پیمان صالحی معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درگفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در رابطه با سقوط علمی و دلایل افت دانشگاه در رتبه بندی Qs گفت: ما از نظر تعداد دانشگاهها در رتبهبندیهای مختلف، چه لایدن، چه شانگ های، چه کیواس یا دیگر رتبهبندیها، طی سالهای اخیر روند افزایشی داشتهایم. یعنی در تمام این رتبهبندیها تعداد دانشگاههای ما افزایش پیدا کرده است. شاید منظور شما تعداد دانشگاههایی باشد که در رتبهبندیهای زیر ۵۰۰ قرار دارند. در این زمینه باید گفت که سقوط نداشتهایم؛ اما ممکن است تعداد آنها در برخی از این رتبهبندیها کاهش یافته باشد. به هر حال، عوامل مختلفی میتوانند در این موضوع دخیل باشند.
وی افزود: از جمله این عوامل، نیاز به توجه بیشتر به زیرساختهای تحقیقاتی دانشگاهها است. همچنین، محدودیتهایی که در فعالیتهای بینالمللی ایجاد شدهاند، ممکن است تأثیرگذار باشند. توجه داشته باشید که در برخی از رتبهبندیهایی که به آنها اشاره کردید، عوامل خاصی اهمیت دارند. برای مثال، تعداد اعضای هیئت علمی خارجی یک دانشگاه یا تعداد دانشجویان خارجی جزو معیارهای رتبهبندی محاسبه میشوند. بنابراین، گاهی اوقات محدودیتهای ناخواسته به دلایل مختلف که شاید خارج از کنترل وزارت علوم و دانشگاهها بوده ایجاد شده است.
صالحی در ادامه خاطر نشان کرد: اگر تعداد دانشگاههایی که زیر ۵۰۰ قرار دارند، اندکی کاهش یافته باشد، به معنای سقوط نیست. ما موظفیم طبق قانون برنامه هفتم توسعه، تا پایان این برنامه، ۲۰ دانشگاه کشور در یکی از رتبهبندیهای جهانی جزو ۵۰۰ دانشگاه برتر باشند. امیدواریم با اجرای بندهای دیگر برنامه هفتم، مانند تخصیص دو درصد تولید ناخالص داخلی به تحقیق و توسعه، این هدف محقق شود. اگر این موارد عملی شود، مطمئن باشید که ما به وظایف خود، از جمله دستیابی به رتبه ۱۴ در تولید علم و حضور ۲۰ دانشگاه در بین ۵۰۰ دانشگاه برتر جهان، دست خواهیم یافت.