به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، سعودیها در هفتههای گذشته برای بررسی وضعیت حج آینده و امضای تفاهمنامه حج تمتع ۱۴۴۴ قمری با کشورهای مختلف جلساتی را برگزار کردند که در نهایت تصمیم عربستان برپایی حج تمتع بدون محدودیت بوده است. در حالی که در حج گذشته کمتر از ۵۰ درصد سهمیه کشورها مجوز تشرف به سرزمین وحی را در ایام حج تمتع داشتند که اکنون به نظر میرسد کشورها با سهمیه کامل بتوانند خانه خدا وحی شوند.
دعوت سعودیها از کشورها برای امضای تفاهمنامه حج
بر همین اساس نیز سعودیها جلساتی را با حضور کشورهای مختلف در عربستان برگزار کرده و از مسؤولان کشورهای اسلامی نیز دعوت کردند تا سهمیه هر کشور را نیز اعلام کرده و سایر برنامههای اجرایی به منظور برپایی حج تمتع را عملیاتی کنند.
این امر در حالی است که سعودیها برای مذاکرات اولیه با کشورمان به صورت وبیناری جلسه برگزار کردند و به گفته مسؤولان حج و زیارت کشورمان قرار است جلسه آتی و امضای تفاهمنامه حج تمتع ۱۴۰۲ شمسی در عربستان انجام شود.
سعودیها همچنان برای ویزای مسؤولان ایرانی اقدام عملیاتی انجام ندادهاند. با این وجود، مسؤولان ارشد برخی کشورها با حضور در عربستان و حتی تشرف به خانه خدا درباره وضعیت حج تمتع ۱۴۴۴ قمری برنامهریزی کرده و آماده امضای تفاهمنامه حج تمتع هستند؛ تاجایی که حتی نخست وزیر تونس در روزهای اخیر با حضور در عربستان با استقبال سعودیها مواجه شد و در جلساتی به موضوع حج تمتع نیز اشاره کردند که به گفته یک منبع مطلع تفاهمنامه حج با این کشور بزودی به امضای طرفین میرسد.
برنامهریزی کشورهای مختلف برای برپایی حج تمتع آینده بدون محدودیت
همچنین کشورهایی همچون اندونزی و پاکستان که سهمیه قابل توجهی در حج تمتع دارند نیز در حال برنامهریزی به منظور حضور بدون محدودیت در حج تمتع هستند.
البته یک منبع آگاه درباره هزینههای حج تمتع میگوید: با وجود اینکه دیگر محدودیتهای کرونایی اعمال نمیشود و سعودیها هم قرار نیست تدابیر بهداشتی اتخاذ کنند، اما هزینه حج کاهش نمییابد و عربستان هزینه اعمال شده در حج گذشته را برای حج آتی نیز پیشبینی کرده است و به این ترتیب کاهش ارزی هزینه حج تمتع بعید به نظر میرسد.
با اینوجود، سازمان حج و زیارت به عنوان متولی اعزام زائران حج تمتع کشورمان به سرزمین وحی در جلساتی به کاهش هزینه حج تمتع اشاره کرده است. اما باید دید این کاهش هزینهها به چه صورت اجرایی میشود و چقدر با کاهش نیروهای ستادی و عوامل اجرایی یا سایر راهکارهای ارائه شده میتواند هزینه حج را به نفع زائران خانه خدا که بیش از ۱۵ سال در انتظار این سفر معنوی بودند، کاهش دهد.
در حالی که هنوز تفاهمنامه حج تمتع بین ایران و عربستان امضا نشده است، اما هزینه ۱۲۰ میلیون تومانی برای حج تمتع پیشبینی شده است که این امر موجب نگرانی بسیاری از مشمولان حج تمتع شده است.
هزینه حج تمتع در سال ۹۹ برای مشمولان حج تمتع که ثبت نام خود را قطعی کرده بودند، حدود ۳۲ تا ۴۱ میلیون تومان بود که به دلیل نپذیرفتن زائرخارجی از سوی سعودیها هیچ زائر ایرانی این سفر معنوی مشرف نشد.
با این وجود، متقاضیان حج تمتع با پرداخت این مبلغ، هزینه سفر خود را تثبیت کردند و قرار شد تا در زمان اعزام مشمول افزایش هزینه نشوند. اما به دلیل افزایش هزینه از سوی عربستان قیمت نهایی حج تمتع ۱۴۰۱ به طور متوسط ۴۷ میلیون تومان شد.