گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - ندا زارعی: با توجه به اینکه ایران دومین دارنده منابع گازی در جهان محسوب میشود، در اسناد بالادستی کشور به ضرورت ایفای نقش در عرصه تجارت گاز تاکید شده است. در سند چشم انداز صنعت نفت در سال ۱۴۰۴، کسب ۸ الی ۱۰ درصدی از سهم تجارت گاز در جهان، یکی از اهداف مهمی است که مورد توجه قرار گرفته است. برای دستیابی به این هدف باید از بازارهای صادراتی گاز استفاده کرد.
بازار منطقه، اروپا و شرق، سه بازار اصلی گازی برای ایران است. بازار منطقه از لحاظ سیاسی، امنیتی و اقتصادی اولویت بیشتری دارد. با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران، در کشورهای مجاور ظرفیت خوبی برای صادرات وجود دارد. علاوه بر این ایران میتواند از ظرفیت خرید و فروش گاز نیز استفاده کند و به هاب گازی منطقه تبدیل شود. خرید گاز از روسیه و فروش آن به کشورهای دیگر در میزان صادرات خالص کشور تاثیری ندارد، اما تبدیل شدن ایران به هاب گازی منطقه اثرات مثبت سیاسی و اقتصادی در پی خواهد داشت.
عمده کشورهای اطراف ایران مانند ترکیه و عراق وارد کنندگان گاز از ایران هستند. به عنوان مثال ترکیه ۱۰ میلیارد متر مکعب از گاز مصرفی خود را از ایران وارد میکند. در مقابل، روسیه، قطر و ترکمنستان که در مجاورت با ایران هستند، جزو سه دارندگان بزرگ گاز در جهان محسوب میشوند.
در حال حاضر به علت چالشهای ایجاد شده بین اوکراین و روسیه و در نتیجه کاهش صادرات گاز توسط روسیه به اروپا، این کشور با مازاد گاز روبهرو است. همینطور ترکمنستان به دلیل اجرای طرحهای توسعهای و محدودیت برای صادرات گاز خود در حال حاضر نیازمند بازار برای صادرات گاز خود میباشد. با توجه به این وضعیت، ایران میتواند از شرایط موجود بهره ببرد و با خرید گاز از دارندگان این انرژی و فروش آن به واردکنندگان، موقعیت سیاسی و تجاری خود را ارتقا داده و به هاب گازی منطقه تبدیل شود.
ایران با واردات گاز از روسیه، ترکمنستان و قطر میتواند در مجموع نزدیک به ۱۰۰ میلیارد متر مکعب گاز را از تامین کنندگان بگیرد و به کشورهای وارد کننده از جمله عراق، ترکیه، سوریه و لبنان بفروشد.