گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مدیریت بازار ارز یکی از مهمترین مسائلی است که اقتصاد کشور به شدت نیازمند آن است چرا که بخش بزرگی از اقتصاد ایران وابسته و یا نشات گرفته از نرخ ارز دچار تغییر قیمت و فراز و فرودهایی میشود که تولید، معیشت و رفاه مردم را تحت تاثیر قرار میدهد. استاد اقتصاد و عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان در این گفتگو با دانشجو اشارهای دارد به سختی مدیریت بازار ارز در شرایط تحریمی و حمایتهایی که برای تحقق ثبات ارزی باید از بانک مرکزی صورت بگیرد.
رحمان سعادت؛ اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان در گفتگو با دانشجو در خصوص مدیریت بازار ارز و اقدامات بانک مرکزی در هفتههای اخیر که منجر به کاهش و ثبات نرخ ارز شده است گفت: مباحث مربوط به ارز از دو جنبه توازن در عرضه و تقاضای ارز باید مورد بررسی قرار داده شود تا آن زمان بتوانیم عملکرد بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز را به درستی مورد واکاوی قرار دهیم، ضمن اینکه تصمیمات سیاسی و حواشی تاثیر گذار بین المللی بر نرخ ارز نیز در محاسبات عملکرد بانک مرکزی باید گنجانده شود.
وی در این خصوص خاطر نشان کرد: ایجاد توازن در عرضه و تقاضای ارز را نباید یک طرفه به مدیریت بانک مرکزی نسبت داد، چرا که بانک مرکزی تحت تحریمها بازار را مدیریت میکند، به این معنا که به دلیل تشدید تحریمها بانک مرکزی ارز قابل توجهی در اختیار ندارد که بر مبنای عرضه ارز به میزان نیاز و تقاضای موجود بتواند بازار ارز را بدون هر گونه نوسانی کنترل کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان افزو د: وقتی منابع ارزی کشور بلوکه شده و ورودی ارز قابل توجهی نداریم قطعا ایجاد ثبات ارزی در اقتصاد کشور کاری بسیار سخت است، اما علی رغم تمامی محدودیتهای ذکر شده در چند هفته گذشته بانک مرکزی با هدایت صحیح بازار ارز و نظارت بر مسائلی که منجر به تشدید قیمتها میشود توانست تا حدودی قیمت ارز را کنترل کند، البته نباید نقش سیاست گذاریهای ارزی درست را در این موضوع نادیده گرفت.
رحمان سعادت درباره وظیفه بانک مرکزی درخصوص مدیریت نظام بانکی کشور برای اجرای سیاستهای درست پولی گفت: به نظر میرسد بانک مرکزی در شرایط فعلی باید نظارت و رصد بسیار محکم و دائمی بر روند فعالیت بانکهای کشور داشته باشد بنحوی که بتواند سیستم بانکی را به سمتی هدایت کند که نتوانند در سیاستهای پولی درستی که بانک مرکزی اتخاذ میکند، خلل ایجاد کنند.
وی در این باره تصریح کرد: بی شک، سیاستهای پولی اشتباه منجر به افزایش نرخ تورم میشود به تبع این موضوع نرخ ارز نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. از سوی دیگر بانک مرکزی باید بر اعطای تسهیلات و وام دهی در نظام بانکی دقت کند تا اعطای تسهیلات ارزی و ریالی رصد شود تا تسهیلات در توسعه تولید و فعالیتهای مولد یا واردات فناوریهایی که به رشد تولید کمک میکنند اختصاص داده شود. مدیریت صحیح نظام بانکی کشور برای جلوگیری از ایجاد اخلال در سیاستهای پولی و ارزی میتواند به عبور از شرایط فعلی کشور کمک کند.
رحمان سعادت با اشاره به اینکه بانک مرکزی در سختترین شرایط اقتصادی و تحریمی بازار ارز را کنترل میکند و نیازهای ارزی وارداتی کشور را تامین میکند، خاطر نشان کرد: باید بپذیریم بیش از ده سال است محدودیتهای تحریمی، منابع ارزی و اقتصاد کشور را به شدت تحت فشار قرار داده است. دستگاه دیپلماسی کشور باید از سیاستهای بانک مرکزی حمایت کند، چرا که در شرایط سخت تحریمی بانک مرکزی به همراهی و همیاری دستگاه دیپلماسی کشور نیازمند است. یعنی وزارت خارجه برای تسهیل ورود دلارهای بلوکه شده به کشور باید بیش از پیش حساسیت به خرج دهد و در این زمینه کار کند. ضمن اینکه اخبار سیاسی منتشر شده از سوی وزارت خارجه بازار ارز و بازارهای پولی و مالی را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد.
وی در این باره مثالی زد و گفت: اخبار ناامید کننده از مسائل سیاسی و پرونده هستهای و گمانه زنیهایی که ثابت نشده، میتواند بازار ارز را به هم بریزد و بانک مرکزی را در مدیریت بازار دچار مشکل کند. به همین دلیل معتقد هستم دستگاه دیپلماسی باید با بانک مرکزی همراهی مناسبی داشته باشد و وزارت خارجه برای وصول مطالبات بینالمللی کشور باید کوشا باشد تا دست دولت و بانک مرکزی برای اجرای سیاستهای حمایتی و اقتصادی باز شود.