به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، فهرست برگزیدگان جایزه Architecture MasterPrize سال ۲۰۲۲ در وبسایت رسمی این رویداد منتشر شده است. هر طرح ارسالی توسط هیات داوران که متشکل از معماران برجسته، دانشگاهیان و کارشناسان این صنعت است، مورد ارزیابی قرار گرفته است.
برندگان در طول سال آینده از تبلیغات گستردهای برخوردار میشوند و طرحهایشان در گستره جهانی برای مخاطبان به نمایش گذاشته میشود. همچنین طرحهای برتر در کتاب معماری AMP که در سطح جهان توزیع میشود، منتشر خواهد شد.
در همین حال موسسه معماری AMP که یکی از معتبرترین جوایز معماری جهان است، چندی پیش اعلام کرده بود که برندگان امسال در زمره خلاقترین و الهامبخشترین پروژههای معماری از سراسر جهان هستند.
این جایزه در چهار بخش اصلی جایزه طرح سال، جایزه محصول معمارانه، جایزه شرکت معماری و جایزه عکس معماری برگزار شده است. سه پروژه ایرانی در رقابت جهانی جایز ه AMP برنده جایزه شدند که عبارتند از
ساختمان اداری-تجاری هیترا | دفتر معماری هوبا طرح
پروژه «ساختمان اداری-تجاری هیترا» اثر هوبا طرح برگزیده بخش معماری تجاری معرفی شد. این بنا با طراحی هومن بالازاده، در زمینی به مساحت ۵۹۶۰ متر مربع در منطقه ولنجک شهر تهران طراحی شدهاست. مهمترین ویژگی این ساختمان تجاری-اداری بازنگری در ریختشناسی یک ساختمان اداری معمولی به منظور افزایش کیفیت نورپردازی فضا و نما بدون تغییر مساحت بهینه ساختمان با بازنگری در ضوابط و محدودیتها در طول مطالعات اولیه این پروژه برای بهینهسازی نورپردازی و نمای طبیعی بود.
در کل سایت این پروژه ۱۵ درصد اختلاف ارتفاع وجود دارد. طبقات بالای همکف ساختمان به واحدهای اداری اختصاص دارد. منطقه تجاری و ورودیها برای ایجاد پاسیوهای سبز در فضای باز برای استراحت مردم طراحی شده است. همچنین سکوها با سطوح خیابان در دو طرف ساختمان همسو شدهاند تا یک میدان شهری برای عموم ایجاد کنند.
قطعات پیش ساخته آجر و فلز، نمایی دو پوسته برای این پروژه تعریف کردهاند. پوسته مشبک و آجری با سازهای فلزی و فیروزهای جهت نصب در نما که برای کنترل میزان نورگیری و سایهاندازی مناسب ایجاد شدهاست. این ساختار موجب فراهم آمدن دید برای تمامی واحدها میشود. از طرفی، دو رنگ آجر و فیروزهای فلز، دو رنگ غالب در معماری ایرانی هستند که در ساختمان هیترا به نوعی نوین استفاده شدهاند و در دید ناظر از هر سمت این ترکیب به نوعی متفاوت دیده و درک میشود.
ساختمان پروژه وید + | استودیو معماری پوستی
«پروژه وید +» اثر استودیو پوستی برگزیده بخش معماری مسکونی – چند واحدی اعلام شد. در توضیح این پروژه آمده است: «طی بازسازی شدید در حدودچهار دهه، تهران از شهری با باغهای بینهایت با خانههای تک خانواری، به شهری با بلوکهای آپارتمانی تبدیل شده است. در یک فرآیند ساخت وساز صرفاً اقتصادی، رابطه بین ساختمانها و بافت شهری آنها از بین میرود. با از بین رفتن خاطرات این مکان، کلانشهری که هیچ داستانی برای گفتن ندارد شکل میگیرد، این منظره فعلی شهر تهران است. این پروژه تلاش میکند جایگزینی برای مدلهای مرسوم سکونت ارائه دهد، که منجر به ساختمانهای متراکمی شده است که فاقد گفتگو با بافت خود هستند.»
ویلای مایان |دفتر معماری افشین خسرویان و همکاران
پروژه «ویلای مایان» دفتر معماری افشین خسرویان و همکاران منتخب بخش معماری مسکونی – تک واحدی و بخش معماری کوچک جایزه AMP معرفی شد. این ویلا با قدمت ۱۸۰۰ سال با زمینی به مساحت ۲۶۵ مترمربع با عرض ۹ متر در زمینی صخرهای با شیب تند در مشهد واقع شده است. ارتباط با پیشینه فیزیکی و تاریخی، ارائه الگوی سازگار با طبیعت و اقلیم منطقه، ایجاد فضاهای با کیفیت از نوع ارزان، استفاده از مصالح بومی پایدار، کاهش مصرف انرژی و صفر کردن آن در تابستان با رویکردهای بومی و استفاده از صنایع دستی منطقه از رویکردهای طراحی این ویلا بوده است.
خانهای برای دو نسل | دفتر معماری فَضای فرا تُهی
«خانهای برای دو نسل» برگزیده بخش داخلی آپارتمان معرفی شد. این پروژه شامل بازسازی و تغییر دکوراسیون داخلی یک آپارتمان برای دو نسل است که توسط دفتر معماری فَضای فرا تُهی انجام شده است.
در معرفی این پروژه آمده است: «اینکه افرادی از دو نسل با نگرشها و خواستههای متفاوت در یک خانه زندگی میکنند و معتقدند متعلق به آن خانه هستند، تنها چیزی بود که در این پروژه به دنبال آن بودیم. آپارتمانی قدیمی که با آن همه الحاقات و حذفیات طراحی شده بود.»
فضای موجود آپارتمانی با متراژ حدود ۳۳۰ متر که توسط یکی از معماران بنام اصطلاحا نما رومی طراحی شده بود. فضایی که دارای جزئیات اضافی و پرتیها هم در فرم و پلان بود. تنها عناصر مهم و غیر قابل تغییری که از بنا باقی مانده است ستون میان سالن، اختلاف سطحهای ورودی و بخشی از آشپزخانه و سرویسهای بهداشتی بود که بخاطر عبور داکتها امکان جابجایشان وجود نداشت.
ایده اصلی پروژه از جایی آغاز شده است که طراحان ستون وسط و اختلاف سطح را طوری تغییر دادند که همچون یک جعبه در گوشهای از کالبدی سفید قرار گرفته و آشپزخانه و فضای ناهارخوری در مجاورت تراس را در خود جای داده است. به عبارتی جعبهای سفید شد که درونش ترکیبی شد از ناهارخوری با رنگ طوسی و آشپزخانهای چوبی که برای مادر خانواده تداعی حسی خوب را به دنبال داشت.
گالری مراجان | استودیو معماری ایمان امینلاری
«گالری مراجان» استودیو معماری ایمان امینلاری در بخش طراحی داخلی دیگر با عنوان Best of Best منتخب این جایزه بینالمللی شد. در توصیف این پروژه آمده است: «این گالری در شهر تاریخی اصفهان و در مجاورت خیابان با مکانهای تاریخی اطراف باید طراحی میشد که الهامبخش نسل جدیدی از هنرمندان باشد و همچنین کنجکاوی رهگذران را برانگیزد. فرمهای منحنی این گالری فضا را خوشآهنگ، سبکتر و از نظر بصری توسعه داده است. ایده فضاهای نیمه باز بیضی شکل با دیوارهای معلق برای ارائه عملکرد انعطافپذیر و فضای سبکتر برای استفاده بهتر در نمایشگاههای بزرگتر، ایجاد فضای پویا و گردش شکل گرفت. طاقهای ایجاد شده، طاقهای پلهای باستانی را در اطراف آن تداعی میکند.»
جایزه عکس معماری
در بخش جایزه عکس معماری، پرهام تقیاف در سه بخش برای عکاسی از پروژه «کهن سرام»، نمای داخلی و خارجی «ویلا عسلک» به عنوان برگزیده و برای «ساختمان کامران» در یک بخش به عنوان اثر شایسته تقدیر معرفی شد.