گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، مهدیه حسینی نسب؛ پروژه سد تنگ سرخ بویراحمد در آذرماه سال ۱۳۹۰ با هدف تامین بلند مدت آب شرب و صنعت بویراحمد توسط وزیر وقت نیرو کلنگزنی شد. این سد باید آب شرب شهر شیراز و یاسوج را تامین کند به مدت یک دهه در دستور کار قرار گرفته تنها حدود ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
حجم مخزن سد تنگ سرخ ۱۲۵ میلیون مترمکعب و مصرف تنظیمی بر اساس برنامه ریزی انجام گرفته ۱۹۲ میلیون متر مکعب بوده یعنی علاوه بر ۳۵ میلیون متر مکعب زیست محیطی که براساس جدول مصوب و نیاز ماههای سال رها سازی میشود، حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعب نیز از محل سد به پایین دست عبور خواهد کرد و همواره آب در بستر رودخانه جریان دارد.
تامین آب شرب شهر یاسوج و روستاهای مسیر بهمیزان ۲۵.۵ میلیون متر مکعب در سال، تامین آب کشاورزی شهرستان بویراحمد و دنا به میزان ۴۲.۴ میلیون متر مکعب، تامین آب زیست محیطی رودخانه به میزان ۳۳ میلیون مترمکعب، فراهم کردن امکانات تفریحی و سیاحتی با توجه به جذابیت توریستی منطقه، کنترل سیلاب و جلوگیری از خسارت به سازههای موجود در حاشیه رودخانه از جمله اهداف احداث سد تنگ سرخ است.
در این راستا، محمدرضا رضایی کوچی، نماینده مردم جهرم در مجلس شورای اسلامی در بازدید از پروژه در دست ساخت سد تنگ سرخ میگوید: این سد باید نیاز آبی شهر یاسوج، روستاهای اطرف و بخشی از استان فارس و شهر شیراز را تامین کند.
نماینده مردم جهرم در مجلس با تاکید بر اینکه تکمیل و بهره برداری ازسد تنگ سرخ برای مجلس و دولت اهمیت ویژه دارد، مطرح میکند: بازدید رئیس جمهور نیز از این پروژه نشان از اهمیت آن دارد.
رضایی کوچی ادامه میدهد: منابع پیشبینی شده برای این پروژه در بودجه ۱۴۰۱ به هیچ عنوان کافی نبوده و بهرهبرداری و تکمیل آن به حدود هزار میلیارد تومان نیاز دارد.
نماینده مردم جهرم در مجلس شورای اسلامی افزود: منابع مالی پروژههای عمرانی را در بودجه به نحوی تنظیم کردیم تا علاوه بر مبالغ بودجه از محلهای دیگر نظیر ماده ۵۶ جهت استفاده از تسهیلات بانکی و تهاتر نفت نیز امکان استفاده باشد.
رضایی کوچی با اشاره به لزوم تسریع در روند احداث سد تنگ سرخ، تصریح میکند: برای تامین منابع مالی این پروژه باید از ظرفیتهای غیربودجهای استفاده کنیم چرا که با شیوه فعلی تا ۵ سال آینده نیز سد به بهرهبرداری نمیرسد.
رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: روند آهسته اجرایی طرح سد تنگ سرخ بویراحمد پس از گذشت ۱۰ سال رضایت بخش نیست.
رضایی کوچی یادآور شد: برای تامین اعتبار با وزارت نیرو و مسئولان کشوری و استانی باید جلساتی برگزار و اعتبارات جذب شود.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در سفر اخیر خود با استان کهگیلویه وبویر احمد در جریان بازدید از طرح سد مخزنی تنگ سرخ بشار، در جمع مردم منطقه تنگ سرخ بویراحمد، اظهار داشت: قطعاً این موضوع را پیگیری خواهم کرد و با توجه به همراهی رؤسای کمیسیونهای انرژی و کشاورزی مجلس در این سفر، این موضوع باید تعیین تکلیف شود.
قالیباف با تاکید بر اینکه اولویت باید با اراضی تحت عملیات کارگاهی طرح باشد، میگوید: با ارزش سنجی اراضی، خسارات وارد شده به مردم تعیین و کارشناسی میشود.
قالیباف ابراز میکند: همچنین زمینها باید با قیمت روز کارشناسی شود، نه اینکه نزدیک به ۱۰ سال زمینها از افراد گرفته شود و ارزشیابی با نرخ ۱۰ سال گذشته صورت گیرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید میکند: اولویت در طرح سد مخزنی تنگ سرخ بشار، رفع مشکل تملک اراضی مردم است.
موقعیت جغرافیایی سد مخزنی تنگ سرخ بشار بر روی رودخانه بشار در استان کهگیلویه و بویراحمد بوده و دسترسی به موقعیت سد از طریق جاده قدیمی شیراز-یاسوج و در فاصله ۳۵ کیلومتری یاسوج از طریق یک رشته جاده آسفالته فرعی امکانپذیر است.
از جمله اهداف این طرح میتوان به تامین آب شرب یاسوج و روستاهای مسیر، به میزان ۲۰ میلیون مترمکعب در سال، تامین آب صنعتی یاسوج به میزان ۱۳.۳ میلیون مترمکعب در سال، تامین آب کشاورزی شهرستان بویراحمد و دنا به میزان ۳۳ میلیون مترمکعب در سال، تامین آب شرب شهر شیراز به میزان ۵۶ میلیون مترمکعب در سال، تامین آب زیست محیطی رودخانه به میزان ۳۴.۴۵ میلیون مترمکعب در سال، فراهم کردن امکانات تفریحی و سیاحتی با توجه به جذابیت توریستی منطقه و کنترل سیلاب و جلوگیری از خسارت آن به سازههای موجود در حاشیه رودخانه بشار اشاره کرد.