به گزارش خبرنگار حوزه سینما و تلویزیون «خبرگزاری دانشجو»، دکتر حجتالله ایوبی رییس سازمان سینمایی شب گذشته همزمان با روز ملی سینما در برنامه سینمایی «هفت» حضور یافت و توضیحاتی پیرامون عملکرد سازمان سینمایی در یک سال گذشته ارائه کرد.
ایوبی در ابتدای سخنان خود در پاسخ به سوال محمود گبرلو مجری برنامه در خصوص حضور برخی از فیلمهای ایرانی در جشنوارههای خارجی و سوءاستفاده جشنوارههای از این فیلمها گفت: ما باید مرز بین سیاه نمایی و بیان مشکلات را دوباره مرور کنیم. اگر فیلمی کلیت فرهنگ و تمدن ایرانی و اسلامی ما را زیر سوال ببرد حتما یک فیلم سیاهنماست اما برخی از فیلمها نشان میدهند که جامعه پیشرفته ایران نیز مانند سایر جوامع پیشرفته مشکلاتی دارد. چیزی که اهمیت دارد این است که مردم کشور ما چگونه با مشکلات خود برخورد میکنند. مثلا اگر یک زن ایرانی سرپرست خانوار با شرافت با فقر میجنگد این مساله سیاهنمایی نیست.
در ادامه، محمود گبرلو با اشاره به سخنان وزیر ارشاد در مورد فیلم قصهها گفت: وزیر ارشاد گفت که دولت قبلی به این فیلم مجوز داده اما اگر یک فیلم اجتماعی است هر مسئولی که بر سر کار میآید باید از آن دفاع کند.
ایوبی در پاسخ گفت: در مورد فیلم قصهها وزیر گفت که حرفهای او در رسانهها به درستی منتقل نشده است. ایشان میخواستند بگویند ما دخالتی در انتخاب این فیلم برای جشنواره ونیز نداشتیم و اصولا وزارت ارشاد در این خصوص تصمیمگیری نمیکند. ایشان در مورد این فیلم قضاوت ارزشی نداشتند و تنها گفتند چرا از ما میپرسید که دلیل حضور این فیلم در جشنواره ونیز چه بوده است؟
وی افزود: من نمیگویم هیچ یک از جشنوارههای خارجی سیاسی نیستند اما این گونه هم نیست که هر فیلمی به جشنوارههای خارجی برود به دلایل سیاسی بوده است. باید بپذیریم حضور فیلمهای ایرانی در خارج از کشور برای جمهوری اسلامی ایران اتفاقی خوب و پر افتخار است.
رییس سازمان سینمایی با بیان این که دنیا همه ژانرهای سینمای ما را میشناسد و همه ژانرهای ما در کشورهای دیگر نیز طرفدار دارد اظهار داشت: در هفته فیلمی که در یکی از کشورهای خارجی داشتیم میخواستیم فیلم ارتفاع پست حاتمی کیا را نمایش دهیم اما ایشان گفت فکر نمیکنم این فیلم برای آنها جذاب باشد. اما وقتی آمد و دید سالن بزرگ سینما پر از جمعیت است بسیار متعجب شده بود.
ایوبی در ارتباط با دلایل حضور کمرنگ فیلمهای دفاع مقدسی در جشنوارههای خارجی بیان داشت: فیلمهای ایرانی در خارج از کشور دو نوع حضور دارند، یکی حضور در جشنوارههای خارجی و دیگری حضور در کشورهای مختلف به مناسبتهایی مانند هفتههای فیلم و ... . اگر آمار بگیریم خواهیم دید که تعداد قابل توجهی از فیلمهای دفاع مقدسی در خارج از کشور حضور پیدا کردهاند. فیلمهای دفاع مقدس به دلیل پر هزینه بودن معمولا توسط فارابی و دولت ساخته میشود و شاید ما در ارائه و نمایش این فیلمها در خارج از کشور ناتوان بودهایم.
وی در خصوص دستاوردهای دولت تدبیر و امید در یکسال گذشته در حوزه سینما گفت: زمانی که ما آمدیم در سینما التهاب و بحران و ناامیدی وجود داشت اما الان خبری از آن مسایل نیست. مثلا سالنداران مشکلات بسیاری داشتند و میخواستند سینماهای خود را تبدیل به پارکینگ کنند. کل تماشاگران سینما هم در طول یک سال تنها 8 میلیون نفر بود. اما امروز آرامش روانی بر سینما حاکم شده و در 6 ماهه ابتدایی سال به اندازه کل سال گذشته فروش داشتهایم.
ایوبی در ادامه افزود: در شش ماه ابتدایی امسال 20 سالن سینما که متعلق به بخش خصوصی است افتتاح شده و 80 سینما نیز در حال ساخت است.
رییس سازمان سینمایی در خصوص اقدامات دیگر این سازمان اظهار داشت: در اکران بی عدالتی وجود داشت به طوری که شهرستان ها در سبد اکران بی معنا بودند امروز با توجه به نهضت دیجیتال سازی که اتفاق افتاده عدالت فرهنگی رعایت میشود. با دیجیتال سازی هم فروش فیلم ها بالا رفته و هم صرفه جویی ارزی بسیار خوبی انجام شده است.
وی بیان داشت: در سالهای گذشته اجماعی سیاسی علیه سینمای ایران در حال شکلگیری بود که در این مدت به دلیل گفتگوهایی که انجام شد این اجماع تبدیل به اجماعی به نفع سینمای ایران شده است. امروز بیشترین مطالبه نمایندگان مجلس از ما ساخت سالن سینما در شهرشان است.
ایوبی افزود: اگر هم نگرانیهایی در خصوص سینما وجود دارد به این دلیل اهمیتی است که آقایان برای سینما قائل هستند زیرا سینما بهترین رسانه برای انتقال پیام است. به هر حال، یک اراده سیاسی در کشور بر سر سینما در حال شکلگیری است و ما همه اینها را مدیون رهبر انقلاب هستیم که حامی اصلی سینمای ایران بوده و هستند. ایشان جزو نوادر مراجع تقلید هستند فیلم میبینند و در مورد سینما صحبت میکنند.
رییس سازمان سینمایی با اشاره به این که طی یک سال گذشته کارگروههای مختلفی برای حل مشکلات سینما تشکیل شده خاطرنشان کرد: طی جلسات متعددی که تشکیل دادیم سیاستهای سازمان سینمایی را مدون کردیم. یکی دیگر از اقدامات ما روزآمد کردن صنعت سینماست. ما امسال بخش عمده بودجه خود را برای تجهیز سالنها و حمایت از بخش خصوصی برای ساخت و ساز سالن به موسسه سینماشهر بردیم. همچنین با کمک خانه سینما حساب مشترکی باز کردیم و قرار شد درآمدهای ثابتی از سینماهای خودمان یعنی سینما هویزه و سینما فرهنگ به این حساب واریز کنیم. علاوه بر این، منابع مالی دیگری نیز تأمین خواهیم کرد تا در حد شأن و با رعایت منزلت هنرمندان از آنها حمایت مالی شود.
وی در خصوص برنامهریزیهای کلان برای اقتصاد سینما گفت: ما در سینما هر حرکتی انجام میدهیم برای این که دخل و خرج سینما با هم با هم بخواند. ما در سال باید 100 میلیارد برای سینما هزینه کنیم اما در چهار سال گذشته بیش از 30 میلیارد از گیشهها به سینما برنمیگشت. بخش محدودی هم از سینمای خانگی برمیگشت. اگر کاری کنیم که از فروش خانگی و گیشههای حداقل 120 میلیارد برگردد میتوانیم بگوییم سینما رونق گرفته است.
ایوبی افزود: یکی دیگر از کارهای ما طرح سینما کارت است که از نهادهای دولتی میخواهیم سینما کارت را از منابع رفاهی کارکنان خود شارژ کنند.
رییس سازمان سینمایی در رابطه با فیلمهای دینی گفت: ساخت فیلمهای دینی کار بسیار سخت و خطرناکی است و ما باید از این فیلمها حمایت کنیم. سینما عرصه تخیل است و اگر فیلمسازی اشتباهی هم داشت نباید کاری کنیم که درس عبرت سایرین شود. ساخت فیلم دفاع مقدسی هم سخت است و با شعار درست نمیشود. ما باید قدرت خطرپذیری اهالی سینما را کاهش دهیم و انتظاراتمان را از سینماگران تعریف کنیم. یک عده فکر میکنند تمام ناکامیهای فرهنگی ما برعهده سینماگران است اما نباید انتظار چندانی هم از سینماگران داشته باشیم.