رضا غلامی، کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در خصوص ضرورت اجرای سیاست تثبیت نرخ ارز گفت: در کشوری که به دلیل تحریمها دچار کمبود منابع ارزی باشد؛ اجرای سیاست تثبیت نرخ ارز لازم و ضروری است؛ چرا که این کشور بهصورت ضروری به واردات مواد اولیه، کالاهای اساسی و دارو نیازمند است.
وی ادامه داد: همچنین برای بازگشت تمام منابع ارزی کشور به چرخه اقتصاد، پیمانسپاری ارزی نیز باید به طور صددرصدی انجام شود؛ زیرا در صورت اجرای ناقص، ضمن صادرات کالا و تحمیل تورم به کشور ارز حاصله در سایر کشورها نظیر کانادا و ترکیه هزینه خواهد شد؛ بنابراین بهتر است بگوییم سیاستهای پیمانسپاری ارزی و تثبیت نرخ ارز مکمل یکدیگرند.
این کارشناس اقتصادی در خصوص مزایای اجرای کامل و توأمان سیاست تثبیت نرخ ارز با پیمانسپاری ارزی عنوان کرد: این حالت ضمن کمک به تخصیص بهینه منابع باعث تولید هدفمند نیز میشود؛ زیرا تخصیص ارز به تولیدیها ارزشافزوده ایجاد میکند و همچنین با کوتاهشدن دست سفتهبازان مهمترین آسیب تولید یعنی آشوب بازار و نوسانات شدید قیمتی نیز کنترل میشود.
غلامی دررابطهبا شروط لازم تثبیت نرخ ارز تشریح کرد: در ابتدا باید ارز را تنها در یک نرخ ثابت کرد و سایر نرخها را غیرقانونی دانست. دومین مورد انجام کامل پیمانسپاری ارزی است و تنظیمکردن بازار هم شرط لازم دیگری برای اجرای این سیاست است؛ چنانچه در حال حاضر دیده میشود که ماده اولیه با نرخ ۲۸۵۰۰ تومان وارد کشور شده؛ ولی با ارز ۴۰ هزار تومان قیمتگذاری میشود.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به عوامل مؤثر در شکست سیاست تثبیت نرخ ارز تصریح کرد: نباید سیاست تثبیت نرخ ارز فقط توسط بانک مرکزی پیگیری شود؛ بلکه برای مدیریت صحیحتر این مسئله نیاز به ورود رئیسجمهور، دستگاههای دولتی، وزارت صمت، وزارت جهاد کشاورزی، گردشگری و وزارت بهداشت است. در صورت اجرایینشدن موارد بیان شده عملاً باعث شکست این سیاست خواهد شد.
وی افزود: با شرایط گفته شده دولت باید به طور کامل و جامع در حوزه تثبیت نرخ ارز ورود کرده و ابزار و دستورالعملهای لازم را بچیند.
وی در خصوص پیامدهای منفی اجرای ناقص سیاست ثبات نرخ ارز تصریح کرد: رهایی بازار ارز در قیمتگذاری باعث بالارفتن آمار فقر و به دنبال آن برخی بسیار ثروتمند شده و عدهای دیگر آسیب زیادی خواهند دید.
غلامی مدیریت دانه به دانه متقاضیان ارز را راهکار مناسبی خواند و بیان کرد: در شرایط تحریم مدیریت بازار ارز از اهمیت بالاتری برخوردار است و به همین خاطر باید وارد بازار شده و با بررسی و رصد اسناد، ارز به افراد متقاضی تخصیص داده شود؛ به طور مثال ارز دارو، سفر یا حتی سرمایهگذاری هم داده شود؛ ولی با ارائه اسناد و الزام به نگهداری در حساب بانکی همراه باشد، تا از ایجاد فساد در فرایند توزیع ارز جلوگیری شود.
انتهای پیام/