به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ تنور بازار رمزارز کماکان در ایران داغ است و تبلیغات گسترده شرکتهای فعال در حوزه ماینینگ وصرافیهای بینام و نشان برای تبادل رمزارز همچون ویروسی در فضای مجازی پخش شده است. درباره دلایل استقبال از بازار ارزهای مجازی در ایران نیز عوامل متعددی بیان شده؛ از تمایل ایرانیان به ورود در بازارهای هیجانی مشابه رفتار بازیگران خرد بورس تهران در نیمه نخست سال ۱۳۹۹ تا استقبال از وعده سودآوری دلاری و میل به استخراج رمزارز با برق ارزان قیمت.
اما بررسیها نشان میدهد، پدیده "رمزارز"همچنان دردسر درست میکند و ما به ازای چنین مزایایی، ریسکها و مخاطراتی نیز فعالان این بازار را تهدید کند. در چنین شرایطی، افزایش سطح دانش و آگاهی عموم مردم نسبت به جنبههای مخرب ورود به این بازار در کنار مزایای احتمالی، ضروری به نظر میرسد.
در همین راستا، وزارت اطلاعات روز چهارشنبه طی بیانیهای، از دستگیری باند کلاهبرداری و سوداگران رمزارز خبر داد. در این بیانیه آمده است: «این باند با فریب افکار عمومی و تشویق افراد به خرید و سرمایهگذاری در رمز ارز مجعول «کینگمانی»، مبالغ هنگفتی را از زیرمجموعههای خود کسب کرده و با ایجاد نوسانات ساختگی در قیمت رمز ارز ادعایی، اقدام به خرید و فروش آن کرده است.»
بعد از اعتراضات سرمایهگذاران در جریان بررسی پرونده صرافی کریپتولند و دستگیری سینا استوی، حالا کینگمانی به عنوان یکی از ارزهای مجازی پرحاشیه در ایران خبرساز شده است.
بررسیها نشان میدهد، ماهیت جعلی کینگمانی که از مدتها قبل توجه سرمایهگذاران حوزه رمزارز در ایران را به خود جلب کرده بود در ماههای اخیر بر بخش قابل توجهی از خریداران آن ثابت شده است؛ حال با توجه به شواهد و قرائن موجود، به نظر میرسد این رمزارز جعلی رمزارزی و پرحاشیه، در واقع زمینه لازم برای شکلگیری یک کلاهبرداری بزرگ در میان بازاریابان شبکهای را ایجاد کرده است!
توصیههای مکرر لیدرهای یک شرکت مطرح در زمینه بازاریابی شبکهای به زیرمجموعههای خود مبنی بر سرمایهگذاری و به کارگیری کینگمانی در مبادلات تجاری داخلیشان، از جمله مهمترین دلایلی است که وقوع این کلاهبرداری بزرگ را تأیید میکند. البته به مرور زمان، خرید و فروش رمزارز جعلی کینگمانی نه تنها در میان فعالان این شرکتهای بازاریابی بلکه در میان فعالان بازار رمزارز هم به سرعت مشروعیت پیدا کرد.
بررسیهای بیشتر نشان میدهد، هر چند براساس اطلاعات موجود در وبسایت کینگمانی و ادعای تصاحب امتیاز آن از سوی یک شرکت سوئدی، براساس آمار سایت الکسا، بیش از %۷۹ بازدیدکنندگان آن را ایرانیان تشکیل میدهند. علاوه بر این اعضای هیأت مدیره این شرکت سوئدی را چند نفر ایرانی از جمله مدیران یکی از شرکتهای بازاریابی شبکهای فعال در ایران تشکیل میدهند.
همچنین، با وجود ادعای وبسایت کینگمانی مبنیبر وجود ۵ صرافی که رمزارز مذکور را مورد معامله قرار میدهند، تنها ۳ صرافی آن هم با حجم معاملات بسیار ناچیز و یا صرف اعلام قیمت کینگمانی را به رسمیت میشناسند و شکایات کاربران نیز حاکی از برداشت بدون اطلاع توسط صرافی UTBYTE و حتی مسدود شدن کیف پول کاربران است!
شواهد حاکی است، نه تنها رمزارز جعلی کینگمانی به عنوان جایگزین پورسانت بازاریابی شبکهای رواج پیدا کرده، بلکه صحنهگردانان کینگمانی با شگردهای پانزی، به دنبال شبکهسازی و دستکاری اعتبار و ارزش آن نیز بودهاند.
سرانجام، بعد از بررسیهای صورت گرفته و محرز شدن تخلفات مرتبط با رمزارز کینگمانی از جمله فرار مالیاتی و قاچاق ارز، عوامل پشتپرده و نقشآفرین در رواج این رمزارز تحت پیگرد قضایی قرار گرفته و به تدریج پرونده متخلفان مرتبط با این رمزارز در مراجع قضایی کشور مورد بررسی قرار خواهد گرفت و نتایج آن اطلاعرسانی خواهد شد.
فارغ از شکلگیری کلاهبرداریهای گسترده و دامگستری سوداگران رمزارز، تشدید خروج سرمایه و رونق اقتصاد زیرزمینی از جمله پیامدهای رواج معاملات رمزارز محسوب میشود. ریسک بالای سرمایهگذاری برای کاربران به دلیل نبود زیرساخت حقوقی و قانونی برای رسیدگی به شکایات مالباختگان، در ماههای اخیر مکررا مورد بحث و بررسی صورت گرفته است. اما مخاطرات بازار رمزارزها به همین جا ختم نمیشود و در کنار نوسانات شدید قیمتی، سرقت کیف پول دیجیتال و یا مسدود شدن آن برای ایرانیها بارها به وقوع پیوسته است.
اما این موارد همه چالشهای رمزارزها را پوشش نمیدهد و اخیراً همایون اسعدیان از کارگردانان سینمای ایران به صراحت از درخواست بازیگران برای عقد قرارداد بر اساس بیتکوین و در پی آن کسب درآمد غیرشفاف و فرار مالیاتی پردهبرداری کرده است.
گفتنی است، پیشتر بانک مرکزی در اطلاعیههای جداگانهای، تمام مخاطرات و ریسکهای تبادل هر نوع رمزارز را صرفاً بر عهده متعاملین دانست و توصیه اکید کرد، هممیهنان از خرید و فروش رمز ارزها خودداری کنند. همچنین، در پی قطعی مکرر برق و افزایش مصرف شبکه داخلی در بهار سال جاری، پنجم خردادماه ۱۴۰۰، هیأت دولت استخراج قانونی رمزارز را هم تا پایان شهریورماه ممنوع اعلام کرد.
گفتنی است، برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند، ذات غیرشفاف و نظارتگریز ارزهای مجازی علاوه بر افزایش ریسک سرمایهگذاری و تبادلات برای کاربران، میتواند به ابزاری برای اعمال مجرمانهای نظیر پولشویی و تأمین مالی تروریسم تبدیل شود. به نظر میرسد بخشی از سختگیری و احتیاط معقول دولتها در مواجهه با پدیده رمزارز نیز ناشی از همین مسأله باشد. تا جاییکه اقتصادهای بزرگ در برخی مقاطع زمانی با وضع قوانین مختلف در صدد کنترل و شناسایی معاملات انواع رمزارزها میشوند.