اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، وحید احمدی، معاون پژوهشی وزارت علوم در سمینار استقرار نظام ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) در آزمایشگاه های دانشگاه، مراکز پژوهشی و پارک علم و فناوری که در پژوهشگاه شیمی در حال برگزاری است، گفت: مرجعیت علمی در دنیا و تحقق نظام علمی ارکانی را دارد که نیازمند یک برنامه جامع و همه جانبه است که این ارکان نظام علمی، نیروی انسانی کارآمد و توانمند (محقق، کارشناس، دانشجو و مخاطبان دریافت کارهای پژوهشی و آثار علمی) را شامل می شود. همچنین در این راستا زیرساخت هایی مورد نیاز است که شامل مراکز پژوهشی مجهز، مراکز دانشگاهی، شبکه های علمی (ابزار محاسباتی و ارتباطی)، ساختار و سازوکار در حوزه قوانین، روابط و مقررات و همچنین آموزش، نظام ارتباطی و شبکه های ارتباطی مثل شبکه های آزمایشگاه ها است.
وی ادامه داد: این ارکان اقتضا می کنند که ما یک نگرش نو به ساختار گذشته داشته باشیم خوشبختانه گام هایی در این زمینه برداشته شده و طی این دو سال با تمام تلاش به دنبال این بودیم که هم آموزش لازم را داشته باشیم و هم تجهیزات حداقلی را فراهم کنیم و البته تدوین قوانین و نظامات موردنیاز را نیز در دستور کار قرار دهیم قطعا اگر در پی دستیابی به مرجعیت علمی هستیم، چیزی جز حرکت نظام مند نمی تواند ما را به این جایگاه برساند.
احمدی افزود: در مجموعه دانشگاه ها نظام HSE را ایجاد کردیم که در این راستا دانشگاه ها خود را ملزم به حرکت در این مسیر میدانند متاسفانه در گذشته کار علمی برای سلامت و بهداشت خودمان در محیط دانشگاه ها نظام مندی نشده بود.
وی با اشاره به شبکه «شاعا» گفت: این شبکه یکی از اقدامات ارزشمندی بوده که در قالب آن یک مجموعه مجتمع شبکه ای همگرا و هم افزا را در اختیار گرفتیم که هم اکنون نیز به پیشنهاد ایران قرار شده برنامه ای را در این خصوص در اجلاس وزرای آموزش عالی کشورهای اسلامی داشته باشیم.
معاون پژوهشی وزارت علوم بیان داشت: در قالب شبکه «شاعا» 1300 آزمایشگاه ثبت شده داریم در 150 دانشگاه و مرکز پژوهش و فناوری کارگروه HSE تشکیل شده، 60 دانشگاه و مرکز پژوهشی مطالعات HSE را انجام داده اند، در 30 دانشگاه مواد خطرآفرین اصلاح شده و همچنین 15 دانشگاه برای آزمایشگاه ها و کارگاههای خود اصول HSE را تدوین کرده اند.
وی ادامه داد: متاسفانه در ایران اصول اولیه زندگی جمعی و هم زیستی و اکوسیستم رعایت نمی شود این مسائل حداقل باید در نظام آزمایشگاهی و علمی، چه از جنبه های انسانی و چه از جنبه استانداردهای روز دنیا رعایت شود که در این راستا وزارتخانه تاکید بسیاری بر انجام نظام پایش و ارزیابی در دانشگاه ها دارد.
احمدی تاکید کرد: اگر اتفاقی در آزمایشگاهی بیفتد قابل بخشش نیست طی دو سال گذشته کارگاه ها و دوره های آموزشی را در دستور کار قرار دادیم که البته این مسائل صرفا نباید به بخشنامه محدود باشد، بلکه باید به یک فرهنگ عمیق تبدیل شود.
وی در پایان با بیان اینکه با تلاش پژوهشگران قرار است برنامه جامع علمی «شاعا» تهیه شود، خاطرنشان کرد: در این زمینه تا حدود زیادی تلاش شده و باید نهایی شود همچنین رتبه بندی آزمایشگاه ها و شرکت های تامین و تولید تجهیزات را در اسرع وقت نهایی خواهیم کرد.