گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، جنگلهای زاگرس کشور جزو مناطق پرخطر از نظر وقوع آتش سوزی هستند و گردشگران، دامداران و حاشیهنشینان جنگلها و مراتع نقش بسزایی در حفظ و نگهداری آن دارند. وجود شاخ و برگهای خشکیده و مواد سوختنی فراوان در کف جنگلها و مراتع در فصل تابستان وزش باد گرم و مهمتر از آن بیتوجهی، احتمال حریق را چندین برابر میکند؛ البته در این زمینه نیاز به مشارکت و همکاری عموم مردم است.
استان کهگیلویه و بویراحمد حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار مساحت دارد که از این میزان یک میلیون و ۴۲۶ هزار و ۳۰۰ هکتار یعنی حدود ۹۰ درصد آن، اراضی ملی بوده که ۸۷۳ هزار و ۶۰۰ هکتار جنگل و ۵۵۲ هزار و ۷۰۰ هکتار آن را مرتع تشکیل میدهد و در واقع ۲۰ درصد جنگلهای زاگرس در این استان واقع شده است.
بیشتر بخوانید:
از عصر روز سه شنبه ۲۳ شهریورماه امسال جنگلها و مراتع کوه نیر بخش لوداب از توابع شهرستان بویراحمد به دلایل نامعلومی طعمه حریق شد وسعت آتش سوزی به حدی گسترده بوده که کار مهار آتش را برای آتش نشانان و نیروهای امدادی، نیروهای منابع طبیعی، محیط زیست، نیروهای مردمی و محلی و بسیج سخت کرده بود، بالاخره بعد از ۲۲ ساعت تلاش نیروهای اعزامی و مردمی آتش مهار شد. بنا به گفته پیروز جاوید مسئول یگان حفاظت منابع طبیعی شهرستان بویراحمد دلیل آتش سوزی انسانی بوده است.
مهدی روشنفکر، نماینده مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد در مورد آتشسوزیهای کوه نیر در روزهای اخیر ضمن ابراز تأسف از وقوع چنین حوادثی در زاگرس و به ویژه استان میگوید: از همان لحظات آغازین که خبر رخداد این آتشسوزی را دریافت کردم در تماسهای تلفنی با متولیان امر خواستار کمک به خاموشی هر چه سریعتر این آتشسوزی شدیم. متاسفانه استان کمبودهای اساسی در زمینه امکانات مهار آتشسوزی دارد و باید اقدامات اساسی انجام گیرد.
روشنفکر اختصاص بالگرد جهت خاموش کردن آتشسوزی جنگلها به استان را ضروری دانست و افزود: هر چند این موضوع کمک زیادی به استان خواهد کرد، اما با توجه به اهمیت جنگلهای استان و ارزشی که دارند حتماً با دیگر نمایندگان استان پیگیریهای بیشتری برای افزایش توان مقابله با آتشسوزی در استان انجام خواهیم داد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در ادامه به پیگیریهای خود در رابطه با بررسی منشأ و دلایل رخداد این آتشسوزی و آتشسوزیهای مشابه اشاره کرده و گفته است که با پرس و جوها و صحبتهایی که با تعدادی از اهالی محلی داشتیم به نظر میرسد که شاید استدلالهایی برای رخداد عمدی این آتشسوزی وجود دارد که میطلبد همه مسئولان مربوطه با نگاه جدی به این قضیه ورود کنند.
حسین کلانتری، استاندار کهگیلویه و بویراحمد مهار آتش در کوه نیر (نور) بویراحمد با شرکت ۴۰۰ نیروی آموزش دیده عملیاتی و مردمی در حال انجام شد که پس از مهار کامل آتش و به منظور بررسی میزان خسارت و پایش دقیق منطقه، کارشناسان در این منطقه حضور خواهند یافت.
حسین کلانتری در ادامه میگوید: سخت گذر بودن منطقه و وزش شدید باد کار مهار آتش را دشوار کرده است، ولی با ورود بالگرد آبپاش موفق به اطفای کامل حریق شدیم.
سید اسدالله هاشمی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد از افزایش دامنه آتش سوزیها که چندین سال است دامنگیر جنگلهای زاگرس شده به عنوان معضلی نام برد که منابع جنگلی این استان را در معرض تهدید جدی قرار داده است.
هاشمی معتقد است چهار معضل اصلی آتش سوزی، تخریب اراضی ملی، چرای دام و شکار غیر مجاز در این استان وجود دارد که هر چند با همکاری دستگاه قضا جرائم زیست محیطی در استان تقریبا کم شده، ولی موضوع آتش سوزی منابع جنگلی همچنان سیر صعودی دارد که باید برای مهار این آتش سوزیهای بی رویه چارهای اندیشیده شود.
به گفته هاشمی ۱۶ درصد از جنگلهای بلوط زاگرس در این استان واقع شده و با این حال آتش سوزیهای دامنه دار به وفور در استان اتفاق میافتد.
وی میافزاید: این آتشسوزیها یکی از مصادیق بیوتروریسم است و بخشی دیگر از این آتش سوزیها هم تعارض دولت و مردم بوده که با منابع طبیعی، محیط زیست و یا دستگاهی دیگر به وجود میآید و به نوعی اعتراض است؛ غافل از اینکه ضرر این خسارت مستقیم به همان فرد بر میگردد.
از ابتدای سال جاری تاکنون ۳۸ فقره آتش سوزی در عرصههای طبیعی استان کهگیلویه و بویر احمد خاموش شده که برای اطفای حریق ۱۰ مورد آن از بالگرد کمک گرفته شده است.
امسال پنج آتش سوزی گسترده در جنگلها و مراتع شهرستان کهگیلویه خاموش شد و جنگلهای شهرستانهای گچساران، بهمئی و بویراحمد هر کدام چهار بار شاهد آتش سوزی گسترده بودند. در همین مدت در شهرستان چرام ۲ فقره و در شهرستانهای لنده و باشت هر کدام یک آتش سوزی گسترده مهار شد.
کارشناسان منابع طبیعی میزان خسارت آتش سوزی بر عرصههای طبیعی کهگیلویه و بویراحمد در سال جاری را ۲۵۰میلیارد ریال برآورد کرده اند. استان کهگیلویه و بویراحمد که با حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومتر مربع دارای ۵۵۲ هزار هکتار مرتع و بیش از ۸۰۰ هزار هکتار جنگل، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری است.