به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، خبر از دعوتی است بزرگ؛ دعوتی که صاحب خانه گلهای این میهمانی را گلچین کرده است و من روسیاه ترین فرد این جمع بزرگ هستم.
با جمعیت جلو و جلوتر میروم، خادمین کوی حضرتش مدام خوشآمدمان میکنند و من اما هنوز در تحیرم که در این ضیافت بزرگ و الهی در این ماه به دو میهمانی بزرگ هم زمان رفتهام، یکی میهمانی خداوند است در ماه خودش، ماه رمضان و دیگری میهمانی امام و برگزیده او، یار غریبان و فقیران، امید اهل خراسان و صاحب ایران، امام رضا(ع) است.
در همین افکار غوطه ورم که با صدای خانمی که از من کارت را میخواهد به خود میآیم نگاهم میکند و با لبخند میگوید «بار اول است که میآیی» و من متحیر میگویم «بله» و او با لبخند بارکد کارت را در برابر دستگاه قرار میدهد و پس از تائید با خوش رویی من را دعوت به داخل صحن و سرای صاحب خانه میکند.
صحن هدایت حرم علی بن موسی الرضا(ع) لبریز از جمعیت است خادمین با چوب دستهای بنفش و با نظم زیبایی از همه میخواهند به شکلی بنشینند که در هنگام خواندن نماز مغرب نیاز به برهم زدن صفها نباشد.
در کنار دیگر میهمانان این دعوت خدایی مینشینم و نگاهی به پشت سر و در ورودی می اندازم، جمعیت مانند سیلی روان است که گویی قصد بند آمدن را ندارد و میهمانانش یک به یک وارد میشوند.
چه میهمانی با شکوهی؛ میزبان یکی از بهترین بندگان خداوند است و میهمان بر منزل ولی نعمت خود حاضر شده است؛ اما این جا نه شاهی است و نه گدایی هر آنچه هست خلوص است و تکریم و احترام. عزتی که در کمترین میهمانی دیده میشود.
ساعت هفت بعدازظهر و تا اذان مغرب یک ساعت و پانزده دقیقه باقی مانده. قاری قرآن در حال تلاوت جزء قرآن است و جمعیت پس از آرام گرفتن در کنار یکدیگر در سکوت و فکر و خط بردن از قرآن فرو میروند.
مادرانی که فرزندان خود را آوردهاند نگاهی به جمعیت و نگاهی به فرزندان دارند و کودکان در این بهشت زمینی با تمام وجود در حال بازی و دویدن به دنبال یکدیگر هستند؛ گویی آنان نیز دریافتهاند در این مکان آرامشی فزون تر از هر کجای این شهر در وجودشان ایجاد شده است.
در سمت راست من پس از چند میهمان خانمی به فرزندش میگوید«میدانی کجا آمدهای» و نگاه فرزندش بدون دادن پاسخی بر مادر خیره مانده است و مادر ادامه میدهد« آمدهایم میهمانی امام رضا(ع) بهترین میهمانی دختر گلم» وکودک نام امام رضا(ع) را تکرار و به دنبال دویدنهای شادمانه خود میرود.
پس از تلاوت قرآن کریم نکات اخلاقی در باب ماه رمضان از زبان روحانی برای میهمانان گفته میشود و در این میان نوحه سرایی زیبایی انجام میشود.
اشک در چشمان میهمانان امام هشتم(ع) حلقه زده است و هر کس راز و نیاز خود را با محبوب بیان میکند صدای اشکها و نالههای سوزناک مادری در کنار من، مرا متوجه خود میکند و با او و دخترش گرم صحبت میشوم.
دختر این مادر میگوید برای بار اول است که آمدهام به این میهمانی و جمعیت حاضر در این جمع من را متحیر کرده است.
از او میپرسم از این میهمانی تا قبل از آمدنت خبر داشتی؟ پاسخ میدهد بله اما توفیق حضور را تا به حال نداشتم؛ اما در این لحظه که با مادرم به افطاری آقا آمدهایم حسی دارم که قابل وصف نمیباشد. از مادر مهربان و پیر او میپرسم بار چندم است تشریف آوردهاید و در حالی که اشک پاک و خالصش را از گوشه چشم با چادرش پاک میکند می گوید «بار اول است».
احساس این مادر کهنسال و پر روحیه را میپرسم ، با صدای مهربانی میگوید: « خیلی شاد و خوشحالم و از خدا میخواهم روزی در کربلا شما بیایی و این جمع باشند و همین سوال را در آنجا از من بپرسید و روزی در مکه و سوریه نیز شاهد حضور اینچنینی شیعیان باشیم با همین امنیت و حس شادی».
از دخترش میپرسم چگونه دعوت شدید و به این میهمانی مشرف گشتید؟ پاسخ میدهد« در خانه را زدند و کارت دعوت آقا را به ما دادند». می گویم ساکن کدام محله مشهد هستید؟ پاسخش محله خواجع ربیع است و در میان صحبتهایم متوجه میشوم دانشجوی دانشگاه پیام نور مشهد است و در رشته فقه و حقوق در ترم شش درس میخواند.
ساعات پایانی روز است و آفتاب به آرامی آخرین آذرخشهایش را بر سر میهمانان سفره کریم اهل بیت(ع) میاندازد و در حال رخت بستن میباشد.
مناجاتها بالا میگیرد و دعاهای هنگام غروب آفتاب و حاجت خواهیهای جمعیت خود را نشان میدهد صدای اذان بلند میشود و مکبر همه را دعوت به قیام جهت خواندن نماز مغرب به جماعت امام جماعت میکند. برمی خیزم و به آرامی نیت کرده و الله اکبرم، من را مانند حلقه زنجیری به صف این نماز جماعت باشکوه وصل میکند و سکوت است و صدای امام جماعت که میگوید «ایاک نعبدو و ایاک نستعین» و من از خدای امام هشتمم(ع) میخواهم این جمله پر معنا را مصداق واقعی زندگی همه ما شیعیان کند.
نماز با سلام امام جماعت به پایان میرسد و ذکر تسبیحات حضرت زهرا (س) مقدمه خارج شدن از نماز است و صدای خادمان که همه را به نظم جهت ورود بر سفره رحمت امام غریبان دعوت میکنند.
کودکان بیش از همه برای ورود بر صحن افطاری بیقراری میکنند ومن اما دل گرفته از رسیدن به لحظات پایانی میهمانی هستم. خادمی در حال پاشیدن عطر بر سر زائران است از او میخواهم بر چادر من نیز عطر گلاب محمدی را بپاشد و من نیز همراه با این فضا از خود رها میگردم.
وارد صحن که میشوم از آن همه تلاش و نظم و از این سفره کریمانه خجالت زده میشوم در کنار دیگران بر سر سفره ولی نعمت خود حاضر شده و با یاد خدا چند لقمه از این غذای بابرکت بر دهان میگذارم و در این فکر هستم که اکنون من خوشبخت ترین میهمان سفره افطار در این ماه پر برکت هستم.
در ادامه گفتگویی با محمد توکلی مدیر امور خدمه آستان قدس رضوی و مسئول اجرایی طرح اکرام رضوی انجام دادیم تا بدانیم چه تعداد در طرح اکرام امام رضا(ع) شرکت و نحوه انتخاب و گزینش میهمانان این ضیافت صمیمی چیست.
این طرح مدت 9 سال است که در حرم مطهر رضوی در حال انجام است
مدیر امور خدمه آستان قدس رضوی در خصوص این طرح گفت: این طرح به طور رسمی مدت 9 سال است که در حرم مطهر علی بن موسی الرضا(ع) صورت و اوج زیبایی این طرح در طول این یک ماه میزبانی آقا امام هشتم(ع) در شبهای قدر خواهد بود.
مسئول اجرایی طرح اکرام رضوی افزود: در ایام شبهای قدر علاوه برخانوادهها به صورت خاص در هفته ایتام مدد جویان کمیته امداد امام خمینی(ع) را نیز دعوت و هجم بالایی از میهمانان امام غریبان را در کنار خود خواهیم داشت.
وی در ادامه یادآور شد: در سال جاری تغییر بزرگی در این طرح صورت گرفته است و آن اینکه دیگر در این طرح به سراغ مردم در مساجد و پخش دعوت نامهها در اتوبوسها اقدام نخواهیم کرد و تقریبا 90 درصد ارائه کارت دعوتهای ما درب منازل در اختیار خانوادهها قرار میگیرد.
توکلی با تاکید بر اینکه بر اساس این تغییر بسیاری از افرادی که تا کنون نتوانسته بودند در این طرح شرکت کنند امکان حضور پیدا کردند افزود: در این شیوه در قرعه کشی تصادفی که سیسیتم انجام میدهد محله هایی از مشهد انتخاب و و نیروهای ما پس از مراجه پاکتی را بر درب منزل در اختیار یکی از اهالی منزل قرار می ده که حاوی چهار دعوت نامه جهت حضور در طرح اکرام
حرم مطهر رضوی است.
مدیر امور خدمه آستان قدس رضوی خاطر نشان ساخت: ما نمیتوانیم تمامی محلات مشهد مقدس را در طول یک ماه یا حتی دورههای بعد پوشش دهیم؛ اما امیدواریم در یک بازده هشت ساله به تمامی منازل مشهد سر زده و همه شهروندان مشهدی حداقل یک بار در این طرح شرکت کرده باشند.
روزانه 12تا 14 هزار نفر در طرح اطعام بارگاه رضوی شرکت میکنند
توکلی از حضور روزانه 12 هزار نفر در این طرح خبر دادو یادآور شد: میتوان بر اساس این برآورد گفت در طول یک ماه 360هزار نفر در این طرح شرکت و بر سفره افطار کریم اهل بیت(ع) آماده میشوند.
وی ادامه داد: روزانه 80 خادم افتخاری از ساعت شش صبح تا 10 شب به صورت افتخاری در این طرح خدمت رسانی و آرزو دارند این خدمت مورد قبول ثامن الائمه(ع) قرار بگیرد.
مسئول اجرایی طرح اکرام رضوی بان داشت: خادمین در بسته بندی، آماده سازی، پذیرایی، طبخ، توزیع و انتقال مواد و وسایل به محل برگزاری طرح به ما یاری و در کنار میهمانان امام خود هستند.
مدیر امور خدمه آستان قدس رضوی در پایان با بیان اینکه هدف ما از خانوادگی کردن این طرح حمایت از خانواده و اهمیت حضور خانوادگی در مراسم مذهبی است یادآور شد: در این مراسم تلاوت قرآن، سخنرانی، بیان احکام و مداحی قبل ازافطار انجام تا خوانوادهها در کنار یکدیگر لبریز از این شور معنوی شده و برکاتش شامل حال همه زائران و مجاوران گردد.
توکلی در پایان تاکید کرد: آرزوی ما شادی و خوشحالی خانوادههای شرکت کننده در طرح در کنار یکدیگر است و تلاش داشتهایم شرایط یکسانی را برای تمامی آنها در نظر بگیریم و درخواست داریم در صورت دریافت دعوت نامه حتما در مراسم شرکت نمایند و دل خادمین خود را شاد سازند.