گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- مهران شفاعتی؛ طی سالهای اخیر، کشورمان با کم آبی شدیدی دست و پنجه نرم میکند و به نظر میرسد در آینده با مشکلاتی در حوزه کشت محصولات کشاورزی مواجه شویم. بسیاری از کارشناسان کشت فراسرزمینی را راه حل مواجهه با این چالش میدانند و معتقدند این کار باعث خودکفایی در تولید غذای مورد نیاز مردم میشود.
برهمین اساس، در جلسه هیئت وزیران در فروردین ماه ۱۳۹۵ و به پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، آئیننامه کشت فراسرزمینی به تصویب رسید که طبق ماده یک، کشت فراسرزمینی «بهرهبرداری از منابع، عوامل، ظرفیتها و امکانات سایر کشورها برای تولید محصولات کشاورزی مورد نیاز در راستای حفظ منابع پایه تولید و ارتقا امنیت غذایی و سایر نیازهای صنعتی کشور» تعریف شده است.
شیوه نامه کشت فرا سرزمینی ما را تصویب کردیم
در همین راستا و با توجه به مطالب مطرح شده، سیدجواد ساداتی نژاد؛ وزیر جهادکشاورزی در گفتگوی اختصاصی خود با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو با اشاره به اینکه بحث بی آبی و کم آبی و مسائل الگوی کشت موضوع مهمی است، افزود: یکی از راههایی که میتواند به کشور کمک کند، تولید فراسرزمینی است. در این مسئله، حوزه کشاورزی و دام و طیور مورد توجه ما بوده است؛ لذا در وزارت جهاد ما به این سمت رفتیم که یک اداره کل کشت فرا سرزمینی تشکیل دادیم. در آنجا کارها ذیل معاونت بازرگانی صورت میگیرد شیوه نامه کشت فرا سرزمینی ما را تصویب کردیم تا قبل این ما هیچ شیوه نامهای در حوزه کشت فراسرزمینی نداشتیم. به تازگی این شیوه نامه مصوب شده و ابلاغ شده و کسی که بخواهد کشت فراسرزمینی انجام بدهد، کاملا در قالب این دستورالعمل میتواند مجوزهای لازم را بگیرد.
حضور شش تولیدکننده در کشت فراسرزمینی
وی ادامه داد: تا الان حدود شش تولید کننده جدید هم آمدند تا در اهلیت سنجی شرکت کنند و توانستند مجوز کشت فراسرزمینی را هم بگیرند تا از حمایتهایی که وزارت خارجه انجام میدهد، استفاده کنند. ما الان در قزاقستان، ارمنستان، روسیه، برزیل و ونزوئلا کشت فراسرزمینی داریم. تجربه موفق و غیر موفق هم در کشت فراسرزمینی داشتیم. بعضی از کشت فراسرزمینی هایمان متاسفانه ناموفق بوده و به شکست منجر شد، ولی طبیعی است و در هر کاری نقصهایی هم وجود دارد، ولی کلیتش مورد تایید و حمایت ما هم است. از نظر قانون گذاری هم کاری که انجام دادیم، در بودجه ۱۴۰۱ هم آمده که ما تا سقف ۲۰ درصد میتوانیم واردات مان را با اولویت کشت فراسرزمینی بخریم. چون قبل از آن، کسی را داشتیم که مجصول تولید کرده و به کس دیگر میفروشد. این نقض غرض است و کسی که محصول کشاورزی تولید کرده، باید تامین کننده امنیت غذایی ما باشد؛ لذا از نظر قانونی هم ظرفیت حمایت از آن بخش وجود دارد و این بخش را هم با قوت و قدرت پیش میبریم.
باید به تولید محصول استراتژیک کشاورزی بپردازیم
وزیر جهادکشاورزی مطرح کرد: رهبر معظم انقلاب در عید که عمده صحبت هایش در بحث کشاورزی بود، اشاره به این موضوع کرد که محصولات آب برتان را بیرون کشور تولید کنید و اجازه بدهید داخل به سمت محصولات استراتژیک برود، لذا این یک راهبرد است. ما روی این راهبرد کار میکنیم که کشت آبی سبزی، صیفی را منتقل کنیم به گلخانه و علوفه را هم منتقل کنیم به مراتع تا بتوانیم عملا به سمت تولید کالاهای اساسی و محصولات اساسی حرکت کنیم.