به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» عصر امروز در بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان با حضور رضا امیرخانی، احمد دهقان و حسین فتاحی از رمان «سنگ سلام» نوشته محمدرضا بایرامی رونمایی شد.
حسین فتاحی در این مراسم گفت: در چند کار جدیدی که از بایرامی خوانده ام تفاوتی را در رمانش با سایر نویسندگان حس کرده ام که از نظر شکلی و مضمونی مشخص است. معمولا زمانی که یک رمان نوشته می شود در داستان یک مشکلی برای شخصیت پیش می آید و کل رمان با این جهت پیش می رود. تقریبا رمان های معرف دنیا هم این روند را دارند؛ اما در تفاوتی که در چند سال اخیر آقای بایرامی دیدم به ویژه در رمان سنگ سلام این رمان با ماجرای خیلی ساده ای شروع می شود که وقتی در داستان جلو می رویم بادنیاهای فرعی و حاشیه ای مواجه خواهیم شد که البته این امر به مضمون رمان کمک کرده و آن را باز می کند.
وی در همین زمینه با بیان اینکه دنیاهای که جانبی هستند یا در کنار و یا در موازی دنیای اصلی به عمق بخشیدن به فضای مورد نظر نویسنده کمک می کنند. در این رمان با فرم جدیدی از رمان و نویسندگی مواجه هستیم و خط اصلی و داستان در سبک رمان خط ساده ای است آن چیزی که ما را بیشتر به عمق داستان وارد می کند دنیاهای حاشیه است، اظهار داشت: به عقیده من تعزیه یک گنج و یادگار یک نهضت است؛ در واقع تعزیه بازخوانی واقعه عاشورا بوده و شاید نویسنده از بیان این قصد دارد بگوید نگاهی که ما امروز به عزاداری های داریم نوعی خراب کردن است.
نویسنده کشورمان اظهار داشت: معتقدم ریشه های ما در گذشته است و شاید امروز چیزی نداشته باشیم که به آن اکتفا کنیم. امروزه در دنیا فرهنگ سازی می کنند و به آن افتخار می کنند؛ اما ما در حال تاراج هستیم.
فتاحی گفت: نویسنده سنگ سلام به فرم تازه و تکنیک جدیدی رسیده است کمتر دیده بودم در یک کتاب از یک مسئله ساده شروع و خواننده را به عمق پیش ببریم در واقع بایرامی در این کتاب توانسته به عمق و ارزشی که مورد نظرش است نویسنده راآشنا کند.
در ادامه احمد دهقان گفت: افتخار می کنم امروز در این مراسم حضور دارم بایرامی از نویسندگان تأثیرگذار فعلی ماست و اگر بخواهیم چند نویسنده تأثیرگذار را نام ببریم قطعا بایرامی یکی از آنها خواهد بود.
وی با بیان اینکه ثابت قدم بودن در عرصه نویسندگی یکی از مشخصه های این نویسنده است، گفت: بایرامی در دو عرصه حضور دارد رمان جنگ و غیرجنگ که عمدتا رمان روستایی است. این نویسنده به عرصه های دیگر سرک نکشیده و همین ثابت قدم بودن وی او را موفق کرده است؛ شاید یکی از اشکلات بزرگ نویسندگان ما این باشد که به چند شاخصه مختلف سرک می کشند اما این نویسنده به دلیل ثابت قدم ماندنش در عرصه که پیش می برد روز به روز موفق تر می شود.
دهقان ادامه داد: نکته ای که در آثار وی به ویژه آثار اخیر بایرامی به چشم می خورد این است که مخاطب در ابتدا فکر می کند نویسنده قصد دارد فرم گرایی را به رخ بکشد؛ اما به عقیده من مضمون گرایی هم در آثار وی دیده می شود. در واقع بایرامی داستان هایش را دریک سطح خاص نویسنده عمق می دهد و چند لایه می کند و به همین خاطر است که داستانش پر از مضمون امروزی زندگی است به طوری که ما می توانیم در مورد تک تک آنها صحبت کنیم.
نویسنده کشورمان با اشاره به اینکه در کارهای بایرامی جملات حکمت بار پیش می رود، عنوان کرد: این نویسنده از سال های گذشته به داستان های خود عمق می دهد و امروز یکی از عمیق ترین داستان هایش را به نمایش گذاشته داستانی که نگاه مذهبی و امروزی دارد فرم های در این کتاب کاملا در اختیار مضامین مورد نیاز نویسنده هستند و داستان چند لایه شده است. لایه ابتدایی حادثه ای را روایت می کند اما در عمق حرف های زیادی برای گفتن دارد.
در ادامه رضا امیرخانی با بیان اینکه رمان سنگ سلام به لحاظ فرم و تکنیک روایت خیلی خوبی دارد، اما به دلیل نوع روایت مدرن و بلکه پست مدرن امکان دارد خواننده سنتی را به اشتباه بیندازد گفت: در باره عنوان این کتاب من و بایرامی در یک روز به آن رسیدیم زمانی که هر دو به یک سفر تقریبا فرهنگی رفته بودیم برای پخش کتاب در استان کهکیلویه و بویراحمد وارد منطقه ویلایی که یکی از نقاط محروم این استان است وارد شدیم.
وی ادامه داد: از آنجا که با دو ماشین وارد این منطقه شدیم در حین راه به یک بلندی برخوردیم که یکی از ماشین ها نتوانست از آن بالا برود و آنجا بود که با این پدیده روبه رو شدیم. معتقدم دو نفر در یک سفر نمی توانند یک کتاب بنویسند در واقع آقای بایرامی در این سفر این را نوشتند اما مطالبی که من در آن سفر نوشتم در حد چند مقاله بود که قابلیت چاپ نداشت.
وی در خصوص کتاب سنگ سلام تصریح کرد: این کتاب به شدت معاصر و امروزی است؛ در واقع این نویسنده روستا گریزی در کارهای وی دیده نمی شود و وی روستا را یک مدینه فاضله نشان نمی دهد، بلکه روستا برای او یک صحنه و فضا است. در واقع فضای سنگ سلام فضای سفر است و به شدت بر داستان انسان امروز غلبه دارد و به عقیده من کلیدی ترین نکته کتاب در قسمت پایانی کتاب وجود دارد.
در پایان محمدرضا بایرامی نویسنده سنگ سلام خاطرنشان کرد: من یک نمای کلی از داستان کتاب داشتم و برای من روشن بود که عده ای به سفر سختی می روند که این سفر زیارتی است، اما چون اشکالاتی پیش آمده و راهنمایی آن دچار مشکل می شود آنها هرگز به سفر نمی رسند در واقع این کلیت داستان است.
وی ادامه داد: هنگام نوشتن می توان مفاهیم مختلف زیادی را در آن گنجاند؛ گاهی وقت ها هنگام نوشتن تکلیف برای من روشن نبود اما در نهایت کار را پیش بردم وداوری را بر عهده مخاطب گذاشتم.لحظه ای که با امیرخانی در سفر به عنوان کتاب روبه رو شدم ذوق زده شدم ولی فکر نمی کردم بتوان از آن رمان نوشت. اما درهرصورت کار نوشته شد.
وی در همین زمینه افزود: گاهی بسیاری از اتفاقات به طور ناخودآگاه رخ می دهد که بعدها شاید نویسنده روی آن نظری نداشته باشد.
بایرامی در پایان خاطر نشان کرد: البته سلیقه و نوع لحن و ویراستاری من با آن چیزی که از ویراستار دریافت شد کاملا متفاوت بود که ان شاءالله در چاپ های بعدی درست خواهد شد.
گفتنی است، در پایان با حضور احمد دهقان، رضا امیرخانی، حسین فتاحی و جمعی دیگر از نویسندگان از رمان سنگ سلام رونمایی شد.