به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، در نشست بایدها و نبایدهای مذاکرات گام نهایی توافق نامه ژنو که عصر امروز در کافه مطبوعات پاتوق انجام شد، جواد کریمی قدوسی، عضوکمیسیون امنیت ملی مجلس درباره توافقنامه ژنو گفت: تفاوت این شش ماه با گذشته بسیار چشمگیر است ابتدای مذاکرات چین وارد مذاکرات شد تحلیل نمایندگان از مذاکرات خوش بینانه بود و معتقد بودند که باید صبر کرد شاید گشایشی پیش بیاید و راه همین است.
این نماینده مجلس افزود: سخت بود که بتوانیم با جمعی همفکر شویم، گاهی نیز موفق نمی شدیم اما تحولی که ظرف همین مدت دیده شد باعث شد که امروز شاهد اجماع ملی روی اصل مذاکره صورت گیرد، اجماع صورت گرفته در مجلس بر روی رفع تحریم ها، دور کردن تهدیدات است و امروز بیانیه ای براساس خواست نخبگان، اساتید و مفاد قوانین بین المللی صورت گرفت که این بیانیه با امضای 182 نفر از نمایندگان در تریبون مجلس قرائت شد زیرا بیانیه یکی از مواضع بازدارنده است که حداقل باید 150 امضاء داشته باشد تا سند محسوب شود.
وی در ادامه افزود: این اقدام در جهت خواست ملت تدوین شده و در تشویق و بازدارندگی تیم مذاکره کننده درباره بایدها و نبایدها براساس معاهده NPT صورت گیرد و روی آن تاکید شده حقوقی که در این معاهده پذیرفته شده همان حقوقی است که ملت روی آن تأکید می کند.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: برخلاف معاهده هیچ گونه فعالیتی نباید بر روی راکتور آب سنگین اراک انجام نشود و نمایندگان برای اعاده حقوق هسته ای تلاش می کنند و اجازه نمی دهند حقوق مردم مورد تعدی قرار گیرد و مذاکره کنندگان باید از طرح مباحثی چون توان موشکی در مذاکرات جلوگیری نمایند این نکات از موارد بیانیه است و همچنین آنچه که قرار است در مذاکرات اتفاق بیافتد به صورت سئوال از ظریف مطرح گردید.
وی در ادامه افزود: در ابتدا کار مشکل بود اما امروز شاهد اجماع نمایندگان مجلس بودیم و آنچه در این میان از تیم مذاکره کننده درخواست کردیم بحث در چارچوب مسائل هسته ای نیست بلکه فراتر از اینها است اینکه مذاکرات محرمانه با آمریکایی ها مطرح شد که پس از آن شاهد عملیاتی شدنش بودیم براساس قانون مجلس باید مسیری را طی کند و توافقنامه تأیید شود بانکی مون می گوید توافق نامه بین المللی است چطور ما آن را امضاء نکردیم تا ظریف بتواند از قانون اساسی عبور کند و مجلس نتواند به آن ورود نماید.
این نماینده درباره زمان مذاکرات که در آستانه سال نوست، ابراز داشت: در بین توافقاتی که صورت گرفته تصمیم برای گام نهایی اتفاق افتاد و این مرحله از توافقات به سال نو برخورد کرده است البته در این زمینه باز جای نگرانی وجود دارد و معتقدیم اطلاع رسانی بسیار بازدارنده است.
کریمی قدوسی در ادامه خاطرنشان کرد: از عراقچی پرسیدم تأثیرنقدهای مردم، راهپیمایی 22 بهمن و سخنان مقام معظم رهبری در مذاکرات چه بوده است که وی گفت: بسیار فوق العاده بود، شِرمن در نشست قبلی گفت من صاحب نوه شدم وقتی که وی را در آغوش گرفتم با خود گفتم اگر بزرگ شد و از من سئوال کرد تو ده سال پیش با ایرانی ها مذاکره کردی در حالی که مردم در خیابان علیه ما شعار می دادند. پس این نشان دهنده این است که راهپیمایی مردم موثر است اگر تیم مذاکره کننده هسته ای امروز بخواهد رویکرد نرم را ادامه دهد ظریف باید کتش را گذاشته و مانند دوره قبل مذاکره را ترک کند و این بار باید ساعت و انگشترش را در بیاورد.
این نماینده مجلس گفت: فضای که ظرف این مدت به وجود آمد در این نشست این بود که آنان فکر می کنند مجلس آمادگی پذیرش توافقنامه را ندارد و دولت باید داوطلبانه خود به اجرا بپردازد در زمان بازگشت از وین، ایران متعهد شود که برنامه هسته ای زمان داری را داشته باشد و آنان زمان نظارت بر فعالیت هسته ای ایران را دو رقمی اعلام کردند در صورتی که ژاپن، شکست خورده جنگ جهانی دوم است، یک روز نیز برنامه ای هسته ای اش را متوقف نکرده و امروز نیز 30 تن پلوتونیم دارد.
ما باید در دور بعدی مذاکرات تغییر رویکرد داشته باشیم
کریمی قدوسی ادامه داد: ما در مذاکرات در موضع قدرت بودیم و مسائلی که در منطقه وجود داشت می توانست نقطه قوت ما باشد زیرا ما در موضع قدرت بودیم در زمانی که جلیلی در آلماتی 2 به مذاکره می پرداخت، گفت: در گام دوم مذاکرات پیشنهادات در مذاکرات به وسعت پیشنهادات امروز نبود تا غنی سازی 20 درصد به توافق رسیده بودیم و وزن برداشتن تحریم ها با پیشنهادات برابر بود همچنین ما میدان مذاکره را تعیین می کردیم. ما باید در دور بعدی مذاکرات تغییر رویکرد داشته باشیم.
ما هیچ ادبیاتی که مخالف غرب باشد نه از زبان ظریف و نه از زبان روحانی نمی شنویم
این نماینده مجلس درباره تفسیر نرمش قهرمانانه گفت: نرمش قهرمانانه این نیست که بعد از این اقدام مشترک از سوی اتحادیه اروپا نقض توافق صورت گیرد ما هیچ ادبیاتی که مخالف غرب باشد نه از زبان وزیر امورخارجه و نه از زبان رئیس جمهور نمی شنویم.
اوباما و جان کری با زبان بین المللی سخن می گویند و وقتی که آنان مسئله ای را مطرح می کنند و ایران را به شکل کلی زیر سئوال می برند مسئولان ما هیچ پاسخی نمی دهند این مسئله با نرمش قهرمانانه همخوانی ندارد.
کریمی قدوسی خاطرنشان کرد: کسی که اکنون مفهوم مذاکرات را درک کرده است آمریکاست آنان در صحبت هایشان شعار می دهند قطعنامه ایران را پای مذاکرات نشاند ما یک فاکتور اقتدار داشتیم که تحریم ها بود اما ایران غنی سازی 20 درصد، آب سنگین اراک و تحقیق و توسعه را به عنوان سه فاکتور اقتدار در دست داشت با این حال ما حتی یک فاکتور اقتدار را نیز ندادیم اما آنچه که در دور بعد اتفاق می افتد این است که غرب از ما می خواهد راکتور آب سنگین اراک اوراق شود، توقف توسعه صورت گیرد و در نهایت سه یا چهارهزار سانتریفیوژ را بپذیریم.
وی در ادامه گفت: شاه بیت سخنان ظریف و عراقچی این بود که دنیا حق غنی سازی ما را بپذیرد در صورتی که در سال آینده رجز خوانی کشورهای 1+5 را بدون اینکه توافقی صورت گیرد خواهیم دید احتمالاً در سال های آینده تیم های کشورهای غربی به ایران می آیند باید توجه داشته باشیم که بحث هسته ای را فراجناحی ببنیم.