به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، علی اکبر ولایتی صبح امروز در جمع دانشجویان و دانش پژوهان در سالن اجتماعات بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی تصریح کرد: به این دلیل می گوییم که هنر آخرین قسمت از فرهنگ اسلامی است که باید در همه علوم عقلی، تجربی و انسانی به کمال برسیم تا هنر نیز به کمال برسد و زمانی که در ریاضی به پیشرفت نرسیم، معماری معنا ندارد.
وی ادامه داد: تا زمانی که در شیمی به پیشرفت نرسیم، رنگ آمیزی کاشی ها بی معناست و تا زمانی که در فیزیک نیز به کمال نرسیم، امکان ساختن بنا وجود ندارد؛ به طور مثال مسجد امام در اصفهان که بدون بتن و تیر آهن ساخته شده محصول همین پیشرفت ها بوده است و تا زمانی که بروی مقاومت مصالح کار نشود، امکان ندارد که یک چنین مکانی ساخته شود.
مشاور مقام معظم رهبری بیان داشت: تا زمانی که بر روی فیزیک صوت کار نشود، امکان ندارد منبر را در مسجد شیخ لطف الله طوری تعبیه کنند که صوت به همه جا برسد و همچنین صدای مزاحمی وجود نداشته باشد.
ولایتی بیان کرد: تازمانی که فیزیک نور پیشرفت نکند مسجد شیخ لطف الله این گونه نمی شود که بدون چراغ و فقط توسط یک سری شکاف ها روشن شود و همه اینها در حوزه فیزیک، ریاضی و شیمی است.
وی بیان کرد: در حوزه اخلاق و عرفان تا زمانی که عرفان پیشرفت نکند این طرح های عرفانی خطیر که بر خاسته از یک عارف نقاش می باشد، نوشته نخواهد شد که همواره این طور زنده بماند که آثاری مانند آثار علی رضا عباسی در مرقد امام رضا (ع) علاوه بر ایران حتی در موزه های نیویورک هم در حال درخشش است.
مشاور مقام معظم رهبری تصریح کرد: برخلاف آنچه که برخی گفته اند: مینیاتور تقلیدی از چین نیست، بلکه این طرح خاص ایران است و نشات گرفته از ایران اسلامی است.
ولایتی با تاکید بر این اینکه هنر به کمال نمی رسد، مگر اینکه سایر علوم به پیشرفت های لازم برسند، بیان داشت: به این دلیل به معماری تکیه می کنیم که معماری شکل کمال یافته هنر است.
وی ادامه داد: چهار نمای مهم جهان اسلام عبارتند از تاج محل، کاخ الحمرا، مسجد سلطان احمد و نقش جهان است که نقش جهان کاملترین و پیشرفته ترین آنهاست که در زمان شاه عباس به عنوان شهر جدید در کنار شهر قدیم اصفهان ساخته شده بود، این بنا به دلیل وجود عالی قاپو و بازار قیصریه 50 درصد دنیوی و به دلیل وجود مسجد شاه و مسجد شیخ لطف الله 50 درصد اخروی است.
مشاور مقام معظم رهبری تصریح کرد: هنر عصر صفوی در بازسازی هنر اسلامی- ایرانی متناسب با فرهنگ ایران پیشرفت چشمگیری داشته است و در آن برهه از زمان به هنر بسیار توجه می شده؛ البته از مظالم حکام حمایت نمی کنیم، اما در کل در زمینه هنر نکات مثبتی را شاهد بودیم.
ولایتی در پایان ضمن اشاره به اینکه شکل کمال یافته فرهنگ هر کشور هنر آن کشور است، گفت: در معماری اسلامی افراد با وضو شروع به کار می کنند؛ اما در معماری غربی شاهد در هم ریختگی، سرگشتگی و پوچی هنر هستیم و این در حالی است که در اسلام هیچ چیز پوچی وجود ندارد و همه چیز هدف دار است.