به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، بهرام عیناللهی، در پیامی به مناسبت گرامیداشت روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفهای، تقویت مدیریت ایمنی و بهداشت حرفهای و ایجاد محیط کار ایمن و بهداشتی به عنوان یک حق اساسی در محل کار را چارچوبی برای مقابله با خطرات نوظهور ناشی از تغییرات آب و هوایی برای سلامت کارگران، عنوان کرد.
متن کامل پیام وزیر بهداشت
نهم اردیبهشت ۱۴۰۳ مصادف با ۲۸ آوریل ۲۰۲۴ میلادی، روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفهای است و سازمان بین المللی کار در یک حرکت جهانی، شعار امسال را "زمان رو به اتمام است؛ در شرایط تغییر اقلیم، هم اکنون از ایمنی و بهداشت حرفهای محیط کار اطمینان حاصل کنیم" اعلام کرده است.
تغییرات الگوهای آب و هوایی، تأثیرات قابل توجهی بر نیروی کار به ویژه ایمنی و سلامت کارگران برجای میگذارد و کارگران در مواجهه با سطوح بالاتری از عوامل مخاطره آمیز در محیط کار قرار میگیرند؛ این عوامل از جمله افزایش مواجهه با استرس گرمایی، اشعه فرابنفش، آلودگی هوا، مواجهه با مواد شیمیایی، وقوع حوادث بزرگ صنعتی، رویدادهای شدید آب و هوایی و افزایش بیماریهای منتقله از طریق ناقلین میتوانند در هر زمان با ایجاد بیماریهای شناخته شده یا عوارض ناشناخته، سلامتی و ایمنی کارگران را به خطر بیاندازند.
امروزه ۱.۲ میلیارد شغل یا به عبارتی ۴۰ درصد از نیروی کار در جهان به دلیل تخریب محیط زیست در معرض خطر هستند. در فاصله سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۵ میلادی نیز سالانه ۲۳ میلیون سال عمر کاری به دلیل خطرات مختلف مرتبط با محیط زیست ناشی از فعالیتهای انسانی یا تشدید آن، از بین رفته است.
کارگران در اغلب موارد اولین کسانی هستند که برای مدت طولانی و با شدت بیشتر در معرض اثرات تغییرات آب و هوایی قرار میگیرند و اغلب در معرض شرایطی هستند که عموم مردم میتوانند از آن اجتناب کنند. بیماریهای متعددی از جمله بیماریهای ناشی از تنشهای گرمایی، سرطان، بیماریهای قلبی عروقی و بیماریهای تنفسی در کارگران با تغییرات آب و هوایی مرتبط است؛ بنابراین برای کاهش اثرات مخاطره آمیز و مخرب تغییرات اقلیم بر سلامت نیروی کار، باید اقدام فوری انجام داد.
تقویت مدیریت ایمنی و بهداشت حرفهای و ایجاد محیط کار ایمن و بهداشتی به عنوان یک حق اساسی در محل کار، چارچوبی برای مقابله با خطرات نوظهور ناشی از تغییرات آب و هوایی برای سلامت کارگران فراهم میکند.
در همین راستا جمهوری اسلامی ایران نیز همگام با حرکتهای جهانی با استقرار سازوکارهای ایمنی و بهداشت حرفهای در مجموعههای تولیدی دولتی و غیر دولتی برای اجرای مؤثر سیاستهای ملی و برنامههای بهداشت حرفهای به منظور کنترل عوامل زیان آور و شرایط مخاطره آمیز محیط کار و به حداقل رساندن اثرات تغییر اقلیم بر روی سلامت شاغلین اقدامات قابل توجهی را سامان داده است.
البته این مهم همچنان نیازمند سیاستگذاری مؤثر و کارآمد از طریق شفاف سازی، جلب مشارکت عمومی و افزایش مسئولیت پذیری همه ذی نفعان و شرکای اجتماعی با بهبود قوانین و اجرای آنها میباشد تا در سایه صیانت از سرمایههای انسانی کشور به عنوان محور توسعه پایدار به اهداف مدنظر رهبری در راستای جهش تولید با مشارکت مردم و رشد اقتصادی در کشور نائل شویم.
اینجانب ضمن تبریک روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفهای به تمامی همکارانی که این عرصه را برای خدمت به مردم عزیز کشورمان برگزیده اند و تقدیر از تلاشها و زحمات آنان، از درگاه خداوند متعال بهروزی، موفقیت و توفیق روزافزون برای همه عزیزان، همکاران و خدمتگزاران جامعه بهداشت حرفهای را خواستارم.