به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، اسحاق صلاحی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در نشست خبری این سازمان که صبح امروز در محل این سازمان برگزار شد، با اشاره به نشست تخصصی کودتای 28 مرداد گفت: در حاشیه این نشست نمایشگاهی با موضوع این کودتا برگزار شد که د آن 68 عکس و 30 سند مربوط به این رویداد تاریخی به نمایش در آمد.
وی با بیان اینکه برای اولین بار در ایران این سازمان اقدام به فهرست نویسی 330 هزار نسخ خطی کرده است، ادامه داد: تا نمایشگاه قرآن نزدیک به 20 جلد از نسخ خطی ایران را در قالب مجموعه چاپ کردیم و در حال حاضر نیز جلد 21 تا 24 این مجموعه به چاپ رسیده است؛ قصد داریم تا نمایشگاه بین المللی کتاب 93 تمامی 40 جلد این مجموعه را به چاپ برسانیم.
رئیس سازمان کتابخانه ملی اظهار داشت: سومین همایش ایران و استعمار انگلیس نیز با محوریت مبارزه، مقاومت و پیروزی 12 شهریور همزمان با سالروز شهادت رئیس علی دلواری در بوشهر برگزار خواهد شد. ما در تقویم ملی مان سالروز شهادت رئیسعلی دلواری را به نام روز مبارزه با استکبار نامگذاری کرده ایم.
صلاحی در ادامه گفت: در حال حاضر رفع خوانی کامل نسخ خطی و کتب نادر به پایان رسیده است؛ یعنی تمامی نسخ خطی موجود با دفتر ثبت مربوط به این نسخ انطباق داده شده است و این نگرانی که از سال 85 وجود دارد با تمام شدن کار رفع خوانی پایان یافت.
وی با بیان اینکه در 17 مهر همایش اسناد ایرانی برگزار خواهد شد، گفت: در این همایش پژوهشگران و محقان در این حوز حضور می یابند؛ در این همایش سعی می کنیم تعاملات خود را با دیگر کشورها افزایش دهیم تا این طریق بتوانیم از اسناد ایرانی که در سایر کشورها وجود دارد، حمایت های لازم را انجا دهیم.
رئیس کتابخانه ملی افزود: بر اساس استراتژی سازمان 30 هزار جلد کتاب کودک و نوجوان را اسکن کرده ایم؛ این کتاب ها اکنون در تالار دیجیتال سازمان کتابخانه ملی وجود دارد و افراد علاقه مند می توانند از این طریق به کتاب های موردنظر خود دسترسی داشته باشند.
صلاحی با اشاره به منابع کودک و نوجوان اظهار داشت: نزدیک به 140 هزار منبع کودک و نوجوان هم اکنون در تالار این سازمان وجود دارد؛ ولی متاسفانه هنوز برخی از این منابع فهرست نویسی نشده است و انشاءالله تا پایان امسال کار فهرست نویسی تمامی این منابع به پایان خواهد رسید.
وی با اشاره به کتاب های اهدای به این سازمان افزود: ما با کمک گیری از نیروهای زبده در ظرف کمتر از یک ماه نزدیک به 3 هزار و 700 کتاب اهدایی را فهرست نویسی کردیم و این فهرست را به مخزن امانت سازمان کتابخانه ملی ارسال کرده ایم.
رئیس سازمان کتابخانه ملی ادامه داد: در میان کتاب هایی اهدایی به این سازمان، کتاب طنزی به زبان فرانسوی وجود دارد که مربوط به سال 1820 میلادی است. همچنین تنها نسخه از پنجمین شماره ماهنامه تعلیم و تربیت هم که سال 1314 به دستور رضاشاه از سراسر کشور جمع آوری شده نیز در میان آثار اهدایی وجود دارد.
صلاحی با اشاره به روزنامه هایی اهدایی به این سازمان گفت: روزنامه غلبه که در سال 1305 به زبان ترکی منتشر می شد و روزنامه به سوی صبح که در سال 1322 به چاپ می رسید نیز جزو آثار اهدایی به کتابخانه ملی هستند؛ البته مواردی که گفته شد همگی فهرست نویسی شده اند.
وی در ادامه با اشاره به اهدای مجموعه نسخ قدیمی محوم فقیهی گروسی گفت: در هفته گذشته وراث مرحوم فقیهی گروسی از بیجار 80 جلد از مجموعه نسخ قدیمی و چاپ سنگی آن مرحوم را به کتابخانه ملی اهدا کردند.
رئیس سازمان کتابخانه ملی با اشاره حضور ایران در نهمین کنفرانس ایفلا اضافه کرد: در این مراسم خانم دکتر سمیعی، مدیر کل پردازش سازمان به عنوان نماینده ایران حضور داشت و مقالات ما نیز در این کنفرانس ارائه شد؛ یکی از مقالات ما که مربوط به موضوع محتوای نسخ خطی بود در آن کنفرانس مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
صلاحی در همین زمینه افزود: از میان 6 مقاله و 4 پوستر که از سوی ایران به ایفلا ارسال شده بود 3 مقاله و یک کتاب برای سازمان کتابخانه ملی بود.
وی در خصوص برگزاری کنفرانس ایفلا در آینده گفت: در آن کنفرانس قرار شد که کنفرانس ایفلا در سال 2014 در فرانسه و در سال 2015 در آفریقا برگزار شود؛ همچنین مصوب شد که ریاست آن از رئیس کتابخانه آفریقای جنوبی به رئیس کتابخانه فنلاند انتقال یابد.
رئیس سازمان کتابخانه ملی درباره ثبت آثار باستانی ایران در حافظه ملی و بینالمللی اظهار داشت: در نظر داریم که مثنوی معنوی، سفرنامه ناصرخسرو، کلیات سعدی، صورالکوالب، الممالک و المسالک را پس از ارزیابی نهایی برای ثبت در حافظه جهانی به یونسکو ارسال کنیم؛ در حوزه دیداری و شنیداری نیز تصویر مجلس خبرگان و تدوین قانون اساسی که شامل کلیه مذاکرات این مجلس است را به ثبت ملی خواهیم رساند.
صلاحی در همین زمینه گفت: در حوزه شنیداری هم در نظر داریم که مجموعه صداهای ملی شدن صنعت نفت در رادیو و گنجینه اسناد فرهنگ مردم ایران را به ثبت برسانیم.
وی ادامه داد: علیرغم مشکلات بودجهای که در این سازمان وجود دارد ولی ما برای افزایش امنیت حفظ نسخ خطی 200 میلیون تومان هزینه کردهایم.
رئیس سازمان کتابخانه ملی با اشاره به حوزه کودک و نوجوان یادآور شد: بیشترین موفقیت ما در همین حوزه بوده است؛ دلیلش هم این است که کتاب حوزه کودک و نوجوان هیچگاه انقضا ندارد؛ با این حال من اعتقاد دارم که کتابی که محتوای مطلوبی داشته باشد و بتواند با مخاطب ارتباط برقرار کند کتاب موفقی خواهد بود.
وی با اشاره به راهاندازی کتابخانه ملی دیجیتال افزود: مقدمات انجام این کار انجام شده و قرار است برای اجرایی کردن آن تفاهم نامه ای با شورای عالی فضای مجازی امضا شود.
صلاحی اظهار داشت: مرکز کتابخانه ملی در استان قزوین راه اندازی شده و این سازمان هم اکنون در حال فعالیت است.