حسن سالاریه، سرپرست قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو درباره پروژههای جایگزین خدمت بیان کرد: بنیاد ملی نخبگان با همکاری ستاد کل نیروهای مسلح سالهاست که طرح جایگزین خدمت را اجرا میکند. در این طرح دانشآموختگان برتر مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری یا دانشجویان دکتری (بعد از ارائه پیشنهاده پژوهشیشان) شناسایی و بعد از بررسی شرایط لازم به ستاد کل نیروهای مسلح معرفی میشوند.
سالاریه ادامه داد: دانشجویان یا فارغالتحصیلان میتوانند به جای دوره خدمت یک پروژه تحقیقاتی مرتبط با رشته خودشان را زیرنظر یکی از ارگانها (دفاعی یا دولتی در کشور) درمدت یکسال یا قدری بیشتر بگذرانند و توانایی علمیشان را در این مسیر مورد استفاده قرار دهند.
وی با بیان اینکه پروژه جایگزین خدمت با پروژههایی که بعنوان کسر خدمت ارائه میشود، متفاوت است، گفت: پروژه کسر خدمت از جانب ستاد کل نیروهای مسلح طراحی و اجرا میشود و در قالب آن با انجام یک طرح پژوهشی یا علمی بخشی از ماههای خدمت فرد کسر خواهد شد.
سرپرست قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در پاسخ به این سوال که پروژه جایگزین خدمت با امریه چه تفاوتی دارد، عنوان کرد: دستگاههای دولتی ضمن تفاهم با ستاد کل نیروهای مسلح هرساله ظرفیتی را به موضوع امریه اختصاص میدهند. در معاونت علمی و فناوری هم چنین بحثی وجود دارد و امریه در شرکتهای دانشبنیان انجام میشود بدین صورت که فرد واجدالشرایط (این شرایط تاحدی به شرایط اعطای پروژه جایگزین خدمت شباهت دارد و خود فرد باید سابقه همکاری با شرکتهای دانشبنیان را داشته باشد) میتواند امریه خود را در همان بازه زمانی مشخص سربازی در شرکتی دانشبنیان به انجام برساند.
وی درباره اینکه متقاضیان چگونه میتوانند برای بهرهمندی از پروژههای جایگزین خدمت یا امریه شرکتهای دانشبنیان درخواست دهند، تصریح کرد: در سامانه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان تحت عنوان «سینا» به نشانی www..sina.bmn.ir میتوانند افراد درخواست خود را برای بهرهگیری از طرح پروژه جایگزین خدمت یا امریه شرکتهای دانشبنیان ثبت کنند. در هر دو طرح بستر بارگذاری ویژگیها و مدارک سامانه سینا است، اما فرآیند بررسی شرایط متقاضیان متفاوت است و بسته به نوع پروژه جایگزین خدمت یا امریه، کارگروههای مختلفی مسئولیت بررسی افراد را برعهده دارند.
سالاریه درباره آمار تعداد افرادی که تاکنون از پروژههیا سربازی بنیاد ملی نخبگان استفاده کردهاند، گفت: سالانه حدود ۲ هزار نفر از طرح پروژه جایگزین خدمت بنیاد ملی نخبگان استفاده میکنند. در طرح امریه شرکتهای دانشبنیان با توجه به آنکه اتفاق جدیدی است، ظرفیت به صورت سالانه افزایش پیدا میکند.