گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ در روایات آمده است که خداوند متعال به عیسیبن مریم(ع) میفرماید: «علما را بزرگ بشمار و فضل آنها را بشناس؛ زیرا آنها به همه مخلوقات من برتری دارند، جز رسولان وپیامبرانم؛ برتری آنها نسبت به مردم، مانند برتری خورشید است نسبت به سایر کواکب و یا مانند برتری آخرت است نسبت به دنیا و یا مانند برتری من است نسبت به همه موجودات»؛ برآنیم از نکات اخلاقی زندگی علمای بزرگ برای دستیابی به زندگی بهتر بهره جوئیم.
محمد فاضل لنکرانی، از مراجع تقلید شیعه ساکن قم بود که به سال 1310 خورشیدی در قم متولد شد و در 26 خرداد 1386 خورشیدی درگذشت؛ پدر او شیخ فاضل لنکرانی اهل شهر لنکران در جمهوری آذربایجان کنونی بود؛ گفته می شود مادر وی نیز از سادات مربقع قم بوده اند؛ او از شاگردان سید حسین طباطبایی بروجردی و همچنین روح الله خمینی بود.
وی در 26 خرداد 86 در منزل خود در قم درگذشت و پیکر وی صبح روز دوشنبه 28 خرداد 1386 در حرم حضرت معصومه، در شهر قم به خاک سپرده شد؛ وی در محضر اساتیدی هم چون سید حسین بروجردی، شیخ مرتضی حائری یزدی، سید رضا بهاءالدینی، سید روح الله موسوی خمینی، سید محمدحسین طباطبائی و...بهره جست.
به درد مردم بپرداز
روزی یکی از پزشکان به نزد آیت الله فاضل لنکرانی(ره) آمد و گفت: من در مزرعه شخصی خود درخت اناری پرورش دادم که میوه های آن بعضا هر کدام 5 کیلو می شود؛ آیت الله لنکرانی به او گفت: آقای دکتر این کار از مشهدی حسن پایین شهر قم که باغدار است هم بر می آید؛ تو اگر می خواهی دکتر خوب و مفیدی باشی باید روزی 3-4 ساعت مطالعه داشته باشی تا به همین مقدار در خدمت مردم باشی و به درمان دردشان بپردازی.
محمد باقر قالیباف می گفت: ...یاد حرف های آیت الله می افتم؛ آن وقت که خدمتشان رفته بودم در ناجا بودم؛ گفتند: من 50 سال است دارم اسلام می خوانم؛ بگذار خلاصه اش را برایت بگویم؛ واجباتت را انجام بده، به جای مستحبات تا می توانی به کار مردم برس؛ کار مردم را راه بینداز؛ بعد هم گفتند: اگر قیامت کسی ازت سوال کرد بگو فاضل گفته بود؛ امسال که خدمتشان رسیده بودم تاکید داشتند که مراسم حضرت فاطمه(س) را با شکوه تر بگیریم، گفتند: امسال مراسم را جدی تر از قبل برگزار کنید.
به هیچ وجه صلاح نیست بودجه دولتی در حوزه ها مصرف شود
حجت الاسلام جواد فاضل لنکرانی گفت: یکی دو سال قبل یکی از مسئولان و شخصیت های بزرگ نظام در مصاحبه ایی که با یک نشریه حوزوی داشت گفت ایرادی ندارد که حوزه ها از بودجه دولتی استفاده کنند تا بهتر اداره شوند؛ وقتی ایشان از مطلب باخبر شد، مرا نزد آن مسئول محترم که با نیت خیر آن مطلب را گفته بود فرستاد که این پیشنهاد شما برای آینده حوزه ها خطرناک است و در نهایت به حوزه های علمیه لطمه می زند و به هیچ وجه صلاح نیست بودجه دولتی در حوزه ها مصرف شود.
یادم می آید چند سال قبل، موضوعی پیش آمد که ایشان در آن مورد حضوری فعال داشتند؛ یکی از بزرگان حوزه گفت: به ایشان بگویید این حرکت با مرجعیت تناسبی ندارد و مانع رشد مرجعیت ایشان می باشد لذا شایسته است در این مورد دخالت نکنند.
وقتی پیغام را به ایشان رساندم، خیلی ناراحت شدند و فرمودند: من اصلا مرجعیت را برای خدمت پذیرفتم...مرجعیتی که به درد دین و مردم نخورد می خواهم چه کار؟
خلوص آیت الله لنکرانی(ره)
اگر از تمام کسانی که او را می شناختند، سوال شود که مهم ترین خصوصیت او کدام بوده است، جملگی بر خلوص او انگشت تاکید می گذارند؛ وی هیچ گاه نسبت به مرجعیت خود قدمی برنداشت و در طول 11سال مرجعیت ابدا حتی یک بار، نگفت در فلان جا مقلد من کم یا زیاد است و یا نپرسید رساله من چاپ شده یا خیر؟
البته نشر کتاب تخصصی خود را زیاد پیگیری می نمود، اما در مورد رساله اش یک بار هم سوالی نکرد؛ بعد از رحلت آیت الله العظمی مرعشی نجفی به اصرار جمع زیادی از فضلا و مردم، او چندین سال امامت جماعت حرم مطهر حضرت معصومه(س) را بر عهده داشت و مکرر می گفت: برای من این نماز که هزاران طلبه در آن شرکت می کنند و آن نمازی که قبلا در مسجدی کوچک اقامه می کردم هیچ فرقی ندارد.
عاشورای دوّم، پیامی از مرحوم آیة الله العظمی فاضل لنکرانی (ره) به مناسبت فاطمیه
در آستانه سالگرد شهادت بزرگ بانوى اسلام وجهان فاطمه زهرا سلام الله علیها قرار داریم.
وجود شریفى که مورد مباهات حق تعالى و میوه دل رسول خدا (صلى الله علیه وآله) و همسر امیر المؤمنین على (علیه السلام) و مادر امامان معصوم ما است.
آن حضرت بزرگترین بانوى عالمیان است. گرچه در قرآن کریم خداوند نسبت به حضرت مریم فرموده است «واصطفاک على نساء العالمین»، امّا برحسب روایات معتبره این اختیار واصطفاء از آن جهت بوده است که حضرت مریم بدون شوهر ولادت حضرت عیسى (على نبیّنا وآله وعلیه السلام) را محقّق ساخت و از این جهتِ خاص، حضرت مریم(علیها السلام)نظیر نداشت. امّا مقام و عظمت حضرت فاطمه(علیها السلام)در علم و عصمت و طهارت و عبودیّت و بندگى بر همه زن هاى عالم از ازل تا ابد برترى دارد.
لازم است شیعیان و مسلمانان روز سوّم جمادى الثانی که مصادف با شهادت آن صدّیقه کبرى است و از طرف دولت جمهورى اسلامى تعطیل عمومى است را گرامى دارند و با برپایى مراسم سوگوارى وعزادارى و به راه انداختن دستجات، این روز را به عاشورایى دوّم تبدیل نمایند، همان طورى که به حمد الله در چند سال اخیر، این ملّت فاطمى به وظیفه خویش به نحو احسن عمل کردند و لازم است از این جهت تقدیر وتشکر نمایم. روشن است که تکریم و احترام به زهراى اطهر، همانا تعظیم پیامبر (صلى الله علیه وآله) و اجر رسالت آن حضرت است.
ملّت عزیز وبزرگوار ایران با تمسّک به حبل محکم ونا گسستنى اهل بیت (علیهم السلام) افتخارات بزرگى را در صحنه هاى انقلاب آفرید و با همین نیرو به پیش مى رود; باید بدانیم رمز موفقیت ما، ارتباط وایمان کامل به مکتب ائمه طاهرین وتوسّل به آن ذوات مقدّسه است. هویّت واقعى ما، تشیّع حقیقى و اسلام راستین است. خداوند متعال هرچه بیشتر ما را از عنایات کوثر خویش فاطمه زهرا(علیها السلام) بهره مند بفرماید.
محمّد فاضل لنکرانى
15/4/84