به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، مراسم بزرگداشت روز قلم و جایزه قلم زرین با حضور حسینی، وزیر ارشاد؛ علی اسماعیلی، معاون فرهنگی و دکتر غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان ادب و زبان فارسی عصر دیروز در باغ زیبای حوزه هنری برگزار شد. در این مراسم محمدرضا سرشار، نویسنده برجسته کشورمان به سخنرانی پرداخت.
وی در ابتدا گفت: من به نمایندگی از انجمن قلم ایران که از اولین سال نامگذاری 14 تیر بهعنوان روز قلم جایزه قلم زرین را برگزار کرده چند نکته را عرض می کنم. این روز و این جایزه جای خود را در کشور ایران باز کرده است و در حال حاضر تمامی سایتها و خبرگزاری های ایران و حتی سایتهای کشورهای دیگر به شیوه خودشان این روز را پوشش میدهند.
سرشار ادامه داد: سال 80 طی نامهای به رئیس جمهور وقت که رئیس کنفرانس کشورهای اسلامی بود، درخواست کردیم از این فرصت استفاده کرده و روزی را بهعنوان روز جهانی قلم در جهان اسلام نامگذاری کند. جناب خاتمی این نامه را به وزیر فرهنگ وقت ارجاع دادند و او نیز نامه را به شورای فرهنگ عمومی فرستاد. پیشنهاد ما روز نزول آیه «والقلم» بود که روزی مشترک در جهان اسلام باشد، اما آنها روز 14 تیر را بهعنوان روز قلم انتخاب کردند. ما پیجو شدیم که این روز 14 تیر چه روزی است دیدیم جشن باستانی پیرگان در ایران باستان از 13 تا 21 تیر برگزار میشد و روز 14 تیر روز عطارد که کاتب سیارات است، می باشد. ما از وزارت فرهنگ و شورای فرهنگ عمومی تشکر میکنیم که این روز را بهعنوان روز قلم انتخاب کردند گرچه تقلیل یافته درخواستهایمان بود، اما باز هم تشکر میکنیم و امیداوریم روز قلم در آینده در جهان اسلام بینالمللی شود.
در ادامه حدادعادل به ویژگی ادبیات و هنر پرداخت.
وی در ابتدا گفت: ادبیات جنبه هنری زبان است. فرق یک اثر ادبی با اثری که ادبی نیست در این است که زبان خالی از جنبه هنری است. هنر یک امری است که بر حسب موضوع خودش شکلهای مختلفی پیدا میکند. سنگتراش وقتی پیکرتراشی میکند اثری هنری تولید میکند.
حدادعادل ادامه داد: موضوع این نیست که روی آن هنر وجود نداشته باشد، حال اگر شرافت کار هنری به موضوعش باشد موضوع کار ادبیات چیست، ادبیات روی زبان کار میکند یعنی اندیشه و فکر که عالیترین موضوع دنیا است، به این جهت نویسندگان و ادیبان والاترین کار هنری را میکنند؛ زیرا ظریفترین موضوع دنیا که اندیشه است را به هنر تبدیل میکنند.
وی در نهایت گفت: من به عنوان عضوی از فرهنگستان ادب به انجمن قلم تبریک میگویم.
لازم به ذکر است، جایزه قلم زرین در طول 11 سال آثار منتشر شده در هر سال را داوری کرده و برگزیدگان بخشهای گوناگون را معرفی میکند.