گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو: در آستانه فصل نقل و انتقالات مسکن شاهد انتشار اخباری مبنی بر کاهش قیمت مسکن و اجارهبها در برخی رسانه هستیم؛ یک رسانه در رابطه با این موضوع نوشته قیمت واحدهای مسکونی در پایتخت ظرف دو هفته اخیر یک میلیارد کاهش یافته است! رسانه دیگری مدعی شده بازار فروش واحدهای زیر یک میلیارد تومانی در تهران داغ شده و اساسا متقاضی در بازار نیست و اغلب به دنبال فروش هستند.
این فضاسازی و خبر درمانی در رابطه با موضوع مسکن در حالی است که رصد شاخصهای مهم این حوزه نشان میدهد که اساسا هیچ اتفاق مثبتی نه در رابطه با ساخت و نه در رابطه با قیمت مسکن رخ نداده و مشخص نیست این رسانهها با چه کار ویژهای چنین مطالبی را منتشر میکنند و نمک به زخم مستاجران و مردم مستاصل از قیمتهای نجومی خانه میزنند.
نکته تلخ ماجرا اینجاست که از زمان شروع به کار مهرداد بذرپاش در وزارت راه و شهرسازی اصلیترین گزارش قیمت مسکن که مرجع رسانهها برای ارزیابی بازار بود به یک باره توسط بانک مرکزی دیگر منتشر نشد.
این گزارش تحت عنوان «گزارش تحولات بازار معاملات مسکن شهر تهران» سالها بود که منتشر میشد، اما به ناگهان از آذر ماه سال گذشته و شروع به کار تیم جدید در وزارت راه شهرسازی دیگر منتشر نشد و اساسا هم اکنون معیاری برای بررسی بازار وجود ندارد و هر شخص یا رسانهای میتواند بنابر سلیقه یا پروژهای که دارد قیمتی را در این باره اعلام کند. (عکس ۱)
با وجود خفقان اطلاعاتی شکل گرفته، اما هنوز مرکز آمار تورم بخش اجاره و بخش مسکن را ذیل تورم ماهانه تمام اقلام کالایی اعلام میکند که شواهد گویای آن است قیمتها روند افزایشی داشتهاند؛ تا جاییکه تورم نقطه به نقطه مسکن و اجارهبها از اسفند سال گذشته تا اردیبهشت سالجاری همواره بیش از ۳۵ درصد بوده است. (نمودار ۱)
موضوع جالبتر اینکه این نرخ دقیقا از آذرماه سال گذشته افزایشی شده و به احتمال زیاد این سرفصل پس از انتشار این گزارش خبری از برآوردهای مرکز آمار حذف خواهد شد.
این حلوا حلوا کردن در بازار مسکن در حالی است که وزارت راه شهرسازی بعد از گذشت دو سال هنوز که هنوز است یک گزارش دقیق درباره اقداماتی که در راستای نهضت ملی مسکن انجام داده، ارائه نکرده است و مشخص نیست پروژه ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی در ۴ سال دقیقا در چه مرحلهای وجود دارد.
البته این وزارتخانه پس از اینکه متوجه شد از انجام این کار بزرگ ناتوان است طرح عرضه زمین را پیش کشید که در این رابطه هم هیچ گزارش رسمی وجود ندارد. ناگفته نماند مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی اخیرا گفته است نزدیک میلیون و ۸۰۰ هزار واحد زمین نهضت ملی تامین شده و بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد نیز در دست ساخت است ولی جزئیاتی درباره این واحدها در دست نیست.
موضوع قابل توجه در رابطه با بازار مسکن اینجاست که با کاهش قیمت دلار تا حدودی فروشندگان محتاط شدهاند و مانند دیگر بازارها منتظر این هستند که نتایج مذاکرات دیپلماتیک را ببینند، این اتفاق هم آنچنان روی قیمتها تاثیر نگذاشته و در بهترین حالت توانسته قیمتها را در دو هفته گذشته ثابت نگه دارد.
نباید فراموش کنیم که بزرگترین معضل بازار مسکن کشورمان موضوع عرضه است که در دو سال اخیر هیچ اتفاق مثبتی در این زمینه رخ نداده است.
اما این تمام ماجرا نیست، بانک مرکزی اخیرا میزان رشد اقتصادی کشور را در سال گذشته منتشر کرده است. بر این اساس میزان رشد اقتصادی کشور با احتساب نفت ۴ و بدون نفت ۳.۵ درصد بوده است و نوید بخش روزهای بهتر برای اقتصاد کشورمان است، اما میزان رشد گروه ساختمان صرفا ۱.۲ درصد بوده که به هیچ وجه زیبنده دولتی که یکی از اولویتهای اصلیاش ساخت مسکن است، نیست.