنند.
معاون دانشجویی دانشگاه علامه خاطرنشان کرد: برنامهای برای افزایش ظرفیت خوابگاهها برای سال تحصیلی آینده نداریم و باید ببینیم شرایط کشور به چه صورت خواهد بود که اسکانها بر همین اساس در خوابگاهها خواهد بود.
سعید حبیبا، معاون دانشجویی دانشگاه تهران در این خصوص نظری متفاوت داشته و میگوید: کرونا شرایطی را ایجاد کرد که تهدیدها را تبدیل به فرصت کرد و الان این فرصت را باید استفاده کرد، یکی از مشکلات همه دانشگاهها کمبود خوابگاههای دانشجویی و فضاهای آموزشی و آزمایشگاهی است.
وی افزود: از این پس به نظر میآید که ما آموزشهای دوگانه حضوری و مجازی را با یکدیگر داشته باشیم؛ لذا اگر با این خطر روبرو شویم و نگران رعایت نشدن پروتکلها باشیم در واقع همان شیوه دوگانه آموزش را پی خواهیم گرفت که تعدادی از دانشجویان به صورت مجازی و تعدادی نیز به صورت حضوری آموزش داده شوند.
حبیبا اضافه کرد: ذنکته مهم این است که گفته میشود که از مهرماه حضوری خواهد شد و ما امیدواریم که اتفاق رخ بدهد؛ چرا که حضور دانشجویان قطعا اثرگذاری بیشتری دارد و فعالیتهای بیشتری انجام میشود. نگرانی ما قطعا در خصوص واکسیناسیون عمومی است که تمامی دانشجویان، اساتید، کارکنان باید واکسینه شوند و بعد از آن میتوانند در دانشگاه و خوابگاه حضور پیدا کنند. وقتی که تمامی دانشجویان و عوامل خوابگاهی واکسینه شوند نیازی به رعایت پروتکلهای بهداشتی شدید و غلیظ نیست، البته باید برخی موارد رعایت شود.
معاون دانشجویی دانشگاه تهران یادآورشد: وزارت بهداشت هم که قول واکسیناسیون را داده و امیدواریم به موقع انجام شود که از مهرماه حضور دانشجویان در دانشگاهها را داشته باشیم.
وی یادآور شد: اگر موفق به واکسیناسیون شویم پروتکلها ضرورتی ندارد و با تعامل دانشجویان میتوانند در خوابگاهها حضور پیدا کنند و اسکان داده شوند.
با فرض اینکه از مهرماه سال جاری آموزش دانشجویان با انجام واکسیناسیون حضوری خواهد شد، مسئولان دانشگاهها به ویژه وزارت علوم و صندوق رفاه دانشجویان که این روزها درهفته خوابگاهها هم به سر میبریم، فکری اساسی برای اسکان دانشجویان برای سال آینده تحصیلی در خوابگاهها داشته باشند و تعمیرات، بازسازی و آماده سازی خوابگاهها را با روش اسکان جدید و رعایت پروتکلهای بهداشتی انجام دهند که دانشجویان برای مراجعه به خوابگاه در ابتدای سال تحصیلی با مشکلاتی از جمله ممنوعیت ورود و یا نداشتن ظرفیت اسکان و اینگونه موارد مواجه نشوند.