به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، صنایع نظامی ایران در سالهای اخیر با تمرکز بر توسعه توانمندیهای نظامی و دفاعی خود، پروژههای متعددی را در زمینه طراحی و ساخت تجهیزات پیشرفته به نمایش گذاشته است. از ناوهای هواپیمابر و اطلاعاتی تا پهپادهای پنهانکار، این تحولات چشمگیر نشاندهنده تلاش ایران برای تقویت بازدارندگی و حضور پررنگتر در عرصههای دریایی، هوایی و اطلاعاتی است. در ادامه با توجه به اخبار اخیر نظامی، رونمایی یا الحاق قریب الوقوع یکسری محصولات نظامی تولید ایران را مورد بررسی قرار میدهیم.
ناو پهپادبر شهید باقری
از اواخر سال ۹۹ اخباری مبنی بر توسعه شناور های سنگین جدید به سپاه در فضای مجازی انتشار پیدا کرد. پس از مدتی تصاویر ناو های در حال ساخت شهید مهدوی و شهید باقری منتشر شد.
این دو کشتی سنگین پشتیبانی عملیاتی حاصل ارتقای پلتفرم و بازطراحی کشتی های کانتینربر سابق به کشتی های نظامی بودند که با کد بدنه ۳ ناو شهید مهدوی و با کد بدنه ۴ ناو شهید باقری ساخته شد.
شناور شهید باقری، اولین ناو پهپادبر سپاه است که قابلیت حمل و عملیات انواع مختلف پهپاد، بالگرد، قایق های رزمی و یگان های مسلح را دارد و یک پایگاه پهپادی متحرک است که به عنوان پرچمدار نیروی دریایی سپاه توانایی های تهاجمی کشور را تا حد زیادی بالا میبرد.
این ناو با قابلیت حمل ۶۰ فروند پهپاد و ۱۰ فروند پهپاد رزمی، به همراه موشکهای کروز ضد کشتی و پتانسیل حمل موشکهای بالستیک، یک گام مهم در قدرت دریایی ایران است.
ویژگیهای برجسته این ناو:
باند پرواز برای عملیات پهپادی و بالگردی
آسانسور برای جابهجایی هواگردها
سیستم دفاعی پیشرفته و قابلیت حمل موشکهای کروز با بردهای ۷۵۰ تا ۲۰۰۰ کیلومتر
پیشرفتهترین تجهیزات تهاجمی و دفاعی که توان آن را در عملیاتهای مختلف در دریا و در آبهای بینالمللی افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید:
نمونه های جدید زیردریایی های خانواده فاتح:
از تحویل اولین سری زیردریایی های فاتح به واحد نبرد زیرسطحی نیروی دریایی ارتش، خبر تولید انبوه این زیردریایی منتشر شد و از همان زمان هم سپاه و هم ارتش جزو مشتریان این زیردریایی پیشرفته ساخت ایران محسوب می شوند.
اسفندماه سال ۹۷ سردار تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه از برنامه این نیرو برای تجهیز به زیردریایی سرنشین دار خبر داده بود. وی در این باره گفته بود: زیردریایی که ما دنبال آن هستیم، کلاس میدجت است که پیشرفتهتر از زیردریایی غدیر میباشد. مانند زیرسطحی فاتح و یا خلیج فارس را که هماکنون در وزارت دفاع در حال ساخت است مدنظر داریم؛ البته یکی از در خواستهای ما زیردریاییهای فاتح و خلیج فارس است.
تا الان یک نمونه فاتح در نداجا عملیاتی است و گفته شده است ۳ نسخه دیگر ساخته شده است که حداقل دو نسخه از آن ها تکمیل و آماده الحاق هیتند و تا پایان سال الحاق می شوند.
زیر دریایی فاتح ۵۲۷ تن است و در دسته زیر دریایی های نیمه سنگین قرار دارد.توانایی حرکت در عمق ۲۰۰ متری و میتواند تا عمق ۲۵۰ متر هم برود.
سرعت زیر دریایی فاتح در سطح ۱۱ نات یا ۲۰.۳۵ کیلومتر بر ساعت و در حالت غوطه و ۱۴ نات یا ۲۵.۹ است؛ فاتح دارای ۴ مقر پرتاب اژدرهای کالیبر ۵۳۳ میلیمتری بوده و توانایی حمل ۸ مین دریایی را نیز دارد و همچنین دارای دو اژدر رزرو است.
ناو اطلاعاتی زاگرس:
این ناو اولین ناو با ماهیت اطلاعاتی ساخت ایران است و مجهز به تکنولوژی های پیچیده شنود و رهگیری واحد های ضد امنیتی و پایش شناور ها و تاسیسات دشمن است؛ ناو زاگرس برخلاف باقی ناو های ارتشی به سبک برخی ناو های نیروی دریایی انگلستان، سفید رنگ است و از نظر ظاهری آن را نسبت به باقی شناور های ایرانی متمایز میکند؛ ویژگی دیگر زاگرس ساخت صنایع دفاع، بهره گیری از آشیانه بالگرد است که در ماموریت ها قابلیت حمل بالگرد به این ناو میدهد( باقی ناو های کلاس موج صرفا پد بالگرد برای عملیات بالگرد داشتند و آشیانه نداشتند).
در کنار ویژگی های فوق، این ناو چشم و گوش فرماندهان ایرانی در میادین نبرد دریایی است و قابلیت های اطلاعاتی بالایی دارد؛ بدنه این ناو فولادی و دکل های آن هم آلومینیومی است. زاگرس قراراست به ناوگان جنوب نیروی دریایی ارتش الحاق شود.
بیشتر بخوانید:
تواناییهای ناوشکن زاگرس چیست؟
جنگنده کوثر:
این جنگنده در ۳۰ مرداد ۹۷ رونمایی شد.به گفته وزارت دفاع نسخه های تولید صفر این جنگنده از موتور های اوج بهره میبرد که هر موتور از بیش از ۱۴۰۰ قطعه داخلی سازی شده بهره میبرد. کوثر را میتوان پیشرفته ترین محصول هوانوردی تولید ایران دانست.
هواپیمای جنگنده کوثر در دو نوع تککابین و دوکابین تولید شده است که نوع دو کابینه هم از قابلیت رزمی و هم برای آموزش خلبانان در مراحل پیشرفته را کاربرد دارد.
یعنی هم میتوان تمامی اجزا را بدون مشکل تامین کرد و تولید صفر داشت و هم می شود در قالب یک کیت اف ۵ های قدیمی رو ارتقا داد(به صورت قابل توجهی صرفه جویی اقتصادی دارد).
با توجه به اطلاعات منتشره و صحبت مسولین راجع به خط تولید، به نظر می آید تعدادی کوثر جدید از خط تولید خارج شده اند که در مرحله طولانی تست و آزمایشات پروازی هستند و احتمال رونمایی آن ها هم وجود دارد. پیشتر ۳ فروند کوثر به نیروی هوایی ارتش الحاق شده بودند.
با توجه به اطلاعات منتشره قرار است پهپاد قاهر روی ناو پهپادبر شهید باقری عملیاتی شود که ترکیبی مهلک برای دشمنان ایران خواهد بود.
قاهر یک پلتفرم جنگنده با طراحی پنهانکار مشابه نسل پنج بود که به دلیل عدم تمایل یگان های ارتش و سپاه به آن، نسخه جدید بدون سرنشین آن متناسب با نیاز های عملیاتی موجود توسط صنایع هوایی توسعه پیدا کرد و امروزه در مرحله تست های عملیاتی در نیروی دریایی سپاه است.
این پهپاد پیشرفته ترین پهپاد رزمی جت ساخت ایران است و احتمال این مسله وجود دارد که در کنار ناو پهپادبر شهید باقری رونمایی و به ندسا الحاق شود.
با توجه به اطلاعات منتشره و مصاحبه اختصاصی فرمانده نداجا با خبرگزاری دانشجو، هواناو ایرانی پیروزان مراحل نهایی تست های موشکی خود را پشت سر گذاشته و احتمالا تا آخر سال به نیروی دریایی ارتش الحاق شود.
هواناو نوع خاصی از شناور مورد استفاده نیروی دریایی است؛ «هواناو پیروزان» قابلیت حمل ده تن نیرو و ادوات را با سرعت ۴۰ گره دریایی دارد و به موشکهای کروز هم تجهیز شده است.
با توجه به تنشهای اخیر منطقه خلیج فارس و نقش محوری هوا ناوها به عنوان یک سلاح تخصصی این منطقه علی الخصوص در بحث انتقال نیروی نظامی به جزایر، هواناو بومی پیروزان میتواند در تغییر معادلات منظقه نقش مثبت ایفا کند به طوری که در یک عملیات واحد، جزایر تنب بزرگ، تنب کوچک، زرکوه، آریایی و بوموسی قابل دستیابی و عملیات بریچینگ است.
تولید انبوه هوا ناوهای مسلح سنگین برای منطقه جغرافیایی ایران مانند یک محور جدید قدرت دریایی در دو محور پدافندی و آفندی عمل میکند و در دفاع و استحکام تمامیت ارضی ایران نقش اساسی ایفا میکند.
بیشتر بخوانید:
جنگنده جدید نهاجا
با توجه به مصاحبه های پیشین مقامات نظامی کشور، یک جنگنده نیمه سنگین مراحل طراحی و تولید خود را پشت سر گذاشته است و رونمایی آن هم قریب الوقوع است.
امیر خلبان واحدی فرمانده فعلی نهاجا در سال ۱۳۹۹ خبر از ساخت جنگنده سنگین ایرانی داده بود و گفت: اینکه چرا روی این هواپیما کار شد را حقیقتا من تفکر صنتعگران را نمیدانم(کوثر)، اما کار باید از جایی شروع میشد و این کاری که امروز با کوثر شروع شده است موجب شده تا ساخت جنگنده سنگین نیز شروع شود.
شایعاتی مبنی بر تلاش ایران برای تولید یک جنگنده نسل چهارم در فضای مجازی منتشر شده بود که مقامات رسمی تا الان اظهار نظری راجع به آن نداشتند.
در کنار شایعات و برخی اظهارنظرهای رسمی مقامات راجع به جریان داشتن پروژه ساخت نسل چهارم بومی، چندسالی میشه که ماکت یک جنگنده تک موتوره با طراحی مشابه جنگنده صاعقه در محافل رسمی به طور ثابت منتشر شده است که بازار شایعات پروژه صاعقه ۳ را گرمتر کرده است. ماکت این جنگنده خبر از یک جنگنده نیمه سنگین با سکان وی شکل و تک موتور با ۹ پایلون (جایگاه نصب سلاح) میدهد. لازم به ذکره مراجع رسمی تا به الان اظهار نظری راجع به تاریخ رونمایی این جنگنده نداشته اند.
بیشتر بخوانید:
نویسنده: سید نوید رضا موسوی