محمدرضا حیدری، عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان در گفتگو با «خبرگزاری دانشجو» در اصفهان، در رابطه با پیمان های پولی دو جانبه بین کشورهای مختلف گفت: در حال حاضر پیمان های پولی دوجانبه در خصوص مبادلات ارزی به این شکل صورت می گیرد که مبنا را بر ارز طرفین قرار داده و سیستم تسویه مبتنی بر یکی از کالاهای مورد قبول خودشان یا نسبت مشخصی از ارزش طلا و مشابه آن در نظر گرفته می شود.
وی افزود: یک اتحادیه آسیایی در این موضوع وجود دارد که ایران هم عضو این مجموعه است و البته کوتاهیهایی هم در این زمینه از سوی بانک مرکزی رخ داده است. چون در این مجموعه پتانسیل این بحث وجود دارد که این قراردادهای دوجانبه با کشورهای عضو صورت بگیرد.
عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان تصریح کرد: در حال حاضر کشوری مثل چین با 40 تا 50 کشور این چنین پیمان هایی را منعقد کرده است. ولی به دلایل مختلف در این زمینه در کشور ما اقدام موثری شکل نگرفته است، البته مدتی پیش پس از اعتراض هایی که در این رابطه به بانک مرکزی شد این بانک در نامه ای این کم کاری را توجیه کرد.
حیدری تصریح کرد: به هر حال مسلما در بحث تحریم ها و عدم امکان مبادله با دلار برای ایران، نوسانات و کاهش ارزش دلار که در طول زمان اتفاق افتاده و اصولی که مربوط به استقلال ملی و وابسته نبودن به نظامات ناعادلانه بین المللی است، همگی مبانی بسیار روشنی است تا ما به سمت انعقاد این قبیل پیمان های دو یا چند جانبه حرکت کنیم.
وی در ادامه بیان داشت: این اقدام هم می تواند با مبانی علمی و هم با ابعاد حقوقی و اقتصادی مدنظر قرار گیرد. ما می توانیم با کشورهایی که شرکای راهبردی ما هستند و حجم بالایی از مبادلات را با ما دارند، کشورهای منطقه و نیز کشورهایی که از لحاظ ایدئولوژیک به ما نزدیک هستند، این پیمان ها را اجرایی کنیم.
عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان با اشاره به منطق این پیمان ها گفت: منطق روشنی که در این زمینه وجود دارد این است که، انسان عاقل همه تخم مرغ هایش را در یک سبد قرار نمی دهد، در نتیجه به صورت خیلی طبیعی تعداد این مبادلات با ارزهای مختلف از جمله ارز ملی کشوری که به طور مشخص با ما رابطه خاص دارد می تواند یک منطق علمی در عملیات اقتصادی داشته باشد.
حیدری در ادامه بیان داشت: نکته مهم این است که امروز ما می توانیم از تجارب یکی دو سال اخیر و راهکارهای این چنینی که بسیاری از کشورها نسبت به آن اقدام کرده اند، استفاده کنیم. کما اینکه ادبیات این مساله هم در حوزه تجارت بین الملل جا افتاده و کاملا وجود دارد و مبنای بسیار روشن علمی، حقوقی، اقتصادی و ایدئولوژیک دارد.
وی در پایان تاکید کرد: اگر بخواهیم از سلطه غیر مسلمانان خارج شویم، باید راه های بومی، موازی و راه هایی که مهارش در دست خودمان است و نه اینکه متغیرهای آن در دست دشمنان ما باشد را مبنای عمل خود قرار دهیم.