به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، نشست خبری اختتامیه سیزدهمین جشنواره داستان و شعر انقلاب در روز ۲۹ بهمنماه با حضور میلاد عرفان پور، مدیر مراکز آفرینشهای ادبی و بهزاد دانشگر، دبیر جشنواره داستان و شعر انقلاب اسلامی برگزار شد.
در ابتدای این نشست عرفانپور ضمن خوشآمدگویی گفت: ما در این دوره جدیدی که فعالیتهای مرکز آفریشهای ادبی را آغاز کردهایم، تلاش داشتیم که در درجه اول، اموری را دنبال کنیم و سرمایه را خرج آنها کنیم که وجهه آفرینش ادبی در آنها برجستهتر است. همچنین کارهایی را انجام دهیم که روی زمین مانده بوده و اولویت ادبیات انقلاب اسلامی هستند.
وی افزود: تمایز جدی حوزه هنری با سایر مراکز متولی ادبیات این است که حوزه هنری، متولی ادبیات انقلاب اسلامی است.
عرفانپور: در حوزه شعر، رویدادها و طرحهای تازهای مطرح شده است که یکی از آنها، دوره آفرینش ادبی «مطلع» است. این دوره اختصاص به شاعران جوانی دارد که میخواهند نخستین کتاب شعر خود را آماده انتشار کنند.
مدیر مراکز آفرینشهای ادبی خاطرنشان کرد: توجه ما ادبیات باید به عنوان یک هنر مادر و هنر اصلی باشد. ادبیات یک هنر جنبی در کنار سایر هنرها مانند سینما نیست. ادبیات، هنری است که پایه هنرهای دیگر مانند سینما و موسیقی است. اگر ادبیات ما رشد کند، سینمای سینمای ما نیز رشد کرده و موسیقی ما غنی میشود. سایر هنرها نیز ریشه در ادبیات دارند.
در ادامه نشست بهزاد دانشگر، دبیر جشنواره داستان و شعر انقلاب اسلامی طی سخنانی پیرامون کمبود رمانهایی منطبق با فرهنگ کشور گفت: یکی از چیزهایی که به نظر میرسد امروز جامعه ما نسبت به آن اتش دارد ولی متانسب این اتش و علاقه خوراک و آثاری کم تری را در دست دارد، «رمان» است. متاسفانه ما در سالهای گذشته کمتر توانستهایم رمانهایی خلق کنیم که با فضای بومی و فرهنگی کشور متناسب باشد.
وی خاطرنشان کرد: حرکت «باغ رمان» از سال گذشته شروع شده بود و ما آن را ادامه دادیم. این اقدام با محوریت یاری رسانی به نویسندگان جوانی که شاید نیاز به کمک داشتهاند تا بتوانند رمان خود را جلو ببرند، برگزار شده بود. چراکه فرآیند نوشتن رمان، فرآیندی زمانبر و پیچیده است.
دبیر رویداد ادامه داد: ما از امسال، گارگاههای موضوعی رمان را شروع کردهایم که به دنبال آن، کارگاه رمان دینی برگزار شد. برای تعدادی از نویسندگان کشور که احساس شد به این موضوع علاقهمند هستند، این کارگاه برگزار شد. انشا الله در سال آینده با موضوعاتی که مورد استقبال خوانندگان قرار گیرد، این کارگاهها برگزار میشوند.
دانشگر: سیزدهمین جشنواره داستان و شعر انقلاب با افزایش چند برابری میزان جوایز جشنواره، طراحی شد. این باعث شد که این دوره توانست توجه بسیاری از نویسندگان و شاعران خوب کشور را به خود جلب کند. از جهاتی، جایزه داستان و شعر انقلاب در این دوره، یکی از گران قیمتترین جایزههای ادبی کشور است؛ با مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان برای رمان بزرگسال، ۱۰۰ میلیون تومان برای رمان نوجوان، ۱۰۰ میلیون تومان برای مجموعه داستان و ۵۰ میلیون تومان برای مجموعه شعر. البته در ماههای اخیر، به همت دفتر شعر حوزه هنری قرار شد که به ۵۰ میلیون تومان دیگر نیز به جایزه مجموعه شعر اضافه گردد.همچنین برای ۴ اثر از آثار دیگری که برگزیده نشده بودند، اما از نظر هیئت داوران، آثار جذابی بوده اند، یک برنامه حمایت از تولید، طراحی شد. اینکه این آثار بتواند خارج از نوبت، چاپ شود و حقالتالیف ۳ چاپ آن اثر، نقدا به نویسنده تعلق گیرد.
وی در مورد تعداد آثار دریافتی در هر بخش اشاره کرد: تاکنون ۱۰۷ اثر در بخش رمان بزرگسال، ۳۵ رمان نوجوان، ۱۳۲ مجموعه داستان و ۱۵۱ مجموعه شعر و در مجموع، ۴۲۵ اثر (کتاب چاپ نشده) به دست ما رسیده است.
دانشگر خاطرنشان کرد: از نظر موضوعی تلاش کردیم توجه هنرمندان را به ابعاد کمتر دیده شده و مورد توجه انقلاب اسلامی جلب کنیم. در این یک سالی که گذشت، کوشیدیم با نویسندگان در مورد ابعاد امروزی و نگاهی معاصر به انقلاب اسلامی حرف بزنیم؛ دستاوردهای علمی و سیاسی انقلاب اسلامی، شخصیتها، مفاهیم و....
وی در مورد تعداد داوران این رویداد گفت: ما از ۱۹ داور برای داوری اولیه استفاده کردیم. با پایش موضوع و تناسب فرمی صورت گرفته، تقریبا در هر بخش، ۲۰ اثر به مرحله نهایی راه پیدا کرده و در بخش داوری نهایی، میانگین ۶ الی ۷ اثر به مرحله نامزدی رسیدند.
در پایان، دانشگر ضمن اعلام اسامی داوران بخش نهایی به نامزدهای هر بخش اشاره کرد:
اسامی داوران بخش نهایی:
مجموعه شعر:
۱-غلامرضا کافی
۲-علی داوودی
۳-حسنی محمدزاده
رمان نوجوان و مجموعه داستان:
۱-ساسان ناطق
۲-تیمور آقامحمدی
۳-سیده عذرا موسوی
رمان بزرگسال:
۱-محمدرضا شرفی خبوشان
۲-مهدی زارع
۳-وحید حسنی
اسامی نامزدها:
رمان بزرگسال:
۱-رمان «ابرشهر» - محمد رودگر
۲-رمان «بی سردار» - محمداسماعیل حاجیعلیان
۳- رمان «بنز» - علیرضا نعمتاللهی
۴-رمان «زخم پاییز» - سلمان کریمی
۵-رمان «قزل آهو» - امالبنین ماهر
۶-رمان «گعدههای دور آتش» - سید میثم موسویان
۷-رمان «ملاقات زیر رادیکال» - لیلی طباطبایی
۸-رمان «وول» - مثم فرهمندیان
رمان نوجوان:
۱-رمان «اسپاگتی با سس قرمز» - هادی حکیمیان
۲-رمان «بهشت آباد» - طیبه مهدیزاده
۳-رمان «طوطی و قالین» - فائزه کرد فیروز
۴-رمان «چرخ و فلک» - زهرا پریائی
۵-رمان «فرار ماردوش» - سمیه سلیمانی
۶-رمان «قلکهای دوقولو» - مریم فرجی
مجموعه داستان:
۱-کتاب «دوستان آلیس» - مهدی دریاب
۲-کتاب «لطفا پیغام خود را بگذارید» - مصطفی میرزایی
۳-کتاب «جاده از راست باریک میشود» - فریناز ربیعی
۴-کتاب «خشتهای سیاه، خشتهای قرمز» - وحید آقاکرمی
۵-کتاب «جنگ بدون زن» - مریمالسادات میرحسینی
۶-کتاب «یک گاری انار ترک خورده» - خدیجه خوانی
مجموعه شعر:
۱- «مناره الله اکبر» - رضا نیکوکار
۲- «به انتقام قسم» - عاطفه جوشقانیان
۳- «پادشاه لخت» - مهدی جهاندار
۴- «تاویل» - اسماعیل محمدپور
۵- «در امتداد صبح» - فاطمه عارفنژاد
۶- «سرو سرودهها» - فائزه زرافشان
۷- «من یک زنم» - زهرا سپهکار