گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * کارخانهای که ادعای بزرگتری در خاورمیانه داشت، حال خوشی ندارد و روز به روز بخشهای مختلف آن به تعطیلی کشیده میشود.
سبلان پارچه یکبار به ورشکستگی رسیده بود و بانک تجارت، این کارخانه را به ازای بدهیهای خود دراختیار گرفته بود که در سال ۹۹، زمانی که رئیسی هنوز ردای ریاست قوه قضاییه بر دوش داشت، در سفر استانی به اردبیل از این کارخانه بازدید کرد و دستور ویژهای برای تسریع در پرونده این کارخانه داد.
رئیس کل دادگستری اردبیل در آن زمان، کمی پس از سفر رئیسی، خبر داد که با حکم دیوان عالی کارخانه به مالک اصلی بازمی گردد و بانک هم برای رونق کار تولید در آن مشارکت میکند. جلسات برای تعیین تکلیف بدهی کارخانه هم ادامه داشت و قرار بود برای پرداخت بدهی کارخانه به بانک برنامه ریزی شود.
پس از گذشت حدود ۶ ماه از بازگشت کارخانه به حجازی نیا، مالک سبلان پارچه، او اعلام کرد که ۱۲۰۰ نفر نیروی کار جدید استخدام کرده و چرخ تولید پس از ۱۴ سال در کارخانه به گردش درآمده است. حجازی نیا همچنین گفت که میخواهد ۴۰ درصد محصولات تولید شده را در بازار داخلی عرضه کند و ۶۰ درصد آن را به به بازار کشورهای ثروتمند دنیا بفرستد. البته رویایی که آنقدرها صادقانه نبود.
۶ ماه بعد صدای اعتراض کارگران سبلان پارچه بلند شد. تجمعات اعتراضی در محوطه کارخانه برگزار کردند و خواستار بازگشت کار شدند. گزارشهایی از داخل این کارخانه به بیرون نشت پیدا میکرد که نشان میداد مالک این کارخانه، آنقدرها هم به دنبال توسعه کار و تولید و صادرات نبوده و حتی در کمیت افول کرده چه برسد به کیفیتی که در بازار کشورهای ثروتمند دنیا، خریدار پیدا کند!
بیشتر بخوانید:
پس از انتشار گزارشی درباره وضعیت سبلان پارچه در خبرگزاری دانشجو، حجازی نیا، مالک کارخانه اعلام کرد که این اخبار غلط است و میتواند اسنادی ارائه دهد که رونق تولید را در کارخانه نشان میدهد. اما او دعوت خبرگزاری دانشجو برای حضور در تحریریه را نپذیرفت و خواست تا خبرنگار و فیلمبردار در دفتر وی در تهران حاضر شوند. اما او خود در زمان مقرر در دفترش حاضر نشد و حتی سند و مدرکی هم ارائه نداد!
اعتراضات کارگری در سبلان پارچه به آبان ۱۴۰۰ هم رسید، اما در آن زمان استانداری اردبیل به مساله ورود کرد و نظارت سختگیرانه تری بر فعالیت این کارخانه اعمال کرد. البته کارگران با اطمینان اعلام میکنند که یک نفر نماینده شورای تأمین استانداری اردبیل در کارخانه مستقر شده تا از نزدیک بر اتفاقات آن نظارت کند، اما مدیرکل دفتر سیاسی استاندار اردبیل به خبرنگار ما گفته که هیچ شخصی به نمایندگی از استانداری به صورت مستقیم در کارخانه مستقر نیست.
این دوره مشکلات سبلان پارچه بیش از آنکه مربوط به حقوق معوقه کارگران باشد، مربوط به تعطیلی بخشهای آن است که ادامه دار شده است.
محمدامین عبدایمانی، فعال دانشجویی اردبیلی به خبرنگار ما گفته که در کنار مشکلات درآمدی کارگران و معوقاتشان، حالا مساله این است که بخشهای کارخانه تعطیل میشوند. این هفته بخش پوشاک و ریسندگی کارخانه تعطیل شدند و قبلا هم بخشهای دیگری از این کارخانه تعطیل شده بودند.
از روز گذشته که خبر تعطیلی ۲ بخش این کارخانه به بیرون درز کرده، مسئولان استانی مانند رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت این استان و مدیرعامل کارخانه اعلام کرده اند که این خبر کذب است. رئیس صمت گفته که بخش پوشاک این مجموعه تولیدی برای تعمیرات دورهای تعطیل شده و کارگران بخش پوشاک از هفته آینده سرکار بازمی گردند. با این حال، رضا جوانی، مدیرعامل این کارخانه به خبرنگاران بدون اعلام زمان بازگشت کارگران به کارخانه، گفته که، چون آیت الله رئیسی، رئیس جمهور اقدالمات اصلاحی در سطح کشور آغاز کرده، ما هم در کارخانه اصلاحات فنی داریم که لازم است انجام شود.
او گفته که تولیدات بخش پوشاک مرجوع میشود و بخش دوزندگی پوشاک به دلیل تصمیم گیری برای ساماندهی وضعیت موجود، به وصرت موقت تعطیل شده است.
البته جوانی نگرانی کارگران و اعتراض آنان را ناشی از تحریک برخی رانت خواران و چپاول گرانی دانسته که قبلا ۸۰ میلیون تومان حقوق میگرفتند و حالا این حقوق از آنان سلب شده است.
بهروز زلالی، مدیرکل دفتر امور سیاسی، انتخابات و تقسیمات کشوری استانداری اردبیل که مسئولیت رسیدگی به وضعیت این کارخانه را از سوی استانداری به عهده گرفته، به خبرنگار ما توضیح میدهد که این کارخانه مشکل مدیریتی دارد که باعث شده بعضی از واحدهای تولیدی آن با مشکل مواجه شود.
به گفته زلالی این مشکل مدیریتی مربوط به اختلاف بین مالک کارخانه یعنی حجازی نیا و مدیریت آن، یعنی جوانی، است و باید حل شود. کارخانه هم اطلاعیه داده که تعطیلی موقتی است و کارگران به شغل خود بازمی گردند.
این مدیر اردبیلی همچنین اشاره میکند که این کارخانه ۷ یا ۸ واحد تولیدی دارد و درست است که همه آنها به طور کامل کار نمیکنند، اما اینطور نیست که کار در کارخانه به طور کامل متوقف شده باشد.
او با تأکید براینکه استانداری درصدد حل مشکل این کارخانه است، به انتقال کارگران بخشهای تعطیل شده به بخشهای دیگر اشاره میکند و میگوید: این جابه جایی باعث شده متخصص یک بخش در بخشی غیرتخصصی کار کند و نتیجه اینکه کار پیش نمیرود و همین باعث اختلاف بین مالک و مدیریت شده است.
زلالی بر این نکته که کسی از طرف شورای تأمین در کارخانه مستقر نیست، میگوید:، اما بر کار در سبلان پارچه نظارت داریم.
او توضیح میدهد که سبلان پارچه مجتمع تولیدی بزرگی است و سامان دادن به آن زمان نیاز دارد. به بانک بدهی دارد و همه مسائل آن باید حل شود، اما این اتفاق یک شبه رخ نمیدهد.
مشخص نیست که بالاخره برای اصلاحات فنی بخش پوشاک تعطیل شده یا اختلافات بین مدیرعامل ومالک باعث این تطعیلی شده است یا هر دو، اما مشخص است که کارگران نباید قربانی دعوای مسئولان شوند.