به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از خرم آباد، لرستان با ظرفیت تولید سالانه حدود سه میلیون تن محصول کشاورزی به عنوان یکی از قطب های کشاورزی کشور مطرح است؛ اما آنچه محصولات کشاورزی این استان را متمایز می کند قابلیت تولید محصولات ارگانیگ است؛ به نحوی که سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور 85 محصول تولیدی در این استان را به عنوان محصولات دارای بیشترین سلامت غذایی تایید کرده است.
به بیان ساده، کشاورزی ارگانیک یک سیستم کشاورزی است که در جستجوی فراهم کردن غذای قابل اعتماد، گوارا و تازه برای مصرف کنندگان است و در واقع کشاورزی ارگانیک قدیمی ترین فرم کشاورزی بر روی کره زمین است که شامل کشاورزی بدون استفاده از مواد شیمیایی پایه نفت مانند کودها و آفت کشهای شیمیایی می شود.
خیلی از تغییرات در محیط زیست در درازمدت اتفاق می افتد و با این حال در کشاورزی ارگانیک چون مطابق اکوسیستم رفتار می شود اثر مخربی برای محیط زیست ندارد.
در مورد خاک نیز در کشاورزی ارگانیک از کمترین شخم، کودهای بیولوژیکی، تناوب کشت مناسب و گیاهان پوششی استفاده می شود و همچنین با بهبود جانوران مفید خاک و تخمیر مواد آلی، بافت خاک بهبود یافته و باروری خاک افزایش می یابد و میزان مواد مغذی بیشتری به خاک داده می شود؛ از این رو فرسایش خاک کم شده و تنوع زیستی خاک افزایش می یابد.
در بسیاری از مناطق به دلیل مصرف بی رویه کود و سموم آلوده در اراضی کشاورزی، آب آلوده شده است؛ اما از آنجا که در کشاورزی ارگانیک از این مواد کمتر استفاده می شود، به همین دلیل آب نیز آلوده نمی شود.
برای باروری خاک در کشاورزی ارگانیک از کمپوست، کودهای حیوانی و کودهای آلی استفاده می شود و با این تفاسیر استان لرستان را می بایست به عنوان بهشت محصولات کشاورزی ارگانیک دانست؛ چرا که بنابر آزمایشات صورت گرفته بر روی 95 محصول کشاورزی تولید شده این استان در سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور تا کنون 85 محصول به عنوان محصولات دارای بیشترین سلامت غذایی شناخته شده اند.
پیرحیاتی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی لرستان امروز در کارگروه سلامت و امنیت غذایی لرستان که در محل استانداری برگزار شد، از لرستان به عنوان اولین استان دارای قابلیت تولید محصولات کشاورزی ارگانیک نام برد و گفت: اخیرا 95 نمونه از محصولات کشاورزی جهت انجام آزمایشات لازم به سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور ارسال شد که پس از بررسی های لازم بر روی 85 محصول نتایج آزمایشات صورت گرفته نشان داد که میزان تجمع نیترات، فلزات سنگین و کودهای شیمیایی در این محصولات بسیار پایین تر از حد مجاز است.
وی با بیان اینکه مصرف سموم نباتی در اراضی زیر کشت استان به کمتر از 50 درصد و مصرف کودهای شیمیایی به 40 درصد کاهش یافته است؛ البته این بدین معنا نیست که مخاطره ای وجود ندارد، افزود: برای حذف کودهای شیمیایی در کشاورزی استان کودهای بیولوژیک و ورمی کمپوست بتدریج جایگزین این نوع کودها می شوند.
ضرورت ایجاد خوشه های تولید در لرستان
پیرحیاتی در ادامه با بیان اینکه علی رغم تولید محصولات کشاورزی سالم در استان، اما تولیدکنندگان این محصولات توانایی عرضه این محصولات را در بازارهای عرضه محصولات ارگانیگ ندارند، تصریح کرد: برای رفع این معضل ضرورت دارد که در استان خوشه های تولیدی ایجاد شوند تا از طریق این خوشه ها بر اساس قراردادهایی که بین آنها و کشاورزان منعقد می شود محصولات ارگانیک استان در بازار های مختص به فروش این محصولات عرضه شوند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: در حال حاضر اقدامات لازم برای عرضه محصولات ارگانیک استان در لرستان فراهم شده؛ اما کشاورز ما توانایی عرضه این محصولات در تهران را ندارد؛ از این رو مجبور هستند که محصولات سالم خود را در کنار سایر محصولات عرضه کنند.
وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه یا متاسفانه به دلیل رواج کشاورزی سنتی در لرستان و همچنین نوع اقلیم آب و هوایی این استان از لحاظ تولید محصولات ارگانیک دارای ظرفیت بالایی است.
کشاورزان مهاجر بلای جان کشاورزی ارگانیک در لرستان
امروز کشاورزی لرستان علی رغم کثرت بیکاران در این استان به عرصه جولان کشاورزان مهاجری تبدیل شده است که نه تنها سودی برای استان ندارند، بلکه با به کارگیری سموم و کودهای شیمیایی غیرمجاز تولید محصولات کشاورزی سالم در لرستان را تحت الشعاع قرار داده است.
طاهری مقدم، رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان نیز در این رابطه در جلسه کارگروه سلامت و امنیت غذایی لرستان گفت: مسئله ای که برای ما بسیار حیاتی است استفاده بی رویه کشاورزان مهاجر از کودها و سموم شیمیایی غیرمجاز است که باید با آنها برخورد شود.
وی با بیان اینکه کشاورزان مهاجر در اراضی که در اختیار آنها قرار دارد علاوه بر استفاده بی رویه از آب و خاک از کودهایی استفاده می کنند که عملکرد بسیار بالایی دارند؛ به نحوی که تولید محصول را به گونه ای غیرطبیعی افزایش می دهند، افزود: به این کشاورزان تذکرات لازم را داده ایم و اعلام کرده ایم که در صورت ادامه این روند از طریق دستگاه های ذی صلاح با آنها برخورد می کنیم؛ چرا که سلامت و امنیت غذایی برای ما بسیار مهم است.
طاهری مقدم تصریح کرد: در حال حاضر که زمان برداشت محصولات کشاورزی است ضرورت دارد که از محصولات این کشاورزان به صورت رندومی نمونه برداری شود و در صورت استفاده از سموم و کودهای شیمیایی بالاتر از حد مجاز علاوه بر برخورد محصولات نیز امحاء شوند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان همچنین نسبت به استفاده از فاضلاب خام در اراضی زیر کشت در بروجرد گفت: به کشاورزان صیفی کار، برنج کار و سبزی کار خاطی که از فاضلاب خام برای آبیاری اراضی خود استفاده می کنند تذکرات لازم را داده ایم و با این حال لیست اسامی این کشاورزان در اختیار فرمانداری بروجرد قرار گرفته است و ضرورت دارد با این کشاورزان برخورد قانونی شود.
وی بیان داشت: خوشبختانه در حال حاضر استفاده از فاضلاب خام در اراضی زیر کشت خرم آباد و دورود کنترل شده است.