به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در ابتدای نشست شورای حکام آژانس اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران با غلظتهای ۲۰ و ۶۰ درصد U-235 همچنان در حال افزایش است.
وی تأکید کرد که در نشستهای سطح بالای آژانس با مقامات ایران که در تاریخ ۱۴ نوامبر ۲۰۲۴ در تهران برگزار شد، امکان عدم گسترش بیشتر ذخایر اورانیوم غنیشده با غلظت ۶۰ درصد، به همراه اقدامات راستیآزمایی فنی برای کنترل این مسئله، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
گروسی افزود: در تاریخ ۱۶ نوامبر ۲۰۲۴، تیمهای آژانس از تأسیسات فردو و نطنز بازدید کردند. وی اشاره کرد که ایران اقدامات اولیهای را برای توقف افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده با غلظت ۶۰ درصد U-235 آغاز کرده است و قرار است مذاکرات در این خصوص ادامه یابد.
مدیرکل آژانس در بخش دیگری از گزارش خود تصریح کرد که بیش از سه سال و نیم از توقف تعهدات ایران در چارچوب برجام، از جمله اجرای پروتکل الحاقی میگذرد. وی مدعی شد:
"این شرایط باعث شده که آژانس اطلاعات مرتبط با تولید و موجودی سانتریفیوژها، روتورها، دم، آب سنگین و کنسانتره سنگ اورانیوم را از دست بدهد."
در بخش دیگری از گزارش، گروسی به موضوع عدم شفافیت ایران در مورد ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در مکانهای اعلامنشده اشاره کرد و گفت:
"ایران هنوز کد اصلاحشده ۳.۱ را که یک تعهد قانونی است، اجرا نمیکند. این مسئله باعث شده آژانس نتواند تضمین کند که برنامه هستهای ایران صرفاً صلحآمیز است."
وی اضافه کرد که حل این مسائل پادمانی برای بازگشت اعتماد به همکاریها ضروری است.
در خصوص تعاملات با ایران، گروسی اعلام کرد که در دیدارهای اخیر با مقامات ایرانی، موضوعات کلیدی تحت بیانیه مشترک مارس ۲۰۲۳ مورد بررسی قرار گرفت. از جمله موارد مطرحشده، مسئله اختلاف در موازنه مواد هستهای و همچنین بحث در مورد انتصاب بازرسها بود.
وی افزود که ایران با تعیین چهار بازرس مجرب جدید برای آژانس موافقت کرده است، تصمیمی که به گفته گروسی، گامی مثبت در جهت رفع نگرانیها به شمار میرود.
این گزارش همچنین تأکید کرد که برجام شرایطی را فراهم کرده که ایران میتواند تعهدات خود را در صورت اعمال مجدد تحریمها به حالت تعلیق درآورد.
طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام، اگر تحریمها از سوی یکی از طرفها مجدداً اعمال شوند، ایران حق دارد تعهدات خود را بهطور جزئی یا کامل تعلیق کند.
ایران از سال ۲۰۱۸، در پی خروج ایالات متحده از برجام و عدم پایبندی کشورهای اروپایی به تعهداتشان، به تدریج تعهدات هستهای خود را کاهش داد و در فوریه ۲۰۲۱، اجرای کد اصلاحشده ۳.۱ را متوقف کرد.