به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، اجرای توافق آتشبس در نوار غزه در حالی وارد پانزدهمین روز خود میشود که مردم آن همچنان در وضعیتی غمانگیز و بسیار دشوار بهسر میبرند و دهها هزار نفر همچنان بدون هیچ سرپناهی در هوای سرد ماندهاند و روی ویرانهها زندگی میکنند؛ بهویژه در شمال نوار غزه.
اداره دفاع مدنی غزه اعلام کرد که در نتیجه بمبارانهای سنگین ارتش صهیونیستی در غزه، حفرههای عمیقی در مناطق مختلف ایجاد شده است و زندگی صدها هزار نفری که در چادرها و خانههای ویرانشده زندگی میکنند بهشدت در خطر است.
اداره دفاع مدنی غزه تأکید کرد که همچنین هنوز مقادیر زیادی از مهمات منفجرنشده ارتش رژیم صهیونیستی در سراسر غزه بهویژه در خیابانها و زیر خانههای ویرانشده و ساختمانها وجود دارد که خطری جدی برای جان مردم به وجود میآورد.
این نهاد دولتی غزه تأکید کرد: تعداد زیادی از ساکنان این باریکه ملزومات زندگی ندارند و ما از جامعه بینالمللی و نهادهای حقوقبشری میخواهیم برای نجات جان شهروندان غزه اقدام فوری انجام دهند؛ قبل از اینکه دیر شود.
اما در رابطه با مذاکرات آتشبس هم یک منبع در جنبش حماس به العربی الجدید اعلام کرد که میانجیها به این جنبش اطلاع دادند مرحله دوم مذاکرات روز دوشنبه در دوحه پایتخت قطر آغاز خواهد شد.
این منبع که خواست نامش فاش نشود، گفت: دور جدید مذاکرات روز دوشنبه با حضور میانجیهای قطری، مصری و ایالات متحده آغاز میشود و ما آمادگی خود را به میانجیها جهت مشارکت در مذاکرات طبق آنچه در مذاکرات قبلی دوحه توافق شده بود اعلام کردهایم.
از سوی دیگر، دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی گزارش داد که نتانیاهو و «استیو ویتکف» فرستاده دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به خاورمیانه شنبهشب در جریان گفتگویی که با یکدیگر داشتند، توافق کردند مذاکرات در مورد مرحله دوم معامله تبادل اسرا روز دوشنبه انجام شود.
همچنین اواخر این هفته فرستاده ترامپ با نخست وزیر قطر و نمایندگان مصر هم دیدار خواهد کرد و سپس با نتانیاهو درباره اقدامات لازم جهت پیشبرد مذاکرات از جمله تعیین تاریخ اعزام هیئتها برای انجام مذاکرات گفتوگو میکند.
شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی گزارش داد که نتانیاهو میخواهد بهجای «دیوید بارنیا» رئیس موساد، «ران درمر» وزیر امور راهبردی را بهعنوان رئیس تیم مذاکرهکننده جهت اداره مذاکرات در مرحله دوم مذاکرات آتشبس غزه منصوب کند.
این رسانه صهیونیستی بهنقل از منابع آگاه از روند مذاکرات اعلام کرد: هشدارهایی وجود دارد مبنی بر اینکه تغییر رئیس تیم مذاکرهکننده اسرائیل میتواند مانع از تکمیل مرحله اول توافق آتشبس شود.
رسانه مذکور عبری جزئیات بیشتری در مورد این هشدارها و نگرانیها ارائه نکرد، اما ران درمر، وزیر امور راهبردی رژیم صهیونیستی به حمایت از سیاستهای راست افراطیهای اسرائیل معروف است و از جمله حامیان سرسخت پروژه آواره کردن فلسطینیها از غزه بهشمار میرود.
منابع حاضر در مذاکرات به شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی خبر دادند؛ این گام میتواند شرایط مذاکرات را بهشدت پیچیده کند و حتی منجر به فروپاشی توافق شود و حتی آخرین گامهای مرحله اول را هم به بنبست بکشاند، با این حال جایگزینی درمر بهجای بارنیا از دیدگاه این محافل به آن معنی است که از نگاه نتانیاهو شرایط مذاکرات از امنیتی به سیاسی تغییر پیدا کرده است.
منابع نزدیک به نتانیاهو ضمن تأیید این مسئله خبر دادند، با توجه به اینکه بخش عمده مذاکرات در این مرحله با دولت آمریکا و فرستاده ویژه ترامپ به خاورمیانه خواهد بود، پس شرایط نیازمند حضور مدیری دارد که از دیدگاه سیاسی خوبی برخوردار باشد و صرفاً یک شخصیت امنیتی نباشد، بهویژه که درمر روابط بسیار خوبی با جمهوریخواهان آمریکا دارد.
سازمان جهانی بهداشت هم روز شنبه از انتقال ۳۷ بیمار که اغلب آنها کودک هستند از نوار غزه به مصر برای دریافت خدمات درمانی خبر داد. این بیماران از طریق گذرگاه رفح به بیمارستانهای مصر منتقل شدند.
تدروس آدهانوم گبریسوس، رئیس سازمان جهانی بهداشت در این زمینه اعلام کرد: با حمایت سازمان جهانی بهداشت و شرکای ما روز شنبه ۳۷ بیمار از جمله ۳۴ کودک و سه بزرگسال بههمراه ۳۹ همراهشان از طریق گذرگاه رفح از غزه برای دریافت مراقبتهای درمانی به مصر منتقل شدند.
یک منبع مصری در گذرگاه رفح گزارش داد که بعد از پایان کار این گذرگاه در روز اول، مشخص شد تعداد افرادی که برای درمان به مصر منتقل شدهاند بسیار کمتر از تعداد توافقشده است.
این منبع که خواست نامش فاش نشود در گفتوگو با خبرنگار العربی الجدید اعلام کرد که ۳۷ بیمار بههمراه ۴۴ همراه از طریق گذرگاه رفح از غزه به مصر منتقل شدند و وضعیت بسیار بدی داشتند.