در سایه افزایش چالشهای امنیتی در منطقه و اختلافات بر سر خرید سلاح از غرب، دولت ترکیه بودجه دفاعی و نظامی خود را برای سال آینده ۳۱ درصد افزایش داد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از روزنامه فرامنطقهای القدس العربی، این افزایش بودجه در راستای حمایت از دیدگاه رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه برای تحقق تحول بزرگ و چشمگیر در صنایع دفاعی داخلی است که طی سالهای اخیر شاهد انقلاب چشمگیری بوده است.
همچنین این اقدام در زمانی صورت میگیرد که چالشهای امنیتی در کشورهای همجوار به ویژه در سوریه که ارتش ترکیه عملیات امنیتی خود را در آن افزایش داده و عراقی که ارتش ترکیه جنگ هوایی را علیه پ. ک. ک. در آن به راه انداخته و در سایه تهدید مسؤولان ترکیهای به امکان متوسل شدن به مداخله نظامی درباره بحران همهپرسی اقلیم کردستان عراق افزایش یافته است.
همزمان با افزایش این تهدیدات اختلافات میان آنکارا و همپیمانان غربیاش به ویژه با واشنگتن و کشورهای اتحادیه اروپا افزایش یافته است؛ مسالهای که خود را به صورت کاهش همکاری نظامی با ترکیه و لغو قراردادهای سلاح نشان میدهد.
آنکارا این بحران را عامل و انگیزهای برای تقویت صنایع دفاعی داخلی میداند که طی سالهای اخیر شاهد تحول چشمگیری بوده است.
براساس بودجه سال ۲۰۱۸ بودجه نیروهای ژاندارمری حدود ۴۲ درصد، بودجه وزارت دفاع ۴۱ درصد افزایش یافته است و بودجه دفاع و امنیت ترکیه برای سال آتی میلادی به ۸۴. ۶ میلیارد لیر ترکیه یعنی ۲۳ میلیارد دلار رسیده است. حدود ۴۰. ۴ میلیارد لیر برای وزارت دفاع و ۲۷. ۸ میلیارد لیر برای مدیریت امنیت و ۱۳. ۳ میلیارد لیر برای ژاندامری، ۲. ۳ میلیارد لیر برای دستگاه اطلاعات ترکیه اختصاص داده شده است. همچنین مبالغی از بودجه به فرماندهی گارد سواحل و مشاوران صنایع دفاعی و امنیت کل اختصاص داده شده است.
اوایل ماه میلادی جاری دولت ترکیه هدف خود را برای اتخاذ اقدامات مربوط به مالیات جدید با آغاز سال میلادی جدید اعلام کرده بود و قرار است هشت میلیارد دلار به درآمدهای دولت اضافه شود. برخی از منابع نیز میگویند، این مبلغ به ارتش ترکیه برای تقویت صنایع دفاعی داخلی اختصاص داده خواهد شد.
ناجی اقبال، وزیر دارایی ترکیه گفت: این اقدامات جدید در راستای برنامه اقتصادی سه سالهای است که بین ۲۷ تا ۲۸ میلیارد لیر به درآمدهای بودجه سال آینده اضافه میکند. هدف از اتخاذ این اقدامات اتخاذ موضع قوی علیه خطرات سیاسی و اقتصادی است.
اردوغان پیشتر به تلاشهای حزب حاکم عدالت و توسعه اشاره کرده بود که این تلاشها باعث شده ارتش ترکیه به میزان ۹۰ درصد به تولیدات داخلی نظامی تکیه کند.
وی چند روز پیش گفت: ترکیه توانسته تحرکات سازمانهای تروریستی در کشور را به فضل دستاوردهایی که در زمینه صنایع دفاعی و تکنولوژیکی محقق کرده، فلج کند.
بنعالی ییلدیریم، نخستوزیر ترکیه نیز چند روز پیش اعلام کرد که دولتش پیشنویس قانونی را به پارلمان درباره تأسیس آژانس فضایی محلی برای استفاده از آن در زمینههای توسعه و امنیت ملی ارائه کرده است.
وی گفته بود که ترکیه تواناییهای خود در سطح صنایع دفاعی را تقویت کرده و در ساختن بخشهایی از جنگندههای اف ۳۵ مشارکت دارد.
وی گفت: ترکیه به جایی رسیده که با کشورهایی که در زمینه ساخت پهپادها پیشرفته هستند، رقابت میکند.
ییلدیریم درباره حمایت از صنایع دفاعی گفت: بودجه تقویت صنایع دفاعی و هواپیمایی در ترکیه سال گذشته به یک میلیارد دلار رسید و صادرات ترکیه در زمینه هواپیمایی به دو میلیارد دلار رسید. در زمانی که ترکیه در سال ۲۰۰۲ برای ۶۶ پروژه درباره صنایع دفاعی تلاش میکرد اکنون برای ۵۴۳ پروژه که بودجه آن به ۶۰ میلیارد دلار میرسد تلاش میکند.
وزیر دفاع ترکیه نیز اعلام کرد که کشورش به ارتقای موشکهای بالستیک با امکانات داخلی خود ادامه میدهد و به زودی به جرگه کشورهایی میپیوندد که تکنولوژی صنایع بالستیک و سامانه دفاع هوایی را در اختیار دارند.
وی گفت: ترکیه پهپادها، تانکها، بالگردها و کشتیهای جنگی را با امکانات محلی خود ساخته است و خرید سامانه دفاع هوایی اس ۴۰۰ از روسیه در راستای برآوردن نیازهای مربوط به دفاع هوایی است.
اردوغان نیز پیشتر اعلام کرده بود که کشورش قصد دارد ناو هواپیمابر در مرحله آتی بسازد.