به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، علی صالح آبادی، رئیس سازمان بورس امروز در نشست خبری در وزارت اقتصاد و دارایی در خصوص وضعیت کلی بازار گفت: تا کنون هماهنگی های خوبی انجام گرفته و بنا شده سازمان خصوصی سازی که عرضه کننده سهام دولتی است تنها با هماهنگی بورس تهران و فرابورس اقدام به عرضه سهام کند.
وی افزود: حقوقی های معتبر نیز که سهامدار عمده هستند عرضه خاصی در روزهای آینده نخواهند داشت و حتی تقاضا نیز خواهند داشت و بسیاری از این حقوقی ها اعلام کردند در کف قیمتی مورد نظرشان حتماً اقدام به خرید خواهند کرد.
رئیس سازمان بورس ادامه داد: تعدادی اوراق تبعی در بازار عرضه شده و در آینده، باز هم عرضه اوراق تبعی خواهیم داشت که بازدهی مشخصی را برای سرمایه گذاران در بازار تضمین می کند و اگر قیمت سهم در بازار کمتر از اوراق تبعی باشد، سهامداران می توانند با قیمت تضمین شده سهامشان را بفروشند.
صالح آبادی اظهار کرد: به عنوان مثال اوراق تبعی نماد تاپیکو برای خردادماه 560 تومان منتشر شده است و سهامدار در صورتی که در آن موعود با ضرر مواجه شود، می تواند به صورت نقدی مابهازای اوراق تبعی خود را دریافت کند و یا اینکه مابهالتفاوت آن را بگیرد.
وی ادامه داد: در واقع اوراق تبعی بیمه سهام است و تضمین می کند که سرمایه گذاران حداقل سود معادل اوراق بانکی را در آینده خواهند داشت.
رئیس سازمان بورس افزود: نمادهای نفت سپاهان، هُلدینگ سیمان، بانک ملی، آهن و فولاد رافع، فولاد هرمزگان، برق عسلویه مپنا، پالایشگاه کرمان و سرمایه گذاری بانک مسکن در آینده نزدیک اوراق تبعی عرضه خواهند کرد؛ همچنین در فرابورس حدود 40 شرکت داریم که تقاضای ورود به بازار دارند.
صالح آبادی در خصوص عرضه های سازمان خصوصی سازی اعلام کرد: دولت طبق قانون بودجه باید با واگذاری برخی از سهام دولتی در بورس مبالغی را به عنوان منابع مورد نیاز تأمین کند و در این زمینه همیشه ثبات بازار یکی از مسائل مورد نظر ما بوده است؛ عرضه سهام توسط خصوصی سازی در شرایط فعلی بازار متوقف شده و همان طور که عنوان شد با هماهنگی سازمان بورس و فرابورس در آینده انجام خواهد شد.
وی در خصوص حمایت از بازار گفت: سازمان بورس و دولت از بازار سرمایه حمایت می کند و رئیس جمهور نیز در مجمع جهانی اقتصاد در داووس بر این نکته مجدداً تأکید کرد و جای هیچ گونه نگرانی برای سهامداران وجود ندارد.
رئیس سازمان بورس در خصوص عرضه هُلدینگ خلیج فارس گفت: زمان این عرضه بستگی به شرایط بازار دارد، اما عرضه خرد این سهام منتفی است و در موعود مناسب ما به صورت بلوکی سهام این هلدینگ بزرگ را عرضه خواهیم کرد.
صالح آبادی در خصوص وضعیت صنایع پتروشیمی در بورس گفت: شرایط صنایع پتروشیمی باید به گونه ای باشد که باعث جذب سرمایه های داخلی و خارجی شود و دولت به دنبال سرمایه گذاری 100 میلیون دلاری در پروژه های پتروشیمی برای سال های آینده است.
وی اضافه کرد: برای این منظور یکی از لوازم تأمین نرخ خوراک مناسب برای پتروشیمی هاست تا برای سرمایه گذاران جذاب باشد و توجیه اقتصادی داشته باشد و نکته ای که باید در این زمینه لحاظ گردد این است که باید مزیت رقابتی ما با کشورهای منطقه حفظ شود.
رئیس سازمان بورس در خصوص کاهش های اخیر شاخص کل بورس اضافه کرد: شرایط فعلی بازار گذرا است و بازار به حالت مثبت و متعادل خودش باز خواهد گشت پس جایی برای نگرانی وجود ندارد.
صالح آبادی در خصوص انتقال 14 شرکت از بازار پایه به بازار توافقی گفت: ما به دنبال این هستیم که بازار سرمایه یک بازار غیرمتشکل و غیرشفاف نباشد و لازم است که یک حداقل هایی در آن رعایت شود، در حالی که شرکت هایی که به بازار توافقی منتقل شده اند دارای اطلاعات مالی کافی و شفافیت لازم برای معاملات نبودند.
وی تأکید کرد: ما در بازار پایه شرکتی را پذیرش نمی کنیم و تنها این شرکت ها در بازار نامشان درج می شود، دقیقاً مانند اینکه دو نفر بیرون از بازار سهام با یکدیگر معامله کرده باشند، اگر این شرکت ها از شفافیت کافی برخوردار بودند، می توانستند در بازار فرابورس معامله شوند و در بازار توافقی تنها تفاوت با بازار پایه این است که ما شکل حراج نداریم و باقی روال ها یکسان هستند.
صالح آبادی در خصوص مؤسسات مالی و اعتباری گفت: پذیرش این مؤسسات مالی و بانک ها تنها در صورت تأیید و مجوز بانک مرکزی انجام می شود و پس از آن پذیره نویسی خواهد شد.
وی در مورد گزارش های 9 ماه شرکت های بورسی اضافه کرد: گزارش های این شرکت ها متفاوت بودند؛ برخی پایین تر از میزان پیش بینی شده را پوشش دادند و برخی نیز بالاتر، البته برخی از شرکت ها نیز محافظه کارانه گزارش داده اند و سهامداران باید با تحلیل عمیق تر به معامله سهام اقدام بکنند.
رئیس سازمان بورس در خصوص چشم انداز برخی نمادها گفت: سهامداران باید به شرکت هایی که دارای طرح های توسعه ای در سال آینده هستند، توجه داشته باشند، به این ترتیب شرکت هایی که طرح هایشان در سال آینده به بهره برداری برسد مطمئناً تغییرات مثبتی را تجربه خواهند کرد.
صالح آبادی در مورد صندوق توسعه اظهار کرد: در حال حاضر منابعی در این صندوق برای کنترل بازار وجود دارد و ما در صدد افزایش این منابع در آینده هستیم.
وی در مورد عرضه سهام عدالت گفت: با بررسی های انجام شده چندین مدل را برای عرضه سهام عدالت در بازار سرمایه بدست آورده و آنها را به دولت پیشنهاد داده ایم تا عرضه سهام عدالت با مدلی که دولت تعیین خواهد کرد، اتفاق می افتد.
رئیس سازمان بورس در زمینه عرضه های اولیه بازار گفت: عرضه های اولیه باعث جذب منابع به بازار سرمایه خواهد شد، بنابراین درست نیست که عرضه های اولیه در شرایط فعلی به بازار آسیب زنند، بلکه بخش قابل توجهی از منابع از خارج از بازار بورس برای خرید این سهام وارد شده است.
صالح آبادی در خصوص شایعات اخیر درباره اختلافات مدیریتی در این سازمان عنوان کرد: این شایعات واقعیت ندارند و ما هیچ مشکل و عنادی با مراجع قانونی و شخص خاصی نداریم، به این ترتیب با هماهنگی ها که با حقوقی ها انجام شده است در آینده نزدیک نقدینگی قابل توجهی وارد بازار خواهد شد.
وی در خصوص عملکرد بازار در سال جاری گفت: ارزش بورس از ابتدای سال تا کنون از 170 هزار میلیارد تومان به 406 هزار میلیارد تومان رسیده و در فرابورس نیز این میزان از 52 هزار میلیارد تومان به 97 هزار میلیارد تومان رسیده که رشد 138 درصدی ارزش بورس و 96 درصدی ارزش فرابورس را نشان می دهد که در کل شاهد 2.5 برابر شدن ارزش بازار سرمایه هستیم.
رئیس سازمان بورس ادامه داد: حجم معاملات انجام شده در بازار بورس از ابتدای سال تا کنون 18 هزار و 300 میلیارد تومان بوده است که نشان از چهار برابر شدن نقدینگی نسبت به دوره مشابه سال گذشته دارد؛ همچنین تعداد معاملات 18 هزار و 500 دفعه بوده که نشانه نقدینگی بالای سهام در بازار سرمایه است. شاخص کل نیز از 31 هزار به 82 هزار رسیده که افزایش 115 درصدی را نشان می دهد و در فرابورس نیز این رقم از 443 واحد به 800 واحد افزایش یافته است.
صالح آبادی اظهار کرد: در بورس کالایی نیز در بخش قرارداد آتی سکه طلا شاهد کاهش حجم معاملات از 21 هزار میلیارد تومان به 16 هزار میلیارد تومان هستیم که دلیل آن ثبات در بازار سکه و ارز بوده که نشانه مثبتی برای اقتصاد است.
وی ادامه داد: در بخش معاملات آنلاین با فراهم شدن زیرساخت های این معاملات تأثیرات خوبی در بازار اتفاق افتاد و در حال حاضر از نظر تعداد، 70 درصد معاملات به شکل آنلاین انجام می شود و از نظر ارزش، حدود 40 درصد معاملات به صورت آنلاین است.
رئیس سازمان بورس افزود: همچنین حضور 1050 ایستگاه معاملاتی در سراسر کشور باعث دسترسی بیشتر مردم به این بازار شده است و در حال حاضر با پیگیری کانون کارگزاران در صدد شکل گیری اتاق معاملات هستیم که طبق آن چندین معامله گر یک جا جمع می شوند و کنترل و نظارت بر آنها ساده تر می شود.
صالح آبادی گفت: در بورس کالا به دنبال راه اندازی خرید خرد هستیم که تا پایان سال امکان آن فراهم خواهد شد، منتهی برای پیش بینی راهکارها جهت شفافیت قیمت ها و جلوگیری از نوسانات، در حال تدبیر ساز و کارها هستیم.
وی افزود: در بازار «ایده» فرابورس دستورالعمل ها تصویب شده و امیدوارم تا پایان سال، اولین معامله «ایده» در این بازار انجام شود؛ این بازار ظرفیت های بالایی برای ارج نهادن به نوآوری ها و دستاوردهای نخبگان کشور دارد و این اقدامات با هماهنگی سازمان مالکیت فرهنگی در دست بررسی است.
رئیس سازمان بورس ادامه داد: بورس ایده می تواند نقش حلقه اتصال بین تولید و دانشگاه را برقرار کند که از این طریق می توانیم برای برندهای موجود ارزش گذاری کرده و آنها را قیمت گذاری کنیم.
صالح آبادی در این خصوص گفت: از طریق بورس ایده، افراد می توانند ایده های خود را به برند تبدیل کنند و دیگرانی که در صدد راه اندازی کسب و کار جدیدی هستند، می توانند محصولاتشان را تحت نظر برندهای موجود و با کیفیت مدنظر آنها عرضه کنند که در این صورت هم صاحبان برندها و هم مشتریان منتفع خواهند شد.
وی خاطرنشان کرد: در خصوص اوراق مشارکت و اوراق اجاره و سایر اوراقی که سود مشخصی دارند نیز در پی اصلاح دستورالعمل معاملات آنها هستیم؛ همچنین امکان عرضه اولیه این اوراق براساس حراج فراهم خواهد شد.
رئیس سازمان بورس در پایان گفت: اسناد خزانه اسلامی، اوراق استثنا، اوراق مشارکت قابل تبدیل به سهام، بحث استانداردهای حسابرسی براساس استانداردهای بین المللی، مرکز میانی امضای دیجیتال و صندوق های پروژه در فرابورس از جمله طرح هایی هستند که در صدد بررسی و نهایی شدن در سازمان بورس می باشند.